Ανακαλύψτε το καλοκαιρινό και άκρως γραφικό Γαλαξίδι

346

Αυτή η παραθαλάσσια κωμόπολη, αν και δεν αποτελεί διάσημο τουριστικό προορισμό, είναι ιδανική για μια ολιγοήμερη εκδρομή δίπλα στη θάλασσα κάθε εποχή του χρόνου, και γιατί όχι και το καλοκαίρι!

Έπειτα από μία υπέροχη διαδρομή, μέσα από τις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας, ανάμεσα από τους ορεινούς όγκους της Φωκίδας, στον μυχό ενός βραχώδους κολπίσκου, με θέα σε βραχονησίδες και φάρους βρίσκεται ο τελικός σας προορισμός. Περίπου 3 ώρες μακριά από την Αθήνα, στο παραθαλάσσιο Γαλαξίδι θα βρείτε τρομερά ταβερνάκια για ψαρομεζέδες.

Η ναυτική πολιτεία της Φωκίδας κουβαλά ιστορία 4000 χρόνων και το αποδεικνύει περίτρανα μέσα από τα διάφορα αξιοθέατα και μνημεία που έχει την τύχη να ανακαλύψει ο σύγχρονος επισκέπτης κατά το ταξίδι του εκεί.

Οι επισκέπτες μπορούν να ξεκινήσουν την βόλτα τους από το κεντρικό λιμανάκι, με τις δεκάδες ψαρόβαρκες και τις καφετέριες και τις ταβέρνες, που απλώνονται στα αριστερά του κόλπου.

Τι να δω/να κάνω στο Γαλαξίδι

Επισκεφθείτε τον Ναό του Αγίου Νικολάου

Είναι ορατός από κάθε σημείο και είναι κτισμένος στη θέση αρχαίου ιερού, πιθανόν του Απόλλωνα.  Τον 7ο αιώνα χτίστηκε ο πρώτος ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο ενώ το 1800 οι Γαλαξιδιώτες, με δικά τους έξοδα, άρχισαν τις εργασίες για την κατασκευή μεγαλύτερου ναού. Το 1900 χτίστηκε η σημερινή εκκλησία. Αρχιτέκτονες ήταν ο Γερμανός Χάγερ και ο Κωνσταντίνος Παπαπέτρος. Η εκκλησία είναι Βυζαντινού ρυθμού με δύο καμπαναριά και τρούλο, ο οποίος είναι τρίκλιτος. Στο καμπαναριό υπάρχει το μεγάλο ωρολόγιο της πόλης, το οποίο δώρισαν το 1908 οι αδερφοί Νικόλαος & Παύλος Σιδηρόπουλος. Χαρακτηριστικό δείγμα ομορφιάς είναι το ξύλινο τέμπλο του ναού, το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1840-1850 και είναι τεχνοτροπίας «μπαρόκ».

Ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο

Το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο (στεγάζεται σε κτίριο που κτίστηκε το 1868-1870) είναι το πρώτο του είδους στην Ελλάδα. Εκεί εκτίθενται αντικείμενα που έχουν σχέση με τη ναυτιλία, κομμάτια από τον εξοπλισμό των καραβιών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκθεματική ενότητα “Ναυτική Πινακοθήκη” που συνίσταται στην πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή παλιών πινάκων με διάφορους τύπους ιστιοφόρων της εποχής.

Θαυμάστε τα παραδοσιακά αρχοντικά

Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καλύπτεται από πλιθόχτιστα αρχοντικά τα οποία υπενθυμίζουν το λαμπρό παρελθόν της. Το ότι οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν ναυτικοί επηρέασε έντονα την αρχιτεκτονική του μέρους, αφού για την κατασκευή των σπιτιών τους χρησιμοποίησαν υλικά από όλο τον κόσμο, καθώς και διάφορες τεχνοτροπίες που συναντούσαν, στα πολλά τους ταξίδια. Τα πρώτα αρχοντικά χτίστηκαν το 1850 ενώ οι τοίχοι πολλών, έχουν φιλοτεχνηθεί από Ιταλούς ζωγράφους.

Επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής

Κτίσμα που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα ενώ το τέμπλο χρονολογείται από το 1847. Η εκκλησία είναι φημισμένη για το ζωδιακό κύκλο-ηλιοτρόπιο, ανακάλυψη του καπετάνιου-γνώστη της αστρονομίας, Ηλία Σκούρτη.

Θαυμάστε τα αρχαία μνημεία του

Σε πολλά σημεία της σύγχρονης πόλης παρατηρούνται αρχαία μνημεία, τμήματα του αρχαίου τείχους (υπολογίζεται του 4ου αι. πΧ.), όπως για παράδειγμα κοντά στην παραλία αλλά και στις παρυφές του υψώματος του Αγίου Νικολάου. Όταν κατασκευάστηκε η προκυμαία του Γαλαξιδίου, γύρω στο 1830, αρχαίοι ογκόλιθοι από το τείχος αποτέλεσαν την βάση και είναι ορατοί ως σήμερα. Στην άκρη του τείχους στην παραλία, ανακαλύφθηκε ο «Τάφος το Βασιλιά Λοκρού», ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία μνημεία του Γαλαξιδίου, που θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε σαν κατακόμβη τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους.

Στα αρχαία μνημεία του Γαλαξιδίου, εντάσσονται και αυτά της ευρύτερης περιοχής:

  • Δύο χιλιόμετρα έξω από το Γαλαξίδι, στον Καλαφάτη, θα δείτε ερείπια τειχών αλλά και λαξευτούς τάφους της κλασσικής περιόδου.
  • Στα Πεντεόρια ανακαλύφθηκαν τμήματα παλατιού, κυρίως ψηφιδωτά, που ονομάστηκαν «παλάτι του Βασιλιά».

Extra Tip: Τα σοκάκια στο κέντρο της πόλης και γύρω από το λιμανάκι είναι πολύ στενά και δεν θα βρείτε να παρκάρετε. Αν δεν αποχωρίζεστε με τίποτα το αυτοκίνητό σας, κατεβείτε στο λιμανάκι και εάν είστε λίγο τυχεροί θα βρείτε να παρκάρετε. Καλύτερα όμως να παρκάρετε στην είσοδο της πόλης και να κατεβείτε με τα πόδια. Δεν είναι μακριά και η βόλτα στα σοκάκια είναι πολύ όμορφη!

Και για βουτιές

Οι περισσότερες παραλίες του Γαλαξιδίου  είναι ανοργάνωτες και το φυσικό τοπίο είναι απείραχτο. Παρ΄όλα αυτά υπάρχει κι ένας αριθμός οργανωμένων παραλιών πολύ κοντά στην ναυτική πολιτεία της Φωκίδας. Ο Άγιος Βασίλειος θεωρείται η πιο όμορφη και βρίσκεται πριν τους Άγιους Πάντες, όμως πολύ κοντά στην πόλη υπάρχει πλήθος άλλων κολπίσκων.

Γενικά η παραλιακή ζώνη της Φωκίδας ορίζεται από τις παραλίες του Γαλαξιδίου , της Ιτέας  και της Δεσφίνας , αλλά και τις ακτές της Δωρίδας, του Τολοφώνα ,του Ευπαλίου  κά. Μικροί και μεγαλύτεροι κολπίσκοι κατά μήκος της ακτής, με βότσαλο ή ολόχρυση άμμο, οργανωμένες και κοσμικές ή απόμερες και παρθένες, οι παραλίες που θα βρείτε εκεί μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα.

Παραλία Καλαφατή