Αηδόνια: Η κρυφή πλευρά της Νεμέας

297

Έγινε διάσημο λόγω του μυκηναϊκού θησαυρού του καθώς εδώ βρέθηκαν πάμπολλοι μυκηναϊκοί τάφοι.Το χωριό Αηδόνια όμως εκτός από τους αρχαιολογικούς του θησαυρούς έχει κι άλλο λόγο για να υπερηφανεύεται… το εξαιρετικό φυσικό τοπίο του!

Ιστορική Αναδρομή

Παλιότερα ονομαζόταν Μπότσικας ή Μποτζίκας και το 1927 μετονομάστηκε σε Αηδόνια. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, το ελληνικό κράτος παρεχώρησε την εκμετάλευση δύο από τους πέντε νερόμυλους του χωριού στην οικογένεια Κολοκοτρώνη, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους στον αγώνα. Επειδή το προηγούμενο όνομα των Κολοκοτρωναίων ήταν Μπότσικας, είναι πιθανόν κάποιος από αυτούς να εγκαταστάθηκε στην περιοχή και να έδωσε το όνομά του στον οικισμό.

Το χωριό έγινε γνωστό από τους μυκηναϊκούς τάφους που  ανασκάφθηκαν από το 1978 ως 1980. Είναι ένας από τους ομορφότερους και σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας, πριν δημοπρατηθεί στην Νέα Υόρκη. Ο περίφημος θησαυρός περιέχει δύο χρυσά δαχτυλίδια-σφραγίδες, δύο χρυσά κι ένα δαχτυλίδι από ήλεκτρο, σφραγιδόλιθο από στεατίτη, αμέθυστο και αχάτη, χρυσά κοσμήματα και χάντρες και επίσης χάντρες από ημιπολύτιμους λίθους, ήλεκτρο, φαγιεντιακή και υαλόμαζα.

Το 1500 μΧ. κλάπηκαν τα αντικείμενα από το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονίων κι  έφτασαν στη Νέα Υόρκη τα οποία δημοπρατήθηκαν στην αίθουσα τέχνης του MichaelWard. Ο Μάλκομ  Γουίνερ, ήταν ειδικευμένος στη Μυκηναϊκή Ελλάδα, ο οποίος ενημέρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού μόλις είδε τον κατάλογο της δημοπρασίας. Μετά από δύο χρόνια ο θησαυρός επέστρεψε στην Ελλάδα , ο οποίος παρουσιάστηκε το 1996 σε έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και ο οποίος κατέληξε το 2000 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας.

Σήμερα γίνεται αποδεκτό ότι το νεκροταφείο των Αηδονιών με τους μνημειώδης τάφους είναι ένα από τα σημαντικότερα μυκηναϊκά νεκροταφεία της Πελοποννήσου. Τα πολύτιμα αντικείμενα των Αηδονιών μαρτυρούν ότι κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους ένας σπουδαίος οικισμός αναπτύχθηκε στην περιοχή αυτή , ίσως η ομηρική Αραιθυρέα.

Ένα κατάφυτο δάσος και οι ειδυλλιακοί καταρράκτες

Μέσα σε ένα κατάφυτο δάσος μπορεί να βρει κανείς, δύο προσβάσιμους καταρράκτες, οι οποίοι αφήνουν τους επισκέπτες με τις καλύτερες εντυπώσεις. Τα θεόρατα δέντρα, η πυκνή βλάστηση και τα κρυστάλλινα νερά, τα ξύλινα παγκάκια για την ανάπαυση των περιπατητών και ο ήχος από το κελάηδισμα των πουλιών, συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό για κάθε φυσιολάτρη.

Το όμορφο αυτό μέρος που είναι κρυμμένο μέσα στη φύση και δεν το βρίσκεις εύκολα. Παρκάρετε εκεί που θα δειτς συνήθως και άλλα αυτοκίνητα, μετά ακολουθείτς τα κόκκινα βέλη, έχει αρκετή πεζοπορία και σε πολλές περιπτώσεις αρκετά δύσκολη ανάβαση. Μέτα από περίπου 15 λεπτά περπάτημα θα βρεθείτε μπροστά σε ένα μαγικό τοπίο.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής οι καταρράκτες είναι δύο, ένας κι ένας μεγαλύτερος στον οποίο είναι είναι αρκετά δύσκολο να φτάσετε καθώς απαιτούνται… ορειβατικές ικανότητες!

Το υπέροχο αυτό χωριό βρίσκεται μια ώρα και κάτι από την Αθήνα και θα φτάσετε ως εκεί πολύ εύκολα μέσω της Ολυμπίας Οδού. Έτοιμοι να το ανακαλύψετε;