Ανακαλύπτοντας τον άγνωστο καταρράκτη της Αχαΐας

209

Αναζητάτε γαλήνη, ηρεμία και ξεγνοιασιά; Θέλετε με την πρώτη ευκαιρία να πάτε κάπου εκδρομή και δεν ξέρετε που; Μην ανησυχείτε, σας βρήκαμε λύση, ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι σε ένα από τα πιο παραδεισένια τοπία της Ελλάδας!

Μόλις 46 χλμ μακριά από την Πάτρα, κοντά στα Καλάβρυτα, βρίσκεται ένα γραφικό χωριό τοποθετημένο στην απότομη πλευρά του βουνού, μέσα στο γεμάτο δάσος με έλατα του Ερύμανθου, η Άνω και Κάτω Βλασία. Ο συνδυασμός του ορεινού τοπίου με την άγρια ομορφιά της φύσης της περιοχής, δίνει μια εικόνα άκρως γοητευτική, σαν έναν πίνακα ζωγραφικής βγαλμένος από όνειρο! Ένας προορισμός ξεχωριστός για τους λάτρεις της φύσης, των εκδρομών και όχι μόνο.

Η Ιστορία του χωριού

Οι πρώτοι οικιστές του χωριού ήταν μια ομάδα κατοίκων από τον Άγιο Βλάσιο της Αιτωλοακαρνανίας, όπου στις αρχές του 16ου αιώνα έφυγαν από τον τόπο διαμονής τους όταν εκεί η κατάσταση είχε γίνει δυσβάσταχτη λόγω την βαρβαρότητας και της πίεσης που δεχόντουσαν από το καθεστώς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μετοίκισαν στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Κάτω Βλασία. Εξάλλου ήταν πιο ευνοϊκές οι συνθήκες για τους Έλληνες στην Πελοπόννησο την περίοδο από το 1687 έως το 1714 όταν, μετά τον έκτο βενετοτουρκικό πόλεμο και τη συνθήκη του Κάρλοβιτς, η Πελοπόννησος πέρασε στην κυριαρχία των Βενετών.

Στην περιοχή βρίσκεται χτισμένη η ιστορική Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας, που αν και είναι άγνωστο το πότε ακριβώς χτίστηκε, σύμφωνα την παράδοση λέγεται ότι η ίδρυση της ανάγεται στα μέσα του 10ου αιώνα και οι κτήτορές της αρχικά είχαν επιλέξει να την χτίσουν σε άλλη θέση από αυτήν που βρίσκεται. Όταν όμως τα πρώτα οικοδομήματα που έχτισαν κατέρρευσαν και τα εργαλεία τους κατά περίεργο τρόπο βρέθηκαν στην κορυφή του βουνού, έχτισαν την Μονή εκεί αφού το θεώρησαν επιθυμία του Αγίου.

Μονή Αγίου Νικολάου

Στη Μονή του Αγίου Νικολάου τον Ιούλιο του 1827, στα πλαίσια της Επανάστασης του 1821 ένα στρατιωτικό σώμα από 1.100 περίπου Έλληνες που είχαν οχυρωθεί γύρω από τη Μονή με οπλαρχηγό το Βασίλειο Πετιμεζά προσπάθησε να ανακόψει την προέλαση 3.000 Οθωμανών υπό το Δελή Αχμέτ χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Στο μοναστήρι κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, στις 23 Ιουλίου 1948 διεξήχθη μάχη μεταξύ των δυνάμεων του Εθνικού Στρατού που χρησιμοποιούσε τον χώρο αυτόν ως καταφύγιο, και των δυνάμεων Δημοκρατικού Στρατού. Στη μάχη αυτή η οποία κράτησε περισσότερο από οχτώ ώρες τελικά υποχώρησαν οι αντάρτες έχοντας χάσει 68 άνδρες, ενώ οι απώλειες του Εθνικού Στρατού ήταν 11 άνδρες, οι οποίοι και έχουν ταφεί σε ένα μικρό κοιμητήριο στην βορειοανατολική πλευρά της Μονής.

Εξερευνώντας το χωριό

Λίγο πριν από το χωριό Άνω Βλασία θα συναντήσετε τον καταρράκτη του Αγίου Ταξιάρχη. Πρόκειται για εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο με τα νερά να τρέχουν από διάφορες κατευθύνσεις και να συναντώνται λίγο πριν χαθούν μέσα σε μία τρύπα. Θα πρέπει να κατεβείτε τα 115 λιθόστρωτα σκαλοπάτια για να τα θαυμάσετε να καταλήγουν αρχικά σε μια μικρή λιμνούλα. Μετά τα χωριά Ανω και Κάτω Βλασία η άσφαλτος περνά κοντά από τον αρχαιολογικό χώρο του Λεοντίου όπου γεννήθηκε ο Καλλικράτης. Από την Κάτω Βλασία περνούν συνήθως και όσοι θέλουν να κατακτήσουν την κορυφή του Ερύμανθου, τον Ωλενό ή Ωλονό καθώς και τη Μεγάλη και Μικρή Μουγγίλα που βρίσκονται ακριβώς δίπλα. Η περιοχή σας προσφέρει κάθε είδους δραστηριότητα. Πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, ακόμη και για τους πιο τολμηρούς κολύμπι στα κρύα και δροσερά νερά του καταρράκτη κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Τι καλύτερο λοιπόν από λίγη γυμναστική που είναι ευεργετική για την υγεία παρέα τους αγαπημένους σας;

Ο καταρράκτης
Ωλενός

Πως μπορείτε να πάτε εκεί

Ενθουσιαστήκατε με αυτά που διαβάσατε; Αδημονείτε να κάνετε ένα διάλειμμα από τη μονότονη ρουτίνα και να διασκεδάσετε; Μπορείτε να απολαύσετε τον καταρράκτη και τα υπόλοιπα αξιοθέατα, αφού ακολουθήσετε το δρόμο της Ολυμπίας Οδού, με αφετηρία την Αθήνα. Η διαδρομή είναι περίπου 3 ώρες!