City break στην ατμοσφαιρική και αυθεντική Θεσσαλονίκη

299

Πολιτισμός, ιστορία, γαστρονομία, νυχτερινή ζωή… Η Θεσσαλονίκη θα σας προσφέρει εμπειρίες μοναδικές!

Είναι πολύ εύκολο να ερωτευτείς την πόλη της Θεσσαλονίκης.  Έχει ομορφιά, ιστορία και πολιτισμό, εκπληκτική κουζίνα και φυσικά καταπληκτική θέα στην θάλασσα του Θερμαϊκού κόλπου.

Μια πόλη με ιστορία συναρπαστική που σε κάθε σας βήμα, δίνει το παρών: βυζαντινές εκκλησίες, κάστρα, τζαμιά, αρχιτεκτονικά θαύματα μαρτυρούν το πλούσιο πολυπολιτισμικό παρελθόν της.

Επιλέξτε να φτάσετε στη Θεσσαλονίκη με αεροπλάνο για να κερδίσετε χρόνο. Δείτε τις πτήσεις της AEGEAN, εδώ.

Τι να δείτε/ να κάνετε στην Θεσσαλονίκη

Ο Λευκός Πύργος

Ο Λευκός Πύργος είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Κτίστηκε το 15ο αι., μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430. Στη θέση του υπήρχε παλαιότερος πύργος της βυζαντινής οχύρωσης της Θεσσαλονίκης, στο σημείο που το ανατολικό τείχος συναντούσε το τείχος της θάλασσας. Ο Πύργος αποτελούσε το ανατολικό άκρο του θαλάσσιου τείχους, υπήρχε άλλος ένας στο δυτικό άκρο και τρίτος στο ενδιάμεσο.

Μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912 και την ενσωμάτωση της στο ελληνικό κράτος, ο Πύργος είχε διάφορες χρήσεις. Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ένας όροφος χρησιμοποιήθηκε για τη φύλαξη των αρχαιοτήτων  από τις ανασκαφές που έκανε η αρχαιολογική υπηρεσία της Στρατιάς της Ανατολής. Στους χώρους του φιλοξενήθηκαν η αεράμυνα της πόλης, το εργαστήριο μετεωρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συστήματα ναυτοπροσκόπων.

Thessaloniki Tourism - Λευκός Πύργος

Αγία Σοφία

Βόλτα στον πολύβουο πεζόδρομο της Ζεύξιδος. Ο Ναός της του Θεού Σοφίας, της Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους παλαιότερους και σπουδαιότερους χριστιανικούς ναούς της πόλης, ο οποίος έχει παραμείνει ακέραιος μέσα στο βάθος του χρόνου και λειτουργεί μέχρι σήμερα ως Καθεδρικός Ναός αποτελώντας ταυτόχρονα αναγνωρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ναός Αγίας Σοφίας - GTP

Ομπρέλες

Το γλυπτό Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά εικονογραφικά μοτίβα του καλλιτέχνη. Βρίσκονται τοποθετημένες στη Νέα Παραλία, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου , περιοχή που έχει συνδεθεί με τον Ζογγολόπουλο καθώς εκεί βρισκόταν το σπίτι του, το οποίο σήμερα αποτελεί την έδρα του ομώνυμου Ιδρύματος που ο ίδιος ίδρυσε λίγο πριν πεθάνει και στο οποίο κληροδότησε όλη του τη συλλογή και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου του. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία για τις φωτογραφίες σας.

Thes | Θεσσαλονίκη: Πορτοκαλί οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου (ΦΩΤΟ)

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Είναι το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε το 1979 στην Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Καλύπτει όλους τους τομείς της σύγχρονης τέχνης. Αρχικά το μουσείο στεγάστηκε σε πτέρυγα του εργοστασίου Φίλκεραμ-Johnson, μετά από παραχώρηση του επιχειρηματία Γεωργίου Φιλίππου. Από το 1992 το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται εντός του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στα όρια του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης, εξυπηρετείται δε από αρκετές λεωφορειακές γραμμές των αστικών συγκοινωνιών.

Τον Απρίλιο του 2017 δημιουργήθηκε ο ενιαίος Μητροπολιτικός Οργανισµός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) υπό τον οποίο συνενώθηκαν το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης µε τα ιδιαίτερα τµήµατά του – το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Archives - ertnews.gr

Άγιος Δημήτριος

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου είναι ο πολιούχος της πόλης. Βρίσκεται στην ομώνυμη οδό και είναι πεντάκλιτη βασιλική του «ελληνιστικού τύπου», αλλά με πολλά ιδιαίτερα και σπάνια χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλους ναούς της ίδιας περιόδου στην Ελλάδα. Διαθέτει εγκάρσιο κλίτος και πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα. Στο υπόγειο του ναού βρίσκεται ο χώρος μαρτυρίου του Αγίου. Από τα ψηφιδωτά του, ξεχωρίζει αυτό που απεικονίζει τον ίδιο τον Άγιο με δύο μικρά παιδιά και ένα άλλο, που απεικονίζει τον Άγιο ανάμεσα στον επίσκοπο και στον έπαρχο, οι οποίοι ανακαίνισαν το ναό τον 7ο αιώνα.

Ξεκινούν οι μαθητικές Συνάξεις του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου – Πολιούχου Θεσσαλονίκης

Βόλτα στις ατμοσφαιρικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης

Η πιο φημισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, τα ιστορικά Λαδάδικα, νοτιοανατολικά του κέντρου, είναι μια μίξη της παράδοσης με το σήμερα. H περιοχή έχει αποτελέσει έμπνευση για αρκετούς στιχουργούς. Αποτελεί κλασικό σημείο συνάντησης και διασκέδασης, με κάθε λογής ουζερί, μεζεδοπωλεία και bars. Τα Λαδάδικα πήραν την ονομασία τους από το εμπόριο λαδιού που γινόταν εδώ στις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι πάντα στη μόδα για το παραδοσιακό και cult «χρώμα» τους και την ιδιαίτερη αισθητική των νέων hot spots!

Θεσσαλονίκη: Μπήκαν τα πρώτα λουκέτα στα Λαδάδικα - Στήριξη από κυβέρνηση και δήμο ζητούν οι επαγγελματίες - ΠΑΣΚΕΔΙ

Η περιοχή ανάμεσα στη Βαλαωρίτου και τα Λαδάδικα, πάνω από την Τσιμισκή, είναι γνωστή ως Άνω Λαδάδικα. Σήμερα πλέον μπορούμε να μιλήσουμε για μια καθιερωμένη πιάτσα µε έντονη ζωντάνια την ημέρα αλλά σαφώς πολύ περισσότερη τα βράδια. Εξαιτίας δε και της ανάπλασης της πλατείας, το ενδιαφέρον επιχειρηματιών αλλά και του κόσμου στράφηκε πάνω σε αυτή την ατμοσφαιρική γειτονιά του κέντρου.

Thessaloniki Tourism - Άνω Λαδάδικα και Πλατεία Εμπορίου

Βόλτα στην Λεωφόρο Νίκης. Σταθερή αξία στις προτιμήσεις ντόπιων και επισκεπτών, µε τον Θερμαϊκό να… έχει χρέη φυσικού background. Η παραλιακή περαντζάδα συγκεντρώνει all day & night νεανικά στέκια, ιδανικά από το πρωί για καφέ, µε θέα θάλασσα μέχρι το βράδυ, όπου η μουσική ανεβάζει το κέφι στα ύψη!

Θεσσαλονίκη: Πεζοδρόμηση της Λ. Νίκης την Κυριακή 19 Ιουνίου - Aftodioikisi.gr

EXTRA TIP: Shopping therapy στις διάσημες οδούς  Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Μητροπολίτου Ιωσήφ και  και Προξένου Κορομηλά. Μην ξεχάσετε να κάνετε στάση στην Πλατεία Αριστοτέλους η οποία εντυπωσιάζει όλες τις ώρες της ημέρας, από το πρωί μέχρι και το βράδυ!

Η Πλατεία Αριστοτέλους ανάμεσα στις 15 ωραιότερες πλατείες στον κόσμο

Τι να δοκιμάσετε

Η Θεσσαλονίκη αγαπούσε πάντα το φαγητό και η κουζίνα της είναι επηρεασμένη από τα στοιχεία των πολλών πολιτισμών. Δοκιμάστε οπωσδήποτε μπουγάτσα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, μπουγιουρντί, πίτα γύρο ή πίτα σουβλάκι, σουτζουκάκια Σμυρνέικα και φυσικά για επιδόρπιο τρίγωνα πανοράματος!

Τρίγωνα Πανοράματος - Χρυσή Ζύμη

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που μπορείτε να απολαύσετε όλο τον χρόνο! Η συμπρωτεύουσα θα σας προσφέρει χαλάρωση και διασκέδαση έτσι όπως μόνο αυτή ξέρει να τα συνδυάζει…