«Οι Κύκλοι των Νεράιδων»: Ένα ανεξήγητο, σπάνιο φαινόμενο που εντυπωσιάζει

70

Οι κύκλοι των Νεράιδων είναι ένα περίεργο, φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια στην έρημο Ναμίμπ.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για χιλιάδες γυμνούς κύκλους που έχουν σχηματιστεί στο έδαφος και περιβάλλονται από το γρασίδι Stipagrostis. Μέσα στους κύκλους δεν αναπτύσσεται τίποτα.

Τα στρογγυλά αυτά σημεία απλώνονται σε χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα στην έρημο. Η προέλευσή τους και ο λόγος σχηματισμού τους παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστα.

Οι ιθαγενείς της περιοχής θεωρούσαν ότι τα δαχτυλίδια βλάστησης είναι θεϊκά σημάδια, δημιούργημα εξωγήινων ή άλλων μαγικών πλασμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τους μύθους τους, ο πρόγονός τους, Mukuru ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία τους και τους απέδιδαν μαγικές ικανότητες. Ακόμη, πίστευαν ότι δράκοι είχαν σχηματίσει τους κύκλους με την καυτή ανάσα τους. Έτσι, ονομάστηκαν «κύκλοι των Νεράιδων», αποτυπώνοντας την μαγική και μυστηριακή τους υπόσταση.

Άλλη μια θεωρία ανέφερε ότι πρόκειται για αποικίες τερμιτών «τρώνε» το κέντρο των φυτών, δημιουργώντας αυτά τα απίθανα σχήματα.

Ωστόσο, η αλήθεια φαίνεται πώς είναι πολύ διαφορετική. Αν και το μυστήριο της δημιουργίας αυτών των κύκλων που είναι απλωμένοι δημιουργώντας ένα απίθανο μοτίβο, παραμένει άλυτο, επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί πρόκειται για την ανάπτυξη ενός φυτού με φυγοκεντρική επέκταση και κλωνική ανάπτυξη. Σύμφωνα, με τη θεωρία, τα φυτά αναπτύσσουν αυτά τα γυμνά μπαλώματα στο έδαφος έτσι ώστε να βρουν νερό για να ζήσουν.
κύκλοι των Νεράιδων

Οι κύκλοι εμφανίζονται σε διαφορετικά μεγέθη, με παρόμοιο όμως σχήμα. Οι μικρότεροι έχουν πλάτος 2 μέτρα και διάρκεια ζωής κατά μέσο όρο 24 έτη. Οι μεγαλύτεροι κύκλοι έχουν 12 μέτρα πλάτος και διάρκεια ζωής περίπου 43-75 έτη.

Η εικόνα πάντως μοιάζει με καμβά ζωγραφικής και αποδεικνύει ότι η φύση και τα φαινόμενά της είναι η πραγματική τέχνη.

Πηγή: Bovary.gr. Φωτογραφία: Getty Images/ideal image