8 πόλεις-φαντάσματα που καθηλώνουν

63

Κι όμως, αυτές οι πόλεις κάποτε άκμαζαν και έσφυζαν από ζωή, ενώ τώρα είναι εγκαταλελειμμένες. Άδεια κτήρια, δρόμοι, ακόμα και αυτοκίνητα έχουν μείνει εκεί και καλύπτονται από τη φύση που με τα χρόνια αναπτύσσεται και τα κυριεύει.

Οι αιτίες εγκατάλειψης είναι είτε γιατί καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, είτε γιατί εκκενώθηκαν για πρακτική εξάσκηση με πυρομαχικά, είτε γιατί εγκαταλείφθηκαν αφού αποδείχτηκε ότι τα κοντινά πολύτιμα μέταλλα και ορυκτά ήταν σε έλλειψη.

Δείτε μερικές από τις πιο συναρπαστικές εγκαταλειμμένες περιοχές του κόσμου:

Oradour-Sur-Glane, Γαλλία

Το πρώην ψαροχώρι, στα ερείπια του εκπέμπουν μια έντονη υπενθύμιση της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Oradour-Sur-Glane έχει μείνει σχετικά ανέγγιχτο από τις 10 Ιουνίου 1944, όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού του σφαγιάστηκε από τα Waffen SS, ένα στρατιωτικό κλάδο της οργάνωσης SS του Ναζιστικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της θηριωδίας, άνδρες πυροβολήθηκαν και δολοφονήθηκαν σε αχυρώνες, ενώ γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν επίσης όταν ανατινάχθηκε η εκκλησία στην οποία ήταν κλεισμένοι. Οι επιζώντες πυροβολήθηκαν καθώς τράπηκαν σε φυγή.

Wharram Percy, Ηνωμένο Βασίλειο

Ο μεσαιωνικός οικισμός βρίσκεται στο Yorkshire. Σήμερα, στέκεται μόλις ένα κτίριο, το οποίο χτίστηκε από την οικογένεια Percy. Όλα τα υπόλοιπα έχουν γκρεμιστεί ή καταρρεύσει, παραδιδόμενα στη φθορά του χρόνου. Η εγκατάλειψη από τους ντόπιους, έγινε γύρω στο 1.500 μ.Χ., αναζητώντας την τύχη του στις αναπτυσσόμενες πόλεις της Αγγλίας.

Belchite, Ισπανία

Το χωριό αποτέλεσε επί εβδομάδες πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Δημοκρατικών και Φασιστών του Φράνκο, κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου. Τελικά, τα στρατεύματα του Φράνκο κατάφεραν να επικρατήσουν το 1939. Από τότε, ουδείς επέλεξε να κατοικήσει στο συγκεκριμένο χωριό, το οποίο βρίσκεται νότια της Σαραγόσα, στη βορειοανατολική Ισπανία.

Craco, Ιταλία

Στον βορρά της Ιταλίας βρίσκεται μία από τις πλέον εντυπωσιακές εγκαταλελειμμένες πόλεις του κόσμου. Οι κατολισθήσεις της δεκαετίας του ’60 ανάγκασαν τους κατοίκους να αποχωρήσουν και με τον ισχυρό σεισμό το 1980 έδιωξε και τους τελευταίους.

Pyramiden, Νορβηγία

Εντός του Αρκτικού Κύκλου, το Pyramiden κάποτε αποτελούσε έναν τόπο έντονης μεταλλευτικής δραστηριότητας, προσελκύοντας εργαζόμενους από διάφορα μέρη. Το 1927 πουλήθηκε στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να αποκτήσει ένα σοβιετικό στιλ. Τα 1998 διεκόπη κάθε μεταλλευτική λειτουργία και ο τόπος ερήμωσε πλήρως.

Pripyat, Ουκρανία

Στις 27 Απριλίου του 1986 περίπου 50.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν δια παντός της εστίες τους, μετά την καταστροφική πυρηνική έκρηξη στο Τσέρνομπιλ. Στις αρχές του 2020, επετράπη για πρώτη φορά η προσωρινή επιστροφή ορισμένων, προκειμένου να γιορτάσουν τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της πόλης.

Βαρώσια, Κύπρος

Ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κύπρου έως το 1974 και την τουρκική εισβολή. Οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι αναγκάστηκαν, με τον ΟΗΕ να αποφασίζει το κλείσιμο της πόλης έως την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Kolmanskop, Ναμίμπια

Με πολλά από τα κτίριά του μισοβυθισμένα στην άμμο, το Kolmanskop αποτελεί μια απόκοσμη υπενθύμιση αυτού που κάποτε ήταν μια πολυσύχναστη πόλη στην καρδιά της ερήμου Namib. Ιδρύθηκε αφότου ο τοπικός εργάτης Zacharias Lewala ανακάλυψε διαμάντια εδώ το 1908. Μια τεράστια εισροή Γερμανών ανθρακωρύχων ακολούθησε στη συνέχεια και έγινε ένας πολυσύχναστος κόμβος προτού εγκαταλειφθεί τελικά το 1956. Οι τουρίστες έρχονται εδώ για να δουν πώς η έρημος έχει ανακτήσει τα κτίρια, με ολόκληρη την πόλη να εξαφανίζεται σιγά-σιγά για πάντα κάτω από την άμμο.

 

Φωτογραφίες: Shutterstock