Αρχαία Ολυμπία και πέριξ: Εκδρομή… στην ιστορία

2.461

Αγαπάτε τα ταξίδια πίσω στον χρόνο και λατρεύετε να απολαμβάνετε την ανοιξιάτικη φύση σε όλο της το μεγαλείο; Σε μια γωνιά της Πελοποννήσου θα μπορέσετε να βρείτε τον πιο δοξασμένο ιερό χώρο της αρχαίας Ελλάδας, την γενέτειρα των πιο σημαντικών αθλητικών γεγονότων, την Αρχαία Ολυμπία. 

Σε λιγότερο από 4 ώρες από την Αθήνα, μέσω της Ολυμπίας Οδού, η Αρχαία Ολυμπία με τον υπαίθριο χώρο της και το αρχαιολογικό της μουσείο αποτελεί μία μοναδική εξόρμηση στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη φύση.

Ένα ταξίδι στην ιστορία

Η καταπράσινη τοποθεσία στην οποία λάμβαναν χώρα οι Ολυμπιακού Αγώνες κατά την αρχαιότητα περιλαμβάνει εντυπωσιακά αξιοθέατα όπως το Αρχαίο Στάδιο (το οποίο μπορούσε να φιλοξενήσει 20.000 θεατές), τους ναούς  του Διός και της Ήρας (όπου γίνεται η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός), την Παλαίστρα και το εργαστήριο του Φειδία.

Στον χώρο θα βρείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, το οποίο φιλοξενεί μερικά από τα πλέον πολύτιμα ιστορικά χειροτεχνήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Άλτις ή στο ιερό του Διός. Το μουσείο είναι διάσημο για τη συλλογή γλυπτών που περιλαμβάνει τη Νίκη, η οποία πιστευόταν ότι έρχεται από τον ουρανό και προσφέρει ένα κλαδί στους νικητές. Επίσης, γνωστή είναι η μεγάλη συλλογή πήλινων αντικειμένων και γι’ αυτό το σύγχρονο αυτό μουσείο είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για να έχει κανείς μια αίσθηση του πώς ήταν να συμμετέχει στους αρχαίους αγώνες.

Βόλτα στα πέριξ

Η Αρχαία Ολυμπία δεν αποτελεί μόνο ένα ταξίδι στον χρόνο αλλά και το ιδανικό ορμητήριο για εξερευνήσεις και βόλτες στην αγκαλιά της φύσης. Μπορεί να αποτελέσει την ιδανική βάση για μία επίσκεψη στις γύρω περιοχές.

Κατάκολο

Αυτή η παραλιακή κωμόπολη στη δυτική Ηλεία, στην περιοχή της αρχαίας Φείας αποτελεί σημερινό λιμάνι της πρωτεύουσας του νομού. Γραφικό με έντονο το παραδοσιακό χρώμα, συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές για να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο του ή να περάσει ευχάριστα τις διακοπές του.

Δάσος της Φολόης

Ένα δάσος γεμάτο μύθους και παραδόσεις, στο οποίο είχε το βασίλειο του ο Κένταυρος Φόλος, ο αγαθός Κένταυρος που φιλοξένησε τον μυθικό ήρωα Ηρακλή όταν καταδίωκε τον Ερυμάνθιο κάπρο. Το δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000. Βρίσκεται σε υψόμετρο 688 μ. στο όρος Φολόη της Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Ηλειακού Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες με βελανιδιές.

Νέδα και οι καταρράκτες της

Στη νότια πλευρά της Αρχαίας Ολυμπίας, στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας της Πελοποννήσου και πολύ κοντά στην Αρχαία Φιγαλία συναντάει κανείς το Φαράγγι της Νέδας. Ανέγγιχτη φυσική ομορφιά, και πλήθος δραστηριοτήτων. Η καλύτερη περίοδος για την επίσκεψη στο φαράγγι είναι τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου. Το ποτάμι κατεβάζει λιγότερο νερό με αποτέλεσμα η κολύμβηση να είναι πιο εύκολη.

Ιαματικά λουτρά Καϊάφα

Περιβάλλονται από ένα πανέμορφο δάσος που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και εκεί μπορείτε να απολαύσετε θεραπείες και την όμορφη θέα δίπλα στη λίμνη. Οι ιαματικές ιδιότητες του νερού της λίμνης Καϊάφα ήταν ήδη γνωστές από την αρχαιότητα, και σύμφωνα με τους αρχαίους οφείλονταν στις νύμφες που κατοικούσαν στα δάση που πλαισιώνουν την περιοχή.

 

Αν αυτό την άνοιξη θέλετε να απολαύσετε τη φύση μέσα από ένα συναπάντημα ιστορίας, μύθων και θρύλων, τώρα ξέρετε ποιο είναι το ιδανικό road trip για εσάς!