Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε το ταξίδι μας Μαρόκο με 3 λέξεις θα λέγαμε ότι ήταν πολύχρωμο, μαγευτικό και εξωτικό.Το Μαρόκο παρόλο που βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος της Αφρικής δεν θυμίζει καθόλου αφρικανική χώρα.Έχει έναν δικό του αέρα ανατολίτικο που σε ταξιδεύει μέσα στα δαιδαλώδη πολύχρωμα παζάρια με τις μαγευτικές μυρωδιές των μπαχαρικών και σε παρασύρει σε ένα ταξίδι άλλης εποχής.
Έτσι έζησαν οι Lilolatravellers το Μαρόκο, κι εμείς τους ακολούθουμε στο μαγικό Μαρακές!
Για να ταξιδέψεις στο Μαρόκο χρειάζεσαι μόνο διαβατήριο και όχι βίζα.Το νόμισμα της χώρας είναι το Ντίρχαμ με ισοτιμία περίπου 1ευρώ 10 ντίρχαμ.Φτάνοντας στο αεροδρόμιο υπάρχει αυστηρός έλεγχος στα διαβατήρια και πρέπει να συμπληρώσεις και ένα έγγραφο εισόδου στη χώρα με το που θα μείνεις κλπ.(να έχετε ένα στυλό στη τσάντα σας για να μην περιμένετε πολύ ώρα στην ουρά)Στο αεροδρόμιο είναι καλό να αγοράσετε κάρτες sim (κοστίζουν 10 ευρώ και έχετε απεριόριστo internet για 7 ημέρες)Από το αεροδρόμιο του Μαρακές μπορείς να πάρεις ταξί(ετοιμάσου για μεγάλα παζάρια) ή με το λεωφορείο 19 (το εισιτήριο κοστίζει 2,80) και διαρκεί περίπου 30 λεπτά.Πρώτη στάση λοιπόν του ταξιδιού μας το Μαρακές όπου μείναμε 5 ημέρες(αρκετές για να μπορέσεις να το εξερευνήσεις χωρίς να είσαι στο τρέξιμο)Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε στο ΄΄Riad Amskal΄΄ μέσα στη Μεντίνα,πολύ οικονομικό με υπέροχο πρωινό διαφορετικό κάθε μέρα και φοβερά δωμάτια.
Μαρακές… ή “κόκκινη πόλη” όπως την αποκαλούν
• Πλατεία Djemaa el Fna
Η κεντρική πλατεία του Μαρακές Μία βόλτα δεν αρκεί για να νιώσεις το αληθινό της παλμό. Καλό είναι να την επισκεφτείς και το πρωί που είναι πιο ήσυχα και το βράδυ που μετατρέπεται σε ένα τεράστιο πανηγύρι. Είχαμε διαβάσει πολλά πριν πάμε για αυτή την πλατεία αλλά πραγματικά αυτό που ζήσαμε ήταν μοναδικό. Γητευτές φιδιών, γυρολόγοι με μαϊμούδες, πλανόδιοι χορευτές και μουσικοί, henna tattoo artists, ζογκλέρ είναι έτοιμοι να σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή.(συμβουλή μην πλησιάζετε πολύ κοντά με φωτογραφική μηχανή γιατί θα βρεθείτε χωρίς να το καταλάβετε με ένα φίδι αγκαλιά)Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε streetfood στους δεκάδες πάγκους που στήνονται κάθε βράδυ στη πλατεία.
• Τζαμί Koutoubia
Είναι το έμβλημα της πόλης με τον επιβλητικό του μιναρέ (77 μέτρα) λένε ότι είναι ορατό από όλα τα σημεία της παλιάς πόλης.Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε μουσουλμάνους)
• Kήποι Μαζορέλ
Φτιάχτηκε από τον Γάλλο ζωγράφο Louis Majorelle και αργότερα αγοράστηκε από τον σχεδιαστή μόδας Υves Saint Laurent του οποίου η τέφρα έχει διασκορπιστεί στους κήπους και υπάρχει και μνημείο για αυτόν.Είναι μία όαση με εξωτικά εντυπωσιακά φυτά,λίμνες ,συντριβάνια που μόνο μαγεμένο μπορεί να σε αφήσει.
• Μεντίνα
Η παλιά του Μαρακές είναι από το 1985 μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Μην φοβηθείτε να χαθείτε στα στενά της. Εξερευνήστε τις παραδοσιακές αγορές της,τα souks και νιώστε τα αληθινά vibes της πόλης.
• La Palmaraie
Είναι ένα φοινικόδασος που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης.Αξίζει για μία χαλαρή βολτούλα το απόγευμα.
• Παλάτι Bahia
• Παλάτι El Badi
• Τάφοι των Σααντί
Ινσταγκραμικά μέρη για φαγητό και καφέ στο Μαρακές
• Le Jardin
• Nomad
• Atay café food
• Café des Epices
• Max and Jan Marrakech
Το περιπετειώδες μας road trip στην οροσειρά του Άτλαντα
Πρώτος σταθμός αυτού του road trip και αφού μας σταματήσανε 3 φορές αστυνομικοί(προσέχετε πολύ βλέπουν ενοικιασμένο αυτοκίνητο και σταματάνε αμέσως χωρίς να έχεις κάνει απαραίτητα κάποια παράβαση) η Άιτ Μπενχαντου.
Η Άιτ Μπενχαντού είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις όχθες του ποταμού Κουαρζαζάτε και κατοικείται μόλις από 10 οικογένειες. Αποτέλεσε κινηματογραφικό σκηνικό πολλών ταινιών.Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν την ομορφιά αυτού του μέρους.(καλό είναι να την επισκεφτείς πρωί ή απογευματάκι τα χρώματα είναι μοναδικά για φωτογραφίες). Σε αυτό το road trip επιλέξαμε να μείνουμε στην Ουαρζαζατ σε ένα “Dar” (σημαίνει σπίτι). Μείναμε στο “Dar Bladi”, εκπληκτική φιλοξενία και θέα που κόβει την ανάσα.
Πριν επιστρέψουμε από το Μαρόκο είχαμε δώσει ήδη υπόσχεση ότι θα ξαναγυρίσουμε να ανακαλύψουμε και τις υπόλοιπες μαγικές του πόλεις!
*Βρείτε τη Nena & τον George στο instagram πατώντας εδώ