Ταξίδι στο Χριστουγεννιάτικο Βερολίνο!

426

Το Βερολίνο την περίοδο των Χριστουγέννων, μεταμορφώνεται και μας παρουσιάζει το άλλο του μαγευτικό πρόσωπο… Η κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη με τα πάρκα, τις λίμνες και τα παλάτια αλλά και τα πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα, τα εντυπωσιακά κτίρια, φημίζεται για την καλλιτεχνική της αλλά και για τη νυχτερινή της ζωή.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την γοητευτική γκρίζα ατμόσφαιρα του χειμώνα η οποία αγκαλιάζει με τρόπο μοναδικό τις φωτισμένες χριστουγεννιάτικα υπαίθριες αγορές θα σας προσφέρουν μοναδικές εορταστικές εμπειρίες!

Τι να δείτε/ να κάνετε

Πύλη του Βραδεμβούργου

Είναι ίσως η νούμερο ένα «στάση» κάθε επισκέπτη του Βερολίνου. Εκτός από το συμβολικό βάρος που φέρει αυτό το μνημείο, η Πύλη του Βρανδεμβούργου αποτελεί κι ένα από τα παλαιότερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στη Γερμανία.

Κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1788 και 1791 σε σχέδιο του Carl Gotthard Langhans, ο οποίος άντλησε έμπνευση από τη μνημειακή πύλη στην είσοδο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου έχει ύψος 26 μέτρων και μήκος 65,5 μέτρων. «Βλέπει» προς την πλατεία Pariser, μία από τις ομορφότερες πλατείες του Βερολίνου.

Τις ημέρες των Χριστουγέννων, φοράει τα γιορτινά του. Ανάμεσα σε λίμνες, κήπους και κάστρα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα σε χριστουγεννιάτικες αγορές, με τα λαμπερά μπλε φώτα.

το Κοινοβούλιο (Ράιχσταγκ) 

Το Ράιχσταγκ στεγάζει το Γερμανικό Κοινοβούλιο και είναι ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία του Βερολίνου και σύμβολο της χώρας.

Μετά την ίδρυση της Γερμανικής αυτοκρατορίας το 1872 δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα κοινοβούλιο στο Βερολίνο. Χρειάστηκαν 10 χρόνια μέχρι να συμφωνηθεί το σχέδιο και μέσα από ένα διαγωνισμό 183 υποψηφιοτήτων. Νικητής αναδείχθηκε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Paul Wallat με ένα επιβλητικό αναγεννησιακό σχέδιο ενός κτιρίου με διαστάσεις 137 μ και 97μ. πλάτος.

Ένα μέρος του Ράιχσταγκ είναι ανοικτό προς το κοινό. Ένας ανελκυστήρας θα σας μεταφέρει στην οροφή του κτηρίου όπου μπορείτε να περπατήσετε στην κορυφή του θόλου μέσα από ένα ελικοειδή διάδρομο.

Τμήματα από το πρώην Τείχος του Βερολίνου

Στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας, στην ιστορική Bernauer Strasse, θα συναντήσετε ό,τι έχει απομείνει από το άλλοτε «τείχος της ντροπής», που χώριζε την Ανατολική από τη Δυτική Γερμανία. Το Berlin Wall Memorial εκτείνεται σε μήκος 1,4 χιλιομέτρων. Λειτουργεί ως μνημείο με το κέντρο επισκεπτών να είναι προσβάσιμο στο κοινό καθημερινά Τρίτη-Κυριακή (Δευτέρες κλειστό) από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Δύο ακόμη τμήματα του Τείχους του Βερολίνου παραμένουν ως σήμερα. Το ένα είναι μέρος από το «πρώτο τείχος» και βρίσκεται ανάμεσα στο σημείο ελέγχου Τσάρλι (Checkpoint Charlie) και την πλατεία Potsdamer. Το άλλο είναι σήμερα γνωστό ως East Side Gallery και είναι το μεγαλύτερο τμήμα του Τείχους που παραμένει «ζωντανό» και λειτουργεί ως η μεγαλύτερη open air gallery στον κόσμο. Το 1990 περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες από 20 χώρες άφησαν το δικό τους «αποτύπωμα» στο τείχος.

Μαντάμ Τισό Βερολίνου

Το παράστημα του Βερολίνου του διάσημου Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισό βρίσκεται στο κέντρο του Βερολίνου, στην οδό Unter den Linden 74, 300 μέτρα μακριά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Είναι ένα από τα μόλις 5 μουσεία Μαντάμ Τισό στην Ευρώπη (τα άλλα είναι στο Λονδίνο, Μπλάκπουλ, Άμστερνταμ και Βιέννη) και αποτελεί ένα από τα διασημότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Πλατεία Πότσδαμ (Potsdamer Platz)

Την δεκαετία 1920-30 η Ποτσντάμερ Πλατζ ήταν μια από τις πιο ζωντανές και πολυπληθείς πλατείες της Ευρώπης. Το 1943 αυτό άλλαξε μετά από έναν ισχυρό βομβαρδισμό των συμμάχων.

Μετά τον πόλεμο η πλατεία βρισκόταν μεταξύ των Αμερικανικών, Βρετανικών και Ρωσικών τμημάτων της πόλης και έτσι έγινε νεκρή ζώνη. Με την κατασκευή του τοίχους του Βερολίνου το 1961 όλα τα κτίρια ισοπεδώθηκαν. Μετά την πτώση του τείχους αποφασίστηκε η ανοικοδόμηση της περιοχής με την κατασκευή να ξεκινάει το 1994.

Σήμερα ο νέος σταθμός του μετρό και το εμπορικό κέντρο έχουν φέρει ζωντάνια στην Ποτσντάμερ Πλατζ. Η πλατεία έχει επανέλθει στην πρότερη της δόξα.

Νησί των Μουσείων

Νησί των Μουσείων του Βερολίνου (Museumsinsel) ονομάζεται το βόρειο κομμάτι του νησιού που βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Spree και Kupfergraben και φιλοξενεί 5 από τα κορυφαία μουσεία της πόλης. Η ιδέα για το Νησί των Μουσείων ξεκίνησε το 1841 όταν ο Φρειδερίκος Αύγουστος Στουτελ πρότεινε το νησί να γίνει πολιτιστικό κέντρο ενώ από το 1999 το συγκρότημα μουσείων έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Σε αυτό θα βρείτε, το Μουσείο Άλτες, το Μουσείο Νόιες, το Άλτε Νατσιονάλγκαλερί, το Μουσείο Μπόντε, το Μουσείο της Περγάμου.

Under den Linden

Η λεωφόρος με τα ωραιότερα μπαρόκ και νεοκλασικά κτήρια του Βερολίνου. Ανεβείτε στον Πύργο της Τηλεόρασης (365 μέτρα) στην Aλεξάντερ Πλατς, για μια πανοραμική θέα της γύρω περιοχής.

Kαι φυσικά! Βόλτα στις χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου

Με περισσότερες από 60 χριστουγεννιάτικες αγορές, το γιορτινό Βερολίνο έχει προτάσεις για όλα τα γούστα.

Η Spandau είναι από τις μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου και σύμφωνα με τους ντόπιους, και η πιο εντυπωσιακή. Η περιοχή Spandau βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο, αλλά αν έχετε περισσότερο χρόνο στο Βερολίνο, αδράξτε την ευκαιρία και επισκεφτείτε την. Εντυπωσιακό το έλατο από το Fichtelgebirge, όμορφα φωτισμένο το δημαρχείο της πόλης, ενώ μέσω της Χριστουγεννιάτικης αγοράς και της Παλιάς Πόλης, θα περπατήσετε στα δρομάκια κ.α.

Άλλη μία περίφημη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου (Berliner Weinachtszeit) βρίσκεται κοντά στην πλατεία Alexanderplatz και είναι ένα από τα must για όσους επισκέπτονται τη γερμανική πρωτεύουσα αυτήν την εποχή.

το Κόκκινο Δημαρχείο σε ρυθμούς Χριστουγέννων

Σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Alexanderplatz βρίσκεται το Κόκκινο Δημαρχείο, το οποίο μαζί με την Αγία Μαρία, αποτελούν το υπόβαθρο για το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εκεί, η λαμπερή πανοραμική ρόδα, ύψους 50 μ., αλλά και το παγοδρόμιο των 600 τ.μ. Εντυπωσιακές και οι προσόψεις με τις πρωτότυπες εικόνες των σπιτιών που βρίσκονταν στην περιοχή γύρω στο 1900, οι οποίες «διηγούνται» ιστορίες για το πώς ήταν παλιά στο Βερολίνο.

Τι να φάτε

 

Η γαστρονομία του Βερολίνου έχει επηρεαστεί από πολλές κουλτούρες και σήμερα, πέρα από την αυθεντική γερμανική κουζίνα, τα ιταλικά και τουρκικά φαγητά παραμένουν τα πιο αγαπητά στην πρωτεύουσα.

Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε: 

Currywurst. Λουκάνικο με κάρι. Η currywurst σάλτσα είναι επίσης μια γερμανική δημιουργία, που μοιάζει με σπιτικό κέτσαπ αρωματισμένο με κάρυ σε σκόνη.

Brezel. Είναι τα αυθεντικά αλμυρά γερμανικά ψωμάκια, που φτιάχνονται από αλεύρι, νερό και μαγιά και πασπαλίζονται με χοντρό αλάτι.

Σνίτσελ. Το σνίτσελ δεν είναι επίσης, ένα αυθεντικά γερμανικό έδεσμα, αλλά είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε όλη την επικράτεια της χώρας. Είναι ένα λεπτό κομμάτι κρέατος χωρίς κόκαλο, που πανάρεται σε φρυγανιά και αυγό και τηγανίζεται.

Doner από κάποια καντίνα. Θυμίζει αρκετά τον δικό μας γύρο με τη διαφορά όμως ότι παρασκευάζεται με αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας.

Πως θα μετακινηθείτε

Το Βερολίνο περπατιέται ευχάριστα, όμως δεν παύει να είναι μία μεγάλη πόλη με διάσπαρτα αξιοθέατα και γειτονιές, συνεπώς αναπόφευκτα θα χρησιμοποιήσετε τα μέσα μεταφοράς αρκετές φορές. Η πόλη διαθέτει ένα εξαιρετικό δίκτυο αστικών συγκοινωνιών που περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα μέσων: λεωφορεία, τραμ, μετρό (U-Bahn), επίγειο σιδηρόδρομο (S-Bahn), όλα καλύπτονται από ένα ενιαίο εισιτήριο. To δίκτυο αυτό καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ντόπιων κι επισκεπτών, για αυτό και σπάνια παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση αυτοκινήτων.

Προσοχή γιατί ο χάρτης του μετρό-σιδηροδρόμου είναι ενιαίος και θα πρέπει να διακρίνεται τις επίγειες από τις υπόγειες διαδρομές για να πηγαίνετε στον αντίστοιχο σταθμό.

πληροφορίες από taxidologio.gr