Ταξιδεύοντας στις ροζ λίμνες του πλανήτη

348

Γράφει ο Γιάννης Δημητρέλλος

Τα μέρη τα οποία βρίσκονται κοντά σε λίμνες ανέκαθεν προσέφεραν μία παραπάνω γοητεία στον ταξιδιώτη, σε σχέση με άλλους προορισμούς.

Υπάρχουν όμως λίμνες, οι οποίες ξεχωρίζουν και προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες. Αυτές δεν είναι άλλες από τις «ροζ λίμνες», οι οποίες ναι μεν είναι σπάνιες, αλλά αξίζει να τις επισκεφτούμε έστω και για μία φορά στη ζωή μας. Πάμε να δούμε τρεις από τις σπάνιες αυτές λίμνες που συναντάμε στο πλανήτη μας.

Lake Hiller- Αυστραλία

Στο Middle Island, το μεγαλύτερο νησί από τις νησίδες του αρχιπελάγους Recherche της δυτικής Αυστραλίας, συναντάμε τη «ροζ λίμνη» Hillier. Τα νερά της περιβάλλονται από ένα δάσος ευκάλυπτων και το συνολικό μήκος της λίμνης ανέρχεται σε 600 μέτρα. Το συγκεκριμένο νησί ανακαλύφθηκε το 1802 από τον καπετάνιο Flinders, ο οποίος έδωσε το όνομα στη λίμνη προς τιμήν ενός μέλους του πληρώματος, του William Hillier, που πέθανε όταν έφτασαν στο νησί . Ένα άλλο μέλος του πληρώματος, ο John Thistle συνέλεξε το ροζ νερό και στη συνέχεια, ύστερα από μελέτες, βρέθηκε πως είναι κορεσμένο με αλάτι. Το ιδιαίτερο χρώμα της λίμνης, σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, δεν επιφέρει καμία αρνητική συνέπεια στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς επίσης θεωρείται ασφαλές να κολυμπήσει κανείς στα νερά της. Αξίζει να επισημάνουμε πως στη λίμνη Hillier, το νερό παραμένει ροζ κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Lake Retba- Σενεγάλη

Στη δυτική Αφρική και 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Σενεγάλης, Ντακάρ, συναντάμε τη λίμνη Retba. Μόνο μία στενή λωρίδα γης χωρίζει τη λίμνη από τον Ατλαντικό ωκεανό. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, με αποτέλεσμα να ελκύει βακτήρια, τα οποία παράγουν μία κόκκινη χρωστική ουσία για να απορροφούν το φως του ήλιου και έτσι δημιουργείται το χρώμα της λίμνης. Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι της περιοχής ευνοούνται αρκετά από την ύπαρξή της, καθώς προσφέρει σε εκείνους 3.500 θέσεις εργασίας. Επειδή από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο τα επίπεδα βροχής είναι αρκετά υψηλά και η βροχή αλλοιώνει το νερό της λίμνης, η καλύτερη περίοδος να την επισκεφτείς, θεωρείται από τον Δεκέμβρη μέχρι τον Μάρτη, όπου τα επίπεδα ξηρασίας είναι υψηλά.

Τέλος, στη συγκεκριμένη λίμνη, εκτάσεως τριών (3) τ.μ, είναι αρκετά δύσκολο να επιβιώσουν ζωντανοί οργανισμοί.

Dusty Rose Lake – Καναδάς

Στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, στη περιοχή Tweedsmuir, βρίσκουμε τη μοναδική ροζ λίμνη που δεν έχει σχέση με θαλασσινό νερό. Δεν οφείλει το χρώμα της στο αλάτι, ούτε τα νερά της είναι αλμυρά, αντίθετα το οφείλει στους πάγους που λιώνουν και φτάνουν στα νερά της. Το περιβάλλον γύρω από τη λίμνη, οι αντανακλάσεις των χρωμάτων αλλά και η μοναδική σύνθεση των πετρωμάτων, συμβάλλουν στη δημιουργία του ροζ χρώματος. Είναι μία δύσκολα προσβάσιμη λίμνη λόγω της θέσης της, αλλά και επειδή δεν υπάρχουν επίσημα μονοπάτια που να οδηγούν σε αυτή.