10 +1 πανέμορφα και μυστηριώδη σπήλαια της Ελλάδας

209

Τα ελληνικά σπήλαια, μπορούν και μαγεύουν τους επισκέπτες με τον εσωτερικό, πολύπλοκο διάκοσμό τους, τους σταλακτίτες τους,  αλλά και τη μοναδική «αρχιτεκτονική» δομή τους. Έτοιμοι να εξερευνήσετε ανεπανάληπτα υπόγεια τοπία;

Πάμε να δούμε κάποια από τα πιο σημαντικότερα σπήλαια της χώρας.

Σπήλαιο Δρογκαράτι

Το σπήλαιο Δρογκαράτι βρίσκεται στο νησί της Κεφαλονιάς και έχει αναφερθεί από τους γεωλόγους ως «θαύμα της φύσης», το οποίο εκτιμάται ότι είναι 150 εκατομμυρίων ετών. Ανακαλύφθηκε μόλις 300 χρόνια πριν, όταν ένας ισχυρός σεισμός στο νησί προκάλεσε άνοιγμα στη μία πλευρά του σπηλαίου, δημιουργώντας την είσοδο του. Μέσα στο σπήλαιο, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τους ημιδιαφανείς σταλακτίτες, ένα φυσικό αμφιθέατρο με θολωτή οροφή ύψους 20 μέτρων, καθώς και πολύχρωμα βράχια που έχουν διάφορες μορφές και σχήματα!

Σπήλαιο Λιμνών

Αυτό το σπήλαιο βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά στην Αχαΐα, στην οροσειρά του Χελμού, σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων. Με μήκος δύο χιλιομέτρων, το σπήλαιο Λιμνών είναι γεμάτο μυστηριώδεις στοές, λαβυρινθικούς διαδρόμους και μοναδικούς βράχους. Επιπλέον, οι γεωλόγοι βρήκαν σε αυτό το σπήλαιο κάτι που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο: δεκατρείς συνεχόμενες λίμνες στο βουνό, στις οποίες οι επισκέπτες έχουν οπτική επαφή της τριγύρω φύσης, χάρις στις γέφυρες και τις σκάλες που έχουν χτιστεί μέσα στο σπήλαιο.

Σπήλαιο Περάματος

Το σπήλαιο του Περάματος είναι ένα από τα πιο διάσημα σπήλαια της Ελλάδας και ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940 από ντόπιους κατοίκους της πόλης των Ιωαννίνων. Το σπήλαιο έχει ένα μεγάλο υπόγειο ασβεστόλιθο 14.800 τ.μ., που αποτελείται από πολλά διαδοχικά δωμάτια και διαδρόμους διακοσμημένους με πάνω από 19 διαφορετικά είδη σταλακτιτών, σταλαγμίτων και άλλων σπηλαιολογικών ευρημάτων, τα οποία όλα μοιάζουν σαν ένα υπαίθριο μουσείο γλυπτικής. Επίσης, το 1956 ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα δόντια και οστά σπάνιου είδους αρκούδας για πρώτη φορά μέσα στο σπήλαιο.

Σπήλαιο των Πετραλώνων

Το σπήλαιο των Πετραλώνων βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το χωριό Πετράλωνα του νομού Χαλκιδικής στη Μακεδονία και θεωρείται από τους γεωλόγους ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια στην Ευρώπη. Τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί μέσα, αποκαλύπτουν ότι το σπήλαιο ήταν κατοικήσιμο στην Παλαιολιθική εποχή. Μεταξύ των οστών που ανακαλύφθηκαν, ξεχωρίζει το κρανίο του Αρχανθρώπου, το οποίο σύμφωνα με εικασίες ειδικών, εκτιμάται ότι είναι 700.000 ετών καθιστώντας τον ως τον πιο αρχαίο Ευρωπαίο.

Σπήλαιο Διρού

Το σπήλαιο Διρού βρίσκεται στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Λακωνίας και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια στον κόσμο και το πιο διάσημο σπήλαιο στην Ελλάδα. Η πραγματική «δημιουργία» του σπηλαίου εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκε πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, αλλά ποιο φαινόμενο προκάλεσε τη δημιουργία του είναι ακόμα άγνωστο. Η ύπαρξή του, ωστόσο, είναι γνωστή από το 1900, αλλά το σπήλαιο δεν εξερευνήθηκε πλήρως μέχρι το 1949, κυρίως λόγω του τεράστιου μήκους του, το οποίο ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα. Η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση πραγματοποιήθηκε το 1970 και οι δύτες διαπίστωσαν ότι το βάθος του σπηλαίου φτάνει σε ένα σημείο έως και 100 μέτρα. Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο σπήλαιο με βάρκες και οδηγούς, αποκτώντας μια αξέχαστη εμπειρία.

Σπήλαιο Ορφέα

Το συγκεκριμένο σπήλαιο βρίσκεται στις Σέρρες και είναι ένα μέρος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1976 από Αυστριακούς επιστήμονες που εξερεύνησαν την περιοχή. Οι γεωλόγοι έχουν δηλώσει ότι το σπήλαιο του Ορφέα είναι ένας «κορμός» που προστατεύει σημαντικά μυστικά της ανθρωπότητας. Πολλά ευρήματα έχουν βρεθεί μέσα στο σπήλαιο που αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι ζούσαν εκεί ακόμη και πριν από 9.000 χρόνια. Πιστεύεται επίσης ότι το σπήλαιο χρησίμευε και ως αποθηκευτικός χώρος.

Σπήλαιο Φράγχθι

Το σπήλαιο Φράγχθι βρίσκεται στην Πελοπόννησο, είναι ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς χώρους στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια στην Ευρώπη αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Ευρήματα επιστημόνων λένε πως πιθανότατα κατοικήθηκε κάποτε από τον Νεάντερνταλ Άνθρωπο, περίπου 40.000 χρόνια π.Χ., και στη συνέχεια από τον Homo Sapiens, μετά το 30.000 π.Χ. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ανασκαφές μέσα στο σπήλαιο και υπάρχουν ενδείξεις ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε για 250 αιώνες, αλλά σε κάποιο σημείο κατεδαφίστηκε ή καταστράφηκε από ανθρώπους ή φυσικά φαινόμενα.

Σπήλαιο Κάψια

Το σπήλαιο Κάψια βρίσκεται στο νομό Αρκαδίας κοντά στο Μαντινειακό οροπέδιο και θεωρείται από ειδικούς ως ένα από τα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια στην Ελλάδα. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο αρχαιολόγο, Gustave Fouzer, το 1887 και έχει ένα διάσημο δωμάτιο μέσα το “Δωμάτιο των Θαυμάτων”, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις σπάνιες αποχρώσεις της πέτρα αλλά και στοιχεία από άλλα φανταστικά ελληνικά σπήλαια, όπως τα απίστευτα σχήματα και πετρώματα, καθώς τα περισσότερα μοιάζουν με απολιθωμένα ζώα.

Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης

Το σπήλαιο της λίμνης Μελισσάνη στο νησί της Κεφαλονιάς έχει χαρακτηριστεί αως μία από τις 5 πιο εντυπωσιακές λίμνες στον κόσμο. Πολύχρωμοι σταλακτίτες με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο μέρος του σπηλαίου, το οποίο είναι γεμάτο με νερό, και ανάλογα με την κατεύθυνση του φωτός του ήλιου, αλλάζει σε διάφορες αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του 1962, ανακαλύφθηκαν διάφορες πλάκες και φιγούρες που απεικονίζουν τον Θεό Παν. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι το σπήλαιο Μελισσάνη πήρε το όνομά του στην Αρχαία Ελλάδα, γιατί ήταν σε αυτό το σημείο  μια από τις νύμφες του Παν, η Μελισσάνθη, πνίγηκε ύστερα από ερωτική απόρριψη.

Το σπήλαιο της Αντιπάρου

Το σπήλαιο της Αντιπάρου θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα και πιο σημαντικά σπήλαια του κόσμου, με τεράστια αρχαιολογική σημασία και ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή του λίθου. Το σπήλαιο βρίσκεται στο νησί της Αντιπάρου, 85 μέτρα κάτω από το έδαφος, και είναι το σπίτι του παλαιότερου σταλακτίτη στην Ευρώπη, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι 45 εκατομμυρίων ετών. Οι τουρίστες μπορούν επίσης να δουν πολλές επιγραφές στους τοίχους του σπηλαίου, που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ιστορικούς, μερικές διάσημες προσωπικότητες που επισκέφτηκαν το σπήλαιο ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Βασιλιάς Όθωνας.

Το σπήλαιο του Δράκου

Το σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά πήρε το όνομά του πριν από εκατοντάδες χρόνια από τους ντόπιους που το ανακάλυψαν τυχαία, και από τότε είναι ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια. Συγκεκριμένα, το σπήλαιο έχει 7 υπόγειες λίμνες, 10 ξεχωριστά δωμάτια, 5 μεγάλους διαδρόμους και σήραγγες, όλες στολισμένες με μυστηριώδεις σταλακτίτες και σταλαγμίτες που το κάνουν να φαίνεται σαν ένα μυθικό θηρίο.