Αχέροντας: Αποκαλόκαιρο στο μυθικό ποτάμι της Ηπείρου

1.400

Τον λένε και ποταμό της λύπης, και αυτό γιατί κατά τη μυθολογία αποτελούσε τον προθάλαμο του Κάτω Κόσμου. Ωστόσο κάθε φορά που κάποιος γυρνάει από εκδρομή εκεί, μόνο λυπημένος δεν νιώθει!

Έχει μήκος 50 περίπου χιλιόμετρα και διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Στα βουνά του Σουλίου και σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, 2 μόλις χλμ. από το χωριό Γλυκή, συναντάμε τις πηγές του Αχέροντα. Από εκεί ξεκινάει ο μυθικός ποταμός το ταξίδι του προς τη θάλασσα του Ιονίου. Κρυστάλλινα νερά, πολύ ορμητικά τον χειμώνα, κατάφυτα φαράγγια, αιωνόβια πλατάνια και κατακόρυφοι βράχοι σε προσκαλούν σε αυτό το ταξίδι ομορφιάς για να ξορκίσετε την “θλίψη” που τόσο άδικα, κουβαλάει ο Αχέροντας.

Στην περιοχή θα βρείτε το Κέντρο Πληροφόρησης της Γλυκής από όπου μπορείτε να ξεκινήσετε μια σύντομη ευκολοδιάβατη διαδρομή με κατεύθυνση τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας.

Βουτιές, αθλήματα και δραστηριότητες στην καρδιά της φύσης

-Ιδανική διαδρομή για τους λάτρεις της πεζοπορίας το κατάφυτο μονοπάτι που οδηγεί στις πηγές του μυθικού ποταμού.

Ιππασία στο δάσος που οδηγεί στις πηγές του Αχέροντα.

Ράφτινγκ από τη γέφυρα της Γλυκής σε μία διαδρομή σύντομη και εύκολη για τον καθένα. Για τους πιο τολμηρούς και έμπειρους υπάρχουν και δύσκολα κομμάτια του ποταμού από τα Σερτζιανά ως τη Γλυκή για ράφτινγκ, διάρκειας 4-5 ωρών.

Flying fox, δηλαδή εναέριο πέρασμα του ποταμού με συρματόσχοινο.

Βαρκάδα στον Αχέροντα. Ο βαρκάρης αναλαμβάνει και το ρόλο του ξεναγού στο μυθικό κόσμο του Αχέροντα. Η βαρκάδα ξεκινά με πορεία έξω από το κανάλι, για να δούμε την παραλία της Αμμουδιάς και τις θαλασσινές σπηλιές

Κολύμπι, αν αντέχετε τα παγωμένα νερά του ποταμού. Μία βουτιά στον ποταμό Αχέροντα είναι μία εμπειρία ανεπανάληπτη και δεν είναι ποτέ αρκετή, θέλεις να πας ξανά και ξανά.

Καταδύσεις και όλα τα θαλάσσια σπορ στην Αμμουδιά.

 

Κοντινοί προορισμοί που δεν πρέπει να χάσετε

Κατά την εκδρομή σας στην περιοχή δεν πρέπει να παραλείψετε μία επίσκεψη στο Νεκρομαντείο, στο χωριό Μεσοπόταμος (3 χλμ. από την Αμμουδιά).

Όπως  λένε οι αρχαιολόγοι, εκεί πήγαιναν όσοι ήθελαν να μάθουν τα μελλούμενα κι αφού περνούσαν από διάφορα στάδια σκληρής προετοιμασίας – κάθαρσης, μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τις ψυχές του Κάτω Κόσμου και να μάθουν αυτά που ήθελαν.

Επίσης,  περάστε από την μαγευτική Πάργα για να δείτε τις όμορφες παραλίες του Λύχνου, του Βάλτου, του Σαρακίνικο, το επιβλητικό Κάστρο της και το εκκλησάκι της Παναγίας πάνω στο καταπράσινο νησάκι που στολίζει τον κόλπο της. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Αρκετά κοντά βρίσκεται και το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης καθώς κι ερείπια και το Μουσείο της Αρχαίας Νικόπολης.

Το πλέον σύγχρονο οδικό δίκτυο της Ολυμπίας Οδού κάνει τις διαδρομές μας με το αμάξι όχι μόνο ευχάριστες αλλά και γρήγορες! Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο μπορούμε από την Αθήνα να καταλήξουμε σε υπέροχα μέρη της Δυτικής Ελλάδας και να ξεκινήσουμε εξερεύνηση στη μαγική Ήπειρο!