Samosa, Tandoori, Kati Roll: Η Ινδία… στο πιάτο σας!

704
Κάθε πιάτο αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές παραδόσεις, τις κουλτούρες και τα έθιμα κάθε τόπου της χώρας. Φύγαμε για Ινδία;

Tandoori

Το Κοτόπουλο ταντούρι, (tandoori) ίσως η πιο διάσημη ανά τον κόσμο ινδική πικάντικη συνταγή. Το κοτόπουλο ή το κρέας tandoori, μαρινάρονται με γιαούρτι και μείγμα μπαχαρικών. Τρυφερό και ζουμερό κοτόπουλο με ινδικά αρώματα.

Υλικά Συνταγής

6 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε δαχτυλίδια
μπόλικο φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
σουβλιά μεταλλικά ή ξύλάκια για σουβλάκι
Για τη μαρινάδα
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. λεμόνι (χυμό)
4 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γλ. κουρκουμά (κιτρινόριζα)
1/2 κ.γλ. σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
1/2 κ.γλ. κύμινο
1/2 κ.γλ. καγέν
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο από 1/2 κ.γ.
1 κομμάτι τριμμένο τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα για το ινδικό κοτόπουλο ταντούρι (tandoori). Βάζουμε το γιαούρτι, το χυμό, το σκόρδο, τον κουρκουμά, το σαφράν, το κύμινο, το καγέν, 1 κ.γλ. αλάτι, 1/2 κ.γλ. πιπέρι σε μπολ και ανακατεύουμε.

Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε κομμάτια (κύβους για σουβλάκι). Τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων ή σε σκεύος, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε. Τα αφήνουμε από 4 ώρες έως μία νύχτα στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα, αφήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου τουλάχιστον 30΄ σε θερμοκρασία δωματίου. Ανάβουμε τη φωτιά για να χωνέψει. Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα ή ζεσταίνουμε γκριλιέρα. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα. Το περνάμε αραιά αραιά σε σουβλάκια μεταλλικά ή ξύλινα. Ψήνουμε περίπου 5΄-6΄ από κάθε πλευρά. Τα αραδιάζουμε σε ξύλο κοπής, γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια και τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε με σερβίρουμε με πίτες ψητές και πικάντικη σάλτσα ραΐτα.
Το ινδικό κοτόπουλο tandoori και τα μυστικά του

Tandoori, είναι μια διαδεδομένη ινδική μέθοδος ψησίματος σε δυνατή φωτιά, μέσα σε ειδικό φούρνο από πηλό, το Tandoor. Το δε κοτόπουλο ταντούρι, είναι το πιο παραδοσιακό ινδικό φαγητό.

-Ο φούρνος ταντούρ, μοιάζει με ένα πήλινο χοντρό κιούπι, όπου στη βάση του έχει την φωτιά και στα πυρωμένα τοιχώματά του ψήνουν σχεδόν όλα τα ινδικά φαγητά καθώς και τα περίφημα ινδικά ψωμιά, τα ναάν.

ταντουρι φουρνος tandoori κοτοπουλο ινδικο συνταγη

-Όλα τα μαριναρισμένα κρέατα στην Ινδία τα περνούν σε σούβλες άλλοτε μικρές σαν σουβλάκια κι άλλοτε μεγάλες σαν κοντοσούβλι. Βάζουν κάθετα τις μακριές σούβλες μέσα στον φούρνο Ταντούρ. Η θερμοκρασία είναι πολύ δυνατή 300 °C και η ζεστή του φούρνου ανεβαίνει στα τοιχώματα και προς τα πάνω. Έτσι τα φαγητά Ταντούρι ψήνονται γρήγορα και καπνίζονται ταυτόχρονα, παραμένοντας μέσα πολύ ζουμερά κι απέξω κάνουν κρούστα.

-Παραδοσιακά στην Ινδία τα ψητά tandoori σερβίρονται με λάκσα ή ραΐτα και ψωμάκια-πίτες ναάν.

-Για να γίνει ζουμερό και πολύ τρυφερό το κοτόπουλο ταντούρι, αφήστε το να μαριναριστεί για αρκετές ώρες, καλύτερα για μια ολόκληρη νύχτα. Αφού βάλετε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο μπολ, καλύψτε το με τη μαρινάδα, ανακατέψτε όλα τα υλικά καλά και σκεπάστε το. Όσο πιο πολύ μείνει το κοτόπουλο στη μαρινάδα του τόσο πιο πολύ θα ρουφήξει όλα τα αρώματα θα γίνει πιο μαλακό και μετά το ψήσιμο θα βγει πολύ ζουμερό και νόστιμο.

-Αντί να κόψετε το μαριναρισμένο κοτόπουλο ταντούρι σε κομμάτια για σουβλάκια, μπορείτε να περάσετε τα φιλέτα κοτόπουλου σε δυο παράλληλες σούβλες. Σαν να φτιάχνετε δηλαδή ένα γιγάντιο σουβλάκι ή ένα μεγάλο κοντοσούβλι. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί περισσότερη ώρα ψήσιμο και σκέπασμα προς το τέλος του ψησίματος για να μην αρπάξει εξωτερικά στο ψήσιμο.

-Σε όλες τις συνταγές ταντούρι ή βάση της μαρινάδας είναι το γιαούρτι. Η φυσική οξύτητα του γιαουρτιού σπάει τις ίνες του κρέατος ή του κοτόπουλου και το κάνει πολύ τρυφερό.

-Αν χρησιμοποιήσετε ξύλινα σουβλιά πρέπει να τα μουλιάσετε για 30΄στο νερό.

(συνταγή: Argiro.gr)

Samosa

Τα σαμόσας (samosa ή samoosa) είναι τηγανητά ή ψητά πιτάκια με αλμυρή γέμιση, όπως καρυκευμένες πατάτες, κρεμμύδια, μπιζέλια, φακές αλλά και κιμάς (αρνί, μοσχάρι ή κοτόπουλο). Μπορεί να περιέχουν επίσης κουκουνάρι. Τα σαμόσας προέρχονται από τη Μέση Ανατολή (όπου είναι γνωστά ως sambosa), πριν από τον 10ο αιώνα.

Υλικά

700 γρ. φύλλα χωριάτικα
1 γλυκοπατάτα
500 γρ. κιμά χοιρινό
100 γρ. αρακά, κατεψυγμένο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 καρότο
1 πιπεριά τσίλι
1 κ.γ. κόλιανδρο, σπόρους
1 κ.γ. κύμινο, σπόρους
1/2 κ.γ. κουρκουμά
1/3 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
1/2 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. κρασί λευκό
100 γρ. νερό
1 αβγό
2 κ.σ. μαϊντανό
σπορέλαιο
200 γρ. τσένταρ, τριμμένο

Για τη σως γιαουρτιού

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γ. κάρι
1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά

Εκτέλεση

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Ξεφλουδίζουμε την γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε τη γλυκοπατάτα.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να καραμελώσουν τα λαχανικά.
Καθαρίζουμε το καρότο, το περνάμε από τον χοντρό τρίφτη και το βάζουμε στην κατσαρόλα.
Κόβουμε τα σκόρδα και την πιπεριά τσίλι σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και τα σοτάρουμε για να βγάλουν όλα τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνέχεια για 3-4 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, τον αρακά, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το τσένταρ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ώστε να λιώσει το τυρί.
Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά να κρυώσει.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο εργασίας μας και παρσπαλίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και κόβουμε σε τρείς λωρίδες ξεκινώντας από τη μικρή πλευρά.
Παίρνουμε 2 λωρίδες και τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη.
Βάζουμε στη μία άκρη 1 κ.σ. από τη γέμιση και τυλίγουμε διαγώνια ώστε να έχουμε ένα τριγωνάκι. Αλείφουμε την άκρη με λίγο αυγό ώστε να κολλήσει. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο ζεστό τηγάνι και βάζουμε τα πιτάκια. Ψήνουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε και βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί ώστε να τραβήξει το περιττό λάδι.
Σερβίρουμε με 2 διαφορετικές σάλτσες γιαουρτιού. Βάζουμε από 2 κ.σ. γιαούρτι σε κάθε μπολάκι. Στο ένα βάζουμε το κάρι και στο άλλο την πάπρικα.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τα σαμόσας και φύλλα δυόσμου.

(συνταγή: akispetretzikis.com)

Kati Roll

Το kati roll είναι ένα φαγητό του δρόμου που προέρχεται από την Καλκούτα, της Ινδίας. Στην αρχική του μορφή, είναι ένα σουβλάκι με ψητό κεμπάπ τυλιγμένο σε ψωμί παράθα, παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια πολλές παραλλαγές έχουν εξελιχθεί οι οποίες έχουν όλες τη γενική ονομασία kati roll. Στις μέρες μας, ως επί το πλείστον κάθε τυλιγμένη πίτα ή επίπεδο ψωμί (roti) που περιέχει γέμιση ονομάζεται kati roll.

Υλικά:
Για ψωμί τσαπάτι ή παράθα:
1 φλιτζάνι αλεύρι σίτου
Αλάτι για την γεύση
2 κουταλάκια του γλυκού λάδι (και λίγο περισσότερο για το μαγείρεμα της παράθα)
Λίγο περισσότερο από ⅓ φλιτζανιού νερό
Για την γέμιση:
2 μικρές πατάτες ή 1 ½ φλιτζάνι βρασμένες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους πατάτες
⅛ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά
½ κουταλάκι κόκκινο τσίλι σε σκόνη
½ κουταλάκι κόλιανδρος σε σκόνη
Από ¼ έως ½ κουταλάκι του γλυκού garam masala
2 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλιά της σούπας λάδι
½ κουταλάκι κύμινο
1 πράσινη πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
Αλάτι για την γεύση
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μέντας (προαιρετικά)

Για το mix λαχανικών:
2 – 3 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 – 3 κουταλιές της σούπας πράσινο πιπέρι, κομμένο σε φέτες
2 – 3 κουταλιές της σούπας καρότο, τριμμένο
2 – 3 κουταλιές της σούπας λάχανο, ψιλοκομμένο

Για το γαρνίρισμα:
½ φλιτζάνι τσάτνεϊ κόλιανδρου
1 κουταλάκι του γλυκού Chaat Masala

Προετοιμασία:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και τα ανακατεύουμε καλά.

Ξεκινάμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο νερό κάθε φορά και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μία λεία και μαλακή ζύμη. Βάζουμε την ζύμη σε ένα δοχείο, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε ένα μπολ το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τα καρότα και το λάχανο και ανακατεύουμε καλά. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Επίσης προετοιμάζουμε και το τσάτνεϊ κόλιανδρου.

Φτιάχνουμε την γέμιση πατάτας. Πρώτα κάνουμε την πάστα των μπαχαρικών. Βάζουμε τις ξηρές σκόνες των μπαχαρικών (κουρκουμάς, κόκκινο τσίλι, κόλιανδρος και garam masala) σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να μην έχουμε σβολάκια.

Θερμαίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τους σπόρους κύμινου και να τους αφήσουμε να σοταριστούν.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσινο τσίλι. Σοτάρουμε για ένα λεπτό και κατόπιν προσθέτουμε την έτοιμη πάστα μπαχαρικών.

Σοτάρουμε για μόνο 15 – 30 δευτερόλεπτα. Διαφορετικά, τα μπαχαρικά θα καούν.

Προσθέτουμε αμέσως τις ψιλοκομμένες πατάτες και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Αν είναι πολύ στεγνό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό γιατί δεν θέλουμε να κολλήσει και να καεί και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά.

Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και τα φύλλα μέντας.

Σβήνουμε την φωτιά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Τώρα κάνουμε τα ψωμάκια παράθα. Ζυμώνουμε και πάλι την ζύμη ώστε να είναι ομαλή. Τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη.

Κάνουμε μια λεία μπάλα και την πλάθουμε με την παλάμη μας, ώστε να έχει ένα επίπεδο στρογγυλό σχήμα. Την κάνουμε όσο μεγάλη επιθυμούμε.

Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά με λίγο λάδι. Μόλις το λάδι ζεσταθεί, βάζουμε τις παράθα και τις τηγανίζουμε.

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, θα δούμε μερικές φυσαλίδες στην κορυφή.

Τις αναποδογυρίζουμε, και αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα λαδώνοντάς τες.

Τις γυρίζουμε ξανά και ξαναλαδώνουμε. Τώρα η κάτω πλευρά είναι τηγανισμένη με λίγες καφέ κηλίδες.
Γυρίζουμε ξανά και αφήνουμε μέχρι να τηγανιστεί καλά και η άλλη πλευρά.

Αφαιρούμε την παράθα και την τοποθετούμε σε δίσκο με χαρτί κουζίνας.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες παράθας.

Μόλις ετοιμαστούν οι πιτούλες μας, ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα σουβλάκια. Αν η γέμιση της πατάτας μας έχει κρυώσει πολύ μπορούμε να την ζεστάνουμε λίγο.

Παίρνουμε μία πιτούλα, απλώνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού τσάτνεϊ και προσθέτουμε την γέμιση πατάτας στο κέντρο. Από πάνω βάζουμε το mix λαχανικών. Πασπαλίζουμε με chaat masala.

Τυλίγουμε προσεκτικά από το κάτω μέρος και κλείνουμε από την αριστερή και την δεξιά πλευρά. Ασφαλίζουμε την κορυφή με μία οδοντογλυφίδα, έτσι ώστε το ρολό να παραμένει άθικτο.
Σερβίρουμε αμέσως. Διαφορετικά η πιτούλα θα μουλιάσει από τα υγρά και τις σάλτσες. Μπορείτε να σερβίρουμε τα απομείναντα λαχανικά πασπαλίζοντάς τα με chaat masala ως συνοδευτικό πιάτο.

Πρόσθετες πληροφορίες:
Όταν τηγανίζουμε τις παράθας, τις γυρνάμε συνέχεια διότι μπορούν να καούν σχεδόν αμέσως. Οπότε για να έχουμε ομοιόμορφο τηγάνισμα, τηγανίζουμε λίγο από την μία πλευρά και λίγο από την άλλη και ξανά από την αρχή.

Δεν ξεχνάμε να τις λαδώσουμε προτού τις γυρίσουμε. Με το λάδι που ήδη υπάρχει στο τηγάνι, Δεν προσθέτουμε extra.

Επειδή μπορεί να κρυώσουν οι παράθας μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση, μπορούμε να τις βάλουμε σε ένα δίσκο και να τις βάλουμε στον φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, απλώς και μόνο για να κρατηθούν ζεστές. Κι έτσι δεν θα χρειαστεί να τις ξαναζεστάνουμε μετά, γιατί θα είναι ήδη έτοιμες.

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τις αγορασμένες πιτούλες, να τις ζεστάνουμε δηλαδή προτού τις χρησιμοποιήσουμε.

Επίσης μπορούμε να ετοιμάσουμε ξεχωριστά το κάθε τι, τις πιτούλες, το μείγμα λαχανικών, το τσάτνεϊ, να τα έχουμε έτοιμα από προηγούμενη μέρα και απλώς να τα ζεστάνουμε την ημέρα που θα τα σερβίρουμε.

Μόλις όμως ετοιμάσουμε το σουβλάκι, πρέπει να το σερβίρουμε αμέσως.

(συνταγή: spiceupthecurry.com)