Κι όμως… αυτό το ξενοδοχείο μπορεί να θεραπεύσει μια πληγωμένη καρδιά

20

Ο καθένας έχει το δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει τον πόνο της πληγωμένης του καρδιάς, μετά από έναν χωρισμό. Κάποιοι στρέφονται στους φίλους τους για υποστήριξη, κάποιοι κλείνονται στο σπίτι βλέποντας τηλεόραση και κάποιοι στρέφονται στο φαγητό. Τι θα λέγατε όμως αν μπορούσατε να κάνετε check-in σε ένα καταφύγιο χωρίς αλκοόλ και τεχνολογία για ένα μακρύ Σαββατοκύριακο «μεταμορφωτικής θεραπείας» καθώς και γραφικής θέας, όλα με σκοπό να θεραπεύσετε τη ραγισμένη σας καρδιά;

Το Heartbreak Hotel, που διευθύνεται από τη συμβουλευτική ψυχολόγο Alice Haddon και τη συγγραφέα και προπονήτρια ζωής Ruth Field, προσφέρει ακριβώς αυτό.

Ξεκινώντας στα τέλη του 2021, τα ησυχαστήρια διαμονής, ειδικά σχεδιασμένα για γυναίκες, πραγματοποιούνται στο Barsham Barns, ένα ιδιωτικό σπίτι που βρίσκεται στην ακτή της βρετανικής κομητείας Νόρφολκ της Αγγλίας.

Το Heartbreak Hotel το ονειρεύτηκε η Haddon, η οποία είχε κάνει ένα διάλειμμα από την πρακτική μετά τον θάνατο της μητέρας της και βρέθηκε να επανεξετάζει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται παραδοσιακά η θεραπεία.

Η Haddon λέει ότι άκουγε μια ραδιοφωνική εκπομπή για την ερωτική απάτη και συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν λίγες υπηρεσίες διαθέσιμες για γυναίκες που αγωνίζονταν να ξεπεράσουν διαφορετικούς τύπους στενοχώριας.

Άρχισε να διερευνά τη δυνατότητα μιας «ριζοσπαστικής» νέας έννοιας στη μετασχηματιστική θεραπεία που θα μπορούσε να προσφέρει ακριβώς αυτό που ένιωθε ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν όλες τις μορφές στενοχώριας είχαν πραγματικά ανάγκη μέσα σε ένα ομαδικό περιβάλλον.

«Πιστεύουμε ότι ο σπαραγμός μας συνδέει με την ουσία του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και ότι η ευαλωτότητά μας είναι επίσης η γενέτειρα της συμπονετικής αλλαγής και της τολμηρής δημιουργικότητας», αναφέρει η Haddon σε δήλωσή της.

Στη συνέχεια, η Haddon άρχισε να συγκροτεί μια ομάδα που αποτελείται μόνο από γυναίκες και η Field, μια από τις παλαιότερες φίλες της, σύντομα μπήκε στο παιχνίδι.

«Σκεφτόμαστε το καταφύγιο ως μονάδα εντατικής θεραπείας για την καρδιά: θερμοφόρες, κουβέρτες, ζεστά ποτά, φωτιές που τρίζουν, κανείς δεν κουνάει το δαχτυλάκι του, όλοι φροντίζονται τόσο απόλυτα ώστε να μπορούν να παραδοθούν στη θεραπεία», λέει η Field στο CNN Travel.

Στα καταφύγια, τα οποία λειτουργούν από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, μπορούν να συμμετέχουν το πολύ οκτώ γυναίκες κάθε φορά.

«Δημιουργείται αυτός ο χώρος, ο οποίος είναι πολύ ασφαλής, μέσα στον οποίο αυτές οι γυναίκες οδηγούνται σε αυτό το ταξίδι», προσθέτει η Field. «Πρόκειται πραγματικά για μια αναπροσαρμογή και αυτογνωσία, μακριά από το σπαραγμό της καρδιάς και προς έναν νέο τρόπο ύπαρξης».

«Έτσι απελευθερώνονται, όχι μόνο από το σπαραγμό της καρδιάς τους, αλλά και από όλα τα είδη των δομών γύρω από τις οποίες οι γυναίκες χάνονται πολλές φορές, όπως η υπηρεσία προς τους άλλους και όλοι οι άλλοι ρόλοι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε εμείς [οι γυναίκες]».

«Το τραύμα μπορεί να κολλήσει στο σώμα και έχουμε έναν ειδικό EMDR που έρχεται και εργάζεται για την απελευθέρωση αυτού του τραύματος για τους επισκέπτες μας». Το EMDR, ή θεραπεία απευαισθητοποίησης και επανεπεξεργασίας με κίνηση των ματιών, είναι μια τεχνική για το ξεκλείδωμα και την εκτόνωση επώδυνων αναμνήσεων.

Εκτός από τις εντατικές συνεδρίες ομαδικής θεραπείας, όσοι κάνουν check-in στο Heartbreak Hotel θα επωφεληθούν επίσης από ένα μενού με φυτικά, καρδιοθεραπευτικά θρεπτικά (και νόστιμα) γεύματα «σχεδιασμένα να εμπνέουν και να θρέφουν τη ραγισμένη καρδιά σας», καθώς και από συναντήσεις στο τζάκι και περιπάτους κατά μήκος μερικών από τις όμορφες παραλίες του Νόρφολκ.

«Η τοποθεσία είναι πολύ σημαντική», λέει η Field. «Το να βρίσκεστε δίπλα στη θάλασσα και να έχετε καθημερινές εξορμήσεις στην παραλία είναι επίσης απολύτως αποφασιστικής σημασίας. Αυτή η αίσθηση της απεραντοσύνης του ωκεανού και η μυρωδιά της θάλασσας, όλα αυτά είναι τόσο καλά για τη θεραπεία. Βοηθάει πραγματικά στην απελευθέρωση του στρες – τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνονται. Και φυσικά, ο σπαραγμός της καρδιάς είναι επίσης μια περίοδος έντονου στρες για το σώμα, οπότε αφιερώνουμε αρκετό χρόνο δουλεύοντας με αυτό με οργανικό τρόπο».

Τα δύο πρώτα retreats του Heartbreak Hotel, με την ονομασία “Moving Beyond Betrayal” και “Healing Your Heartbreak'” επικεντρώθηκαν στο ρομαντικό σπαραγμό και η ανταπόκριση των επισκεπτών ήταν εξαιρετικά θετική.

Η ομάδα φροντίζει να συγκεντρώνει σε ομάδες γυναίκες που είχαν παρόμοιες εμπειρίες. «Έτσι η ομαδική θεραπεία φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα», εξηγεί η Field. «Μπορούν να ταυτιστούν μεταξύ τους με αυτόν τον τρόπο που μπορείς πραγματικά να ταυτιστείς με κάποιον που είχε μια παρόμοια εμπειρία [με σένα] και αυτό το κάνει πολύ συγκεκριμένο».

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ένα από τα ησυχαστήρια του Heartbreak Hotel πρέπει να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο, το οποίο μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους θα ήθελαν να λάβουν μέρος.

Μόλις υποβληθεί αυτό, κανονίζεται μια «μακρά κλήση» μεταξύ του δυνητικού επισκέπτη και είτε της Haddon είτε της Field για να αξιολογηθεί η καταλληλότητά τους.

«Ξοδεύουμε αρκετό χρόνο προσπαθώντας να επιμεληθούμε τους σωστούς καλεσμένους σε κάθε καταφύγιο», λέει η Field. «Δεν απορρίπτουμε ποτέ κανέναν, αλλά συχνά έχουμε ανακατευθύνει γυναίκες αλλού, σε άλλες θεραπευτικές υπηρεσίες για παράδειγμα, αν δεν είναι κατάλληλες για το καταφύγιο».

Χωρίς τεχνολογία και αλκοόλ

Σύμφωνα με τη Field, η απουσία κινητών τηλεφώνων και αλκοόλ είναι εξαιρετικά σημαντική για να διασφαλιστεί ότι οι επισκέπτες θα ανοιχτούν πραγματικά κατά τη διάρκεια των εντατικών συνεδριών ομαδικής θεραπείας.

«Πρέπει να καθίσουν με τα συναισθήματά τους και οτιδήποτε τους απομακρύνει από αυτό δεν θεωρείται πολύτιμο για το ταξίδι τους», λέει, πριν εξηγήσει ότι κάθε φιλοξενούμενος θα λαμβάνει περίπου οκτώ ώρες θεραπείας την ημέρα μέσω της ομάδας. Υπάρχουν επίσης αυτές οι καθημερινές εκδρομές στην παραλία. Δεν υπάρχει τεράστιος ελεύθερος χρόνος ανάμεσα σε όλα αυτά. Πρόκειται για αρκετά εντατική, βαθιά θεραπευτική εργασία». Το καθένα από τα retreats κοστίζει 2.500 λίρες.

Οι Haddon και Field εξετάζουν επί του παρόντος πιθανά καταφύγια που εστιάζουν σε τομείς όπως η αδελφική αντιπαλότητα, η εμμηνόπαυση, καθώς και η αντιμετώπιση της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου.

Αλλά όποιος κι αν είναι ο λόγος που θα κάνουν check in, η ομάδα έχει τελικά τον ίδιο στόχο για κάθε πληγωμένο επισκέπτη που περνάει την πόρτα της. «Η αποστολή μας στο The Heartbreak Hotel είναι όλοι οι επισκέπτες μας να φεύγουν νιώθοντας δυνατοί και ελεύθεροι να ενεργούν σύμφωνα με τις δικές τους αξίες και ανάγκες αγάπης», λέει η Haddon.

Το 2021, ο σουηδικός κατασκευαστής κρεβατιών Hastens άνοιξε το πρώτο στον κόσμο Hastens Sleep Spa Hotel, αφιερωμένο στην παροχή στους επισκέπτες ενός καλού ύπνου, στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας.

Εν τω μεταξύ, ένα ξενοδοχείο στο Κεντάκι επιτρέπει στους επισκέπτες να φέρνουν μαζί τους τα φυτά τους, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχούν για το πότισμά τους όσο λείπουν, σε κάτι που περιγράφεται ως η «πρώτη εμπειρία ξενοδοχείου φιλικού προς τα φυτά στον κόσμο».