Λόγια, Κόκκινη και Χοντρή – Αυτή είναι η Μπολόνια!

1.939

Η Μπολόνια, παλαιότερα και Βολωνία, είναι πόλη της Ιταλίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της περιοχής Εμίλια-Ρομάνια. Είναι γνωστή για τους πύργους της και τις στοές της. Έχει το μεγαλύτερο μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο της Ευρώπης μετά από εκείνο της Βενετίας, το οποίο παραμένει καλοδιατηρημένο χάρη σε μια προσεκτική πολιτική ανακαίνισης και διατήρησης που άρχισε τη δεκαετία του ’60, παρά τις σοβαρότατες ζημιές που προκλήθηκαν από τους αγγλοαμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μπολόνια έχει αποκτήσει πολλά παρωνύμια: το “Η λόγια” (La Dotta) είναι μια αναφορά στο πανεπιστήμιό της- το παλιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου- ενώ το “Η Παχιά” (La Grassa) σχετίζεται με την ιδιαίτερα πλούσια κουζίνα της.

Τέλος το “Η Κόκκινη” (La Rossa) αρχικά παρέπεμπε στο χρώμα των στεγών του ιστορικού της κέντρου, στην πορεία όμως συνδέθηκε με την πολιτική κατάσταση στην πόλη η οποία και θεωρείται ιστορικό προπύργιο της Αριστεράς.

Tι να δείτε στη Μπολόνια

Piazza Maggiore (Πιάτσα Ματζόρε) 

Περιπλανηθείτε στην μεγαλύτερη και πιο ζωντανή πλατεία της Μπολόνια, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου. Εκεί θα συναντήσετε την Basilica di San Petronio, αφιερωμένη στον αρχιεπίσκοπο του 5ου αιώνα και προστάτη της πόλης, St. Petronius. Είναι η 5η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο. Στο εσωτερικό της ξεχωρίζει το περίφημο ηλιακό ρολόι που λέγεται ότι είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία των δίσεκτων ετών.

Via Pescherie Vecchie

Μην χάσετε την απαραίτητη περιήγηση στον παράδεισο των γεύσεων που ακούει στα ονόματα Via Pescherie Vecchie & Via Drapperie (δίπλα στην Piazza Maggiore). Εκεί θα βρείτε φρέσκα προϊόντα, όπως φρούτα, ψάρια, τυριά, αλλαντικά και κρεατικά.

Torre Asinelli και Torre Garisenda – Οι πύργοι της Μπολόνια

Σύμβολο κατατεθέν της πόλης είναι οι δύο πύργοι, Torre Asinelli και Torre Garisenda. Οι πύργοι ανήκαν στις πλούσιες οικογένειες της πόλης και το ύψος τους δήλωνε το πόσο ισχυροί ήτανε και πόσοι δύναμη κατείχαν.

Εάν υπάρχει αντοχή και χρόνος ανεβείτε τα 498 σκαλιά και θαυμάστε την υπέροχη θέα.

Οι πύργοι της Μπολόνια

Στοές

Οι στοές υπάρχουν παντού μέσα στην πόλη, αφού καλύπτουν ένα δίκτυο 40 χιλιομέτρων! Κόκκινες, επιβλητικές και ιδανικές σε περίπτωση βροχής!

Ένα από τα μυστικά των κατοίκων βρίσκεται στη στοά του Voltone del Podestà. Ο Θρύλος λέει ότι στον θόλο του Palazzo del Podestà, που βρίσκεται κάτω από τον πύργο Arengo μεταδίδεται ο ήχος μέσα από τους τοίχους, από τη μια γωνία στην άλλη. Ήταν ένας τρόπος για να επικοινωνούν οι λεπροί την εποχή του Μεσαίωνα.

Το παραθυράκι της οδού via Piella

Περπατώντας στα στενάκια της πόλης, καλά κρυμμένο στην καρδιά της Μπολόνια, βλέπεις ένα μικρό κλειστό κόκκινο παράθυρο. Το παραθυράκι της οδού via Piella είναι ο μόνος τρόπος για να απολαύσεις την όμορφη θέα του Canale delle Moline.

Tο συγκρότημα εκκλησιών του Άγιου Στεφάνου (Abbazia di Santo Stefano)

Το συγκρότημα των 4 εκκλησιών είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα. Δεν είναι απλά μια εκκλησία, το Santo Stefano είναι ένα μοναδικό και ατμοσφαιρικό μεσαιωνικό θρησκευτικό συγκρότημα. Αρχικά υπήρχαν επτά εκκλησίες – εξ’ ου και το παρατσούκλι της βασιλικής Sette Chiese – αλλά πλέον παραμένουν μόνο οι τέσσερις.

Η είσοδος του είναι μέσω του Chiesa del Crocefisso χτισμένο τον 11ο αιώνα, το οποίο στεγάζει τα οστά του San Petronio και οδηγεί μέσα στο Chiesa del Santo Sepolcro.

Δίπλα, η Cortile di Pilato έχει πάρει το όνομα της από την κεντρική λεκάνη στην οποία ο Πόντιος Πιλάτος λέγεται ότι έπλυνε τα χέρια του μετά την καταδίκη σε θάνατο του Χριστού. Πέρα από την αυλή, το Chiesa della Trinità συνδέεται με ένα μοναστήρι και ένα μικρό μουσείο. Η τέταρτη εκκλησία, ο Santi Vitale e Agricola, είναι η παλαιότερη.

Abbazia di Santo Stefano

 

Τι να φάτε στη Μπολόνια

Όπως αναφέραμε παραπάνω η  Μπολόνια χαρακτηρίζεται ως η “χοντρή πόλη”, λόγω της νοστιμότερης κατά πολλούς κουζίνας στον κόσμο!

μη φύγετε από εκεί αν δεν δοκιμάσετε:

τη γνήσια Μπολονέζ

την υπέροχη μορταδέλα

τορτελίνια και ταλιατέλες

gelato

piadina (λεπτή πίτα γεμιστή με τυρί, ζαμπόν ή σαλάμι)

 

Πως θα μετακινηθείτε στη Μπολόνια

Οι  αποστάσεις των μνημείων – αξιοθέατων είναι κοντινές οπότε δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα.

Ξενάγηση μπορείτε να κάνετε και με το κόκκινο λεωφορείο Bologna Citytour, ακόμα και το βράδυ.

Αν έχετε αμάξι θα πρέπει να το αφήσετε σε κάποιον χώρο πάρκινγκ (2,5€/ώρα – 20€/μέρα). Επίσης απαγορεύεται να κινείστε με αυτό στο ιστορικό της κέντρο. Iδανική λύση αποτελεί η ενοικίαση ποδηλάτου.