Σαρδηνία: προσπάθησε να πάρει μαζί του τη διάσημη λευκή άμμο και το πλήρωσε ακριβά

31

Πρόστιμο 1.000 ευρώ πλήρωσε ένας Γάλλος τουρίστας καθώς προσπάθησε να μεταφέρει σχεδόν δύο κιλά άμμου, από παραλία της Σαρδηνίας στις βαλίτσες του, αναχωρώντας από το νησί.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN, η άμμος των διάσημων παραλιών του ιταλικού νησιού προστατεύεται και όσοι την απομακρύνουν αντιμετωπίζουν πρόστιμο ή ακόμη και φυλάκιση.

Ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Κάλιαρι, της πρωτεύουσας της Σαρδηνίας, την 1η Σεπτεμβρίου. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα μπουκάλι το οποίο περιείχε σχεδόν δύο κιλά άμμου. Εκπρόσωπος της Δασονομίας, μιλώντας στο CNN Travel, δήλωσε ότι οι Αρχές πήραν το μπουκάλι από τον τουρίστα και πλέον βρίσκεται μαζί με άλλα παρόμοια αντικείμενα που έχουν κατασχεθεί. «Στο τέλος της χρονιάς συνήθως έχουμε πολλά μπουκάλια άμμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το 2017 θεσπίστηκε ένας περιφερειακός νόμος με τον οποίο καθίσταται παράνομη η λήψη άμμου από τις παραλίες της Σαρδηνίας. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 500 έως 3.000 ευρώ, ανάλογα με την ποσότητα που απομακρύνεται. Ο νόμος θεσπίστηκε καθώς τα περιστατικά γίνονταν όλο και πιο συχνά και «όλο πιο προβληματικά». Στο «στόχαστρο» έμπαιναν ιδιαίτερα οι παραλίες με τη λευκή ή ροζ άμμο.

Πωλούν την άμμο στο διαδίκτυο

«Την περασμένη χρονιά ανακαλύψαμε μία σελίδα στο διαδίκτυο που πουλούσε την άμμο μας σαν σουβενίρ. Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο εδώ στην Ευρώπη», είπε ο εκπρόσωπος της Δασονομίας προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι έχουν γίνει πιο αυστηροί κατά τα τελευταία χρόνια αλλά και οι κυρώσεις σοβαρότερες. Παράλληλα το δασαρχείο συνεργάζεται με την αστυνομία.

Γάλλοι τουρίστες «εμφιάλωσαν» 40 κιλά άμμου το προηγούμενο καλοκαίρι

Το περασμένο καλοκαίρι, οι Αρχές στη Σαρδηνία συνέλαβαν ζευγάρι Γάλλων και πάλι τουριστών με 40 κιλά άμμου στο αυτοκίνητό τους. Το ζευγάρι των τουριστών βρέθηκε τότε αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης από ένα έως έξι χρόνια για κλοπή -και μάλιστα δημόσιου αγαθού, όπως θεωρείται η φημισμένη λευκή άμμος της Σαρδηνίας, η εξαγωγή της οποίας από το νησί απαγορεύεται αυστηρά από την ιταλική νομοθεσία.