Εορταστικό ταξίδι στις γεύσεις του κόσμου – Τι τρώει κάθε λαός την Πρωτοχρονιά;

365

Κάθε λαός αυτές τις μέρες στρώνει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και σερβίρει διάφορα εδέσματα. Πίσω από αυτά κρύβονται παραδόσεις, έθιμα, ιστορίες και πολύ νοστιμιά! Τι τρώνε την Πρωτοχρονιά στη Γαλλία και στο Μεξικό; Ποιο φαγητό θεωρείται “τυχερό” στην Κίνα και γιατί στην Ιταλία τρώνε φακές;

Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα πιο δημοφιλή και γευστικά πιάτα του κόσμου για να ταξιδέψετε νοητά σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

Γαλλία

Bûche De Noël

Η ιστορία αυτού του κορμού σοκολάτας ξεκινά τον 19ο αιώνα .Φτιάχνεται με παντεσπάνι που ρολάρεται για να μοιάζει με κορμό και γεμίζεται συνήθως με Kρέμα Σοκολάτας. Στις διάφορες εκδοχές του το παντεσπάνι γίνεται λευκό ή σοκολάτας και η κρέμα εμπλουτίζεται με κάστανο, ποτό κ.ά. Όσο για τη διακόσμηση του, καλύπτεται με κρέμα σοκολάτας και συχνά χαράσσεται για να μοιάζει οπτικά με κορμό (Bûche άλλωστε σημαίνει κορμός).

Galette de Rois

Το γλυκό αυτό το ετοιμάζουν οι Γάλλοι τα Θεοφάνεια και φτιάχνεται με φύλλο κρούστας ή ζύμη μπριός και γέμιση αμυγδάλου. Στο εσωτερικό του «κρύβουν» και μια μικρή φιγούρα από πορσελάνη ή πλαστικό (όπως το δικό μας φλουρί στη Βασιλόπιτα) και όποιος το βρει «στέφεται» βασιλιάς της μέρας και του ανατίθεται να φτιάξει το επόμενο κέικ. Μάλιστα, πολύ φούρνοι στη Γαλλία πωλούν το Galette de Rois μαζί με μια χάρτινη κορώνα για αυτόν που θα βρει τη φιγούρα. Ένα παρόμοιο γλυκό φτιάχνουν για τα Θεοφάνεια και στην Ισπανία και το Μεξικό, το οποίο ονομάζεται Roscón de reyes (το δαχτυλίδι του βασιλιά) και μέσα του κρύβουν συνήθως μια φιγούρα του Χριστού που χαρίζει ευλογία σε όποιον το βρει.

Γερμανία

Gingerbread

Περνάμε τα σύνορα και προσγειωνόμαστε στη Γερμανία. Τα gingerbreads είναι ίσως τα διασημότερα μπισκοτάκια του κόσμου. Λέγεται ότι ξεκίνησαν γύρω στον 10ο αιώνα και ως το 1867 ήταν αποκλειστικά χειροποίητα. Οφείλουν το όνομα και τη χαρακτηριστική τους γεύση στο τζίντζερ και τα μπαχαρικά που περιέχουν (όπως κανέλα και γαρίφαλο) και διακοσμούνται συνήθως με ζαχαρόπαστα και Έτοιμο Γλάσο. Αν τους κάνετε και τρύπες πριν τα ψήσετε, μπορείτε μετά να περάσετε κορδελάκια, δημιουργώντας υπέροχα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο! Διάφορες εκδοχές τους συναντώνται και στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στη Βαυαρία, στη Δανία, στη Σουηδία και στις ΗΠΑ.

Βρετανία

Christmas pudding

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα ή αλλιώς Christmas pudding, είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα γιορτινά γλυκά διεθνώς. Περιέχει αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά και ψήνεται ιδανικά σε μπαιν μαρί για πολλές ώρες, ενώ μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον ένα μήνα! Μάλιστα, στη Βρετανία ετοιμάζεται έως και 5 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Cinnamon rolls

Τα διάσημα ρολάκια κανέλας και κάρδαμου εκτός από τα Χριστούγεννα τα τιμούν πολύ και τον Οκτώβριο, αφού έχουν καθιερώσει την 4η Οκτωβρίου ως Ημέρα Cinnamon Rolls.

Πουτίγκα ρυζιού

Ένα ακόμη παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της χώρας είναι και η πουτίγκα ρυζιού ή αλλιώς ρυζόγαλο, μέσα στο οποίο κρύβουν ένα ολόκληρο αμύγδαλο, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση φέρνει τύχη σε όποιον το βρει. Μάλιστα, είναι ανύπαντρος θα παντρευτεί μέσα στο νέο έτος!

Μεξικό

Buñuelos

Τα buñuelos ή αλλιώς χριστουγεννιάτικους λουκουμάδες στο εξωτερικό τους είναι τραγανοί, ενώ στο εσωτερικό απίστευτα αφράτοι χάρη στη Μαγιά που περιέχει η ζύμη τους. Και το καλύτερο; Λίγο πριν το σερβίρισμα λούζονται με Σιρόπι, μέλι ή ζάχαρη, όπως οι δικοί μας λουκουμάδες, για μια πραγματική γευστική εμπειρία.

Αμερική

Pecan pie

Χιλιάδες cafe και diners που σερβίρουν pecan pie αυτήν την περίοδο του χρόνου. Η τοπική καρυδόπιτα έχει κρούστα από Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις και γέμιση από φρέσκο βούτυρο, αβγά, Καστανή Ζάχαρη και καρύδια πεκάν, ενώ σε πολλές παραλλαγές της συναντάται και με την προσθήκη Κουβερτούρας στη γέμιση.

Τα “τυχερά” φαγητά

Τυνησία, Αλγερία και Μαρόκο

Στην Τυνησία, στην Αλγερία και στο Μαρόκο πιστεύουν πως είναι καλότυχο να σερβίρουν στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι κουσκούς με παραλλαγές στα συνοδευτικά υλικά από χώρα σε χώρα, όπως το αποξηραμένο αρνίσιο κρέας, ξερά φρούτα, λαχανικά και φακές ή φασόλια. Στην Αίγυπτο, αλλά και στα υπόλοιπα βόρεια παράλια της Αφρικής, τρώνε μολοχία, την παραδοσιακή σούπα με τα χόρτα, και μπισκότα γεμιστά με χουρμάδες, για να είναι η νέα χρονιά γόνιμη και πλούσια όπως εύκολα καλλιεργούνται τα χόρτα και είναι νόστιμοι οι χουρμάδες.

Ισπανία, Πορτογαλία, Μεξικό

Στην Ισπανία, στην Πορτογαλία αλλά και στο Μεξικό, τρώνε λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος 12 ρώγες σταφυλιού (ή σταφίδες ή σπόρους ροδιού), μία για κάθε μήνα του νέου έτους. Είναι ένα πολύ παλιό έθιμο και, σύμφωνα με αυτό, η γεύση της κάθε ρώγας προμηνύει αυτά που θα έρθουν στον αντίστοιχο μήνα, αν θα είναι γλυκά, πικρά ή ξινά. Τα πράσινα λαχανικά –τα σέσκουλα, το κέιλ και το πράσινο σγουρό λάχανο– θεωρούνται τυχερά γιατί τα φύλλα τους όπως μαγειρεύονται τσαλακώνονται ή διπλώνουν θυμίζοντας χαρτονομίσματα.

Ελλάδα

Σύμβολο τύχης και ευημερίας, το πρωτοχρονιάτικο έθιμο προστάζει να σπάσουμε ένα ρόδι στην είσοδο του σπιτιού μας, τα πρώτα λεπτά του νέου χρόνου. Επίσης, χρησιμοποιείται πολύ στις σαλάτες και τις σάλτσες του εορταστικού τραπεζιού.

Ιαπωνία

Το «τυχερό» πρωτοχρονιάτικο φαγητό στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου, τα Noodles! Το μήκος των noodles συμβολίζει μια μακρά ζωή, ενώ το αλεύρι από το φαγόπυρο που φτιάχνουν τα ζυμαρικά συμβολίζει την ευελιξία στη ζωή.

Κίνα

Το μανταρίνι είναι ένα από τα πολλά συμβολικά εδέσματα της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς που δεν λείπει από το τραπέζι, καθώς συμβολίζουν την ευημερία. Μαζί με τα φύλλα τους, πιστεύεται ότι φέρνουν μακροζωία και γονιμότητα.

Γερμανία, Ανατολική Ευρώπη

Σύμφωνα με την παράδοση, το ξινολάχανο φέρνει πλούτο οπότε οι γεμάτες πιατέλες (συνοδεύονται κυρίως από λουκάνικα) δεν λείπουν από κανένα τραπέζι.

Ιταλία

Παρά την ταπεινή εμφάνισή τους, οι Ιταλοί θεωρούν ότι οι φακές συμβολίζουν τον χρυσό και έτσι, ένα πιάτο φακές σούπα δεν λείπει ποτέ από το εορταστικό τραπέζι το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Αργεντινή

Στην Αργεντινή αν θες να σου πάει καλά η επόμενη χρονιά στον επαγγελματικό τομέα, πρέπει την ανήμερα Πρωτοχρονιάς να φας φασόλια. Σύμφωνα με τους Αργεντινούς, η κατανάλωση φασολιών διασφαλίζει ότι θα διατηρήσεις την τρέχουσα θέση σου ή θα έχεις νέες και καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.

Αυστρία και Κούβα

Το γουρουνάκι θεωρείται τυχερό φαγητό σε αυτές τις δύο χώρες, που σπεύδουν να το βάλουν στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, πιστεύοντας ότι φέρνει πρόοδο και ευημερία. Μάλιστα, στην Αυστρία εκτός από το ψητό γουρουνάκι που μπαίνει στο επίκεντρο του πρωτοχρονιάτικου γεύματος, διακοσμούν και το τραπέζι με μικρά γουρουνάκια φτιαγμένα από μάρτζιπαν.

Πολωνία

Στην Πολωνία η ρέγγα τουρσί είναι τόσο διαδεδομένη ώστε βρίσκει μια θέση και στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, αφού πιστεύεται ότι εξασφαλίζει ευημερία για το νέο έτος.