Χριστουγεννιάτικο δέντρο για ρεκόρ Γκίνες στον Λίβανο – Αποτελείται από 129.000 πλαστικά μπουκάλια

13

Μήνυμα για τη σωτηρία του πλανήτη στέλνει χριστουγεννιάτικο δέντρο στον Λίβανο.

Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά για ένα δέντρο 28,5 μέτρων κατασκευασμένο από 129.000 πλαστικά μπουκάλια. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο δημιουργήθηκε μέσα σε 20 ημέρες με τη βοήθεια κατοίκων και προσκόπων. Τα μπουκάλια συγκεντρώθηκαν μέσα σε περίπου 8 μήνες χάρη στα social media.

Φωτογραφίες από το χριστουγεννιάτικο δέντρο με πλαστικά μπουκάλια

«Ημουν πολύ ενθουσιασμένη όταν ξεκίνησα αρχικά αυτό το έργο επειδή αποσκοπεί στο να μεταδώσει μήνυμα σχετικά με τη σημασία της διατήρησης του περιβάλλοντος σώζωντάς το από αυτό το μεγάλο αριθμό πλαστικών μπουκαλιών», δηλώνει στο Xinhua, η Caroline Chabtini, που βρίσκεται πίσω από την ιδέα του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Η Chabtini εξηγεί ότι χρησιμοποίησε τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ζητώντας από τον κόσμο να μην πετάξει πλαστικά μπουκάλια και να τη βοηθήσει να τα μαζέψει. Κάπως έτσι έφτασε να έχει πάνω από 129.000 μπουκάλια. Ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που χρειαζόταν για να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ του Μεξικού. Το 2018, το Μεξικό έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο που δημιουργήθηκε από 98.000 πλαστικά μπουκάλια και ζύγιζε 22 τόνους. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν μέρος μιας εκστρατείας περιβαλλοντικής φροντίδας από το Gobierno del Estado de Aguascalientes του Μεξικού.

Οσοι βοήθησαν την Caroline εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους, που ήταν μέρος του έργου αυτού. «Ημαστε ευτυχισμένοι που βοηθήσαμε την Caroline να κατασκευάσει το δέντρο επειδή έχει περιβαλλοντικό σκοπό, κάτι που είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας», ανέφερε ο Dani Mahfouz. Από την άλλη, ο εθελοντής Youssef El Sheikh δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει ξανά σε οποιοδήποτε μελλοντικό έργο. Ο Alexander Kfoury, επίσης, εθελοντής, υποστήριξε ότι τα χρήματα από την ανακύκλωση αυτών των μπουκαλιών θα πάνε στον Ερυθρό Σταυρό.

Ο Λίβανος από το 2015, σύμφωνα με το Xinhua, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα απορρίμματα, ενώ οι κυβερνήσεις αδυνατούν να βρουν μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα που προκάλεσε την αύξηση του επιπέδου ρύπανσης στη χώρα.

Πηγή: iefimerida.gr