Πράγα: Η “Χρυσή Πόλη” αυτή την εποχή φοράει τα γιορτινά της και γεμίζει φως και μελώδιες

729

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, η Πράγα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας και η 15η μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποκαλείται επίσης «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μυστηριακή, παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη, η Πράγα σαγηνεύει με τα μεσαιωνικά στενά της, τα παραμυθένια κάστρα, και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της.

Αυτή την εποχή η πόλη βάζει τα γιορτινά της, στολίζει κάθε γωνιά της και στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης, στήνεται το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο όλης της Τσεχίας. Γιορτινές μελωδίες, χριστουγεννιάτικα αρώματα και ζεστό κρασί…

Μάθε τα πάντα για τη μαγική Πράγα και με την πρώτη ευκαιρία ταξιδέψτε… στο όνειρο!

Τι να δείτε στην Πράγα

Οι διάσημες Χριστουγεννιάτικες αγορές της Πράγας

Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, πολλές χριστουγεννιάτικες αγορές στήνονται στους δρόμους της Πράγας που είναι ανοιχτές καθημερινά στην πλατεία της Παλιάς Πόλης και την πλατεία Βέντσεσλας. Ξύλινες καλύβες που πωλούν μια ποικιλία από τοπικά χειροτεχνήματα: ξύλινα παιχνίδια, γυαλικά, κεριά, κοσμήματα, κεντήματα, μαριονέτες και πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Επίσης υπάρχει κάθε είδους φαγητού και ποτού, όπως ζεστά λουκάνικα, νόστιμα τοπικά γλυκά, τσέχικες μπίρες και ζεστό κρασί.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι αναμμένα και στις δύο πλατείες και τα παιδιά του σχολείου τραγουδούν τα Τσέχικα κάλαντα.

Υπάρχουν εορταστικές συναυλίες όλη την ημέρα. Η καλύτερη εκκλησιαστική λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων πραγματοποιείται στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου (St Vitus’s Cathedral).Η ημέρα των Χριστουγέννων είναι φυσικά μια σημαντική ημέρα στο Τσεχικό ημερολόγιο, όμως παρόλο που είναι αργία η Πράγα καλωσορίζει τους επισκέπτες με ανοιχτές αγκάλες. Οι αγορές των Χριστουγέννων και πολλά καταστήματα είναι ανοιχτά, τα τουριστικά αξιοθέατα και οι περιηγήσεις λειτουργούν κανονικά, υπάρχει αφθονία στην εορταστική διασκέδαση, συμπεριλαμβανομένων καλά εστιατόρια και συναυλίες κλασσικής μουσικής.

Στη Γέφυρα του Καρόλου

Εδώ και εξακόσια χρόνια η Γέφυρα του Καρόλου εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της Πράγας, όπως και τους ίδιους τους ντόπιους κατοίκους. Είναι η παλαιότερη γέφυρα της Πράγας, κορυφαίο έργο της αρχιτεκτονικής του μεσαίωνα, που σώζεται μέχρι σήμερα.

Κατά μήκος της γέφυρας «παρελαύνουν» 30 αγάλματα αγίων, με πιο «διάσημο» αυτό του Αγίου Ιωάννη του Nepomuk.

Μάλιστα λέγεται ότι αν θέλετε να εκπληρωθούν οι πιο κρυφές σας ευχές, αναζητείστε το μαύρο καγκελάκι με 5 αστέρια και το ανάγλυφο του Άγ. Ιωάννη Νεπομουκ που πνίγεται. Αγγίξτε το κάθε αστέρι και μετά βάλτε το αριστερό σας χέρι στο σταυρό στο τοιχάκι. Οποιαδήποτε ευχή κάνετε εκείνη τη στιγμή, θα πραγματοποιηθεί.

Περάστε στην απέναντι όχθη του Μολδάβα και συνεχίστε την περιπλάνησή σας στα ανηφορικά δρομάκια της Μάλα Στράνα, μιας από τις πιο ιστορικές συνοικίες της Πράγας.

Κάστρο της Πράγας

Το Κάστρο της Πράγας είναι το κατεξοχήν σύμβολο του Τσέχικου κράτους για περισσότερο από μια χιλιετία. Θεμελιώθηκε τον 9ο αιώνα και έγινε έδρα των Τσέχων κυβερνητών και προέδρων.

Αφού διασχίσετε τη γέφυρα του Καρόλου, συνεχίστε τη βόλτα σας στο λόφο, για να το δείτε! Το μνημειακό συγκρότημα εκτείνεται σε μήκος 570 μέτρων και αποτελείται από παλάτια, εκκλησίες, οχυρωματικά τείχη, παλιές κατοικίες κ.ά. Μέσα στο κάστρο θα συναντήσετε σχεδόν κάθε αρχιτεκτονικό ρυθμό που κυριάρχησε τα τελευταία 1.000 χρόνια, από γοτθικό μέχρι ρομανικό και μπαρόκ. Μία μέρα είναι πολύ λίγη για να καταφέρετε να δείτε όλα τα αξιοθέατα. Εδώ βρίσκεται το παλιό ανάκτορο, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου, η Βασιλική του Αγίου Γεωργίου και το Χρυσό Σοκάκι. Διακριτικά χωμένο μέσα στα τείχη του κάστρου, το Χρυσό Σοκάκι αποτελούσε κάποτε την έδρα των αλχημιστών.

Το Κάστρο της Πράγας

Αστρονομικό Ρολόι

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας (το Orloj, «Ορλόι» για τους ντόπιους) είναι ένα μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι στο κέντρο της Πράγας. Το σημερινό ρολόι είναι ένα πιστό αντίγραφο του αρχικού, που καταστράφηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρίσκεται στον νότιο τοίχο του Παλιού Δημαρχείου, στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, και αποτελεί σημαντική και δημοφιλή τουριστική ατραξιόν.

Ο πύργος του ρολογιού προσφέρει αξέχαστη πανοραμική θέα σε όλο το ιστορικό κέντρο.
Μην διστάσετε να ανεβείτε και να θαυμάστε την πόλη από ψηλά. Δεν έχει σκάλες, υπάρχουν ράμπες και ασανσέρ!

Το περίφημο ρολόι

Η Πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας (Στάρε Μιέστο) είναι η παλαιότερη και πιο σημαντική πλατεία της πόλης. Από το 12ο αιώνα έχει υπάρξει «μάρτυρας» πολλών ιστορικών γεγονότων. Εδώ θα βρείτε -εκτός από το Παλιό Δημαρχείο με το Αστρονομικό Ρολόι- την Εκκλησία της Παναγίας του Τυν, τη μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το ροκοκό ανάκτορο Κινσκι (Kinský), το Stone Bell House και το μνημείο του Γιαν Χους.

Το Κεφάλι του Κάφκα

Αναζητήστε το τεράστιο περιστρεφόμενο κεφάλι του Κάφκα, ένα γλυπτό του τσέχου καλλιτέχνη Νταβίντ Τσέρνι με τον τίτλο K on sun, που βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο της Πράγας.

Το άγαλμα ζυγίζει 39 τόνους και κινείται σχεδόν ασταμάτητα.

Το Σπίτι που Χορεύει

Το Σπίτι που Χορεύει, γνωστό αλλιώς και ως «Fred and Ginger», είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του τσέχικης καταγωγής αρχιτέκτονα Vlado Milunic και του Αμερικανού Frank Gehry. Σήμερα στεγάζει γραφεία και δεν είναι ανοιχτό στο κοινό. Μπορείτε να μπείτε στο εσωτερικό του και να απολαύσετε ένα γεύμα στο εστιατόριο που βρίσκεται στον 7ο όροφο.

Το σπίτι που χορεύει

Μοναστήρι του Στράχοβ

Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1140 από τον βασιλιά Βλαντισλαβ Β΄ για το τάγμα των Πρεμονστιανών μοναχών και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα της Τσεχίας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Με το πέρασμα των αιώνων και ειδικά μετά από συχνές πυρκαγιές στην περιοχή, προστέθηκαν διάφορα τμήματα του μοναστηριού σε διάφορους ρυθμούς. Εκτός από τον ρωμανικό ρυθμό έδωσε το στίγμα του και ο γοτθικός ρυθμός, όπως και η αναγέννηση, αν και η τελική πινελιά είναι μπαρόκ.

Από το εσωτερικό του Μοναστηριού του Στράχοβ

Τι να φάτε στην Πράγα

Αυτές τις μέρες, φαγητά και γλυκά θα έχουν την τιμητική τους, με πρωταγωνιστές τα παραδοσιακά μπισκότα, τα γλυκά τρντέλνικ (trdelník) που μοιάζουν με γεμιστά κρουασάν, σε κυλινδικό σχήμα. Θα δοκιμάσεις επίσης τα dumplings με βατόμουρα, τα πικάντικα λουκάνικα και τις ξανθές ή μαύρες μπίρες.

Επίσης μη παραλείψετε να δοκιμάσετε:

Σούπα Kulajda. Είναι σούπα με πατάτες, μανιτάρια του δάσους, κρέμα, άνηθο και γαρνιτούρα αυγά ποσέ.

Παραδοσιακή τσέχικη σούπα

Γκούλας. Μπορεί να αποτελεί ουγγρικό πιάτο, όμως πλέον το γκουλάς έχει γίνει το αγαπημένο έδεσμα των Τσέχων. Πρόκειται για μια πηχτή σούπα με μοσχάρι με κρεμμύδια και πιπεριές, ενώ σερβίρεται με dumplings (μαλακά ραβιόλια).

Koláče. Ζύμη που τη γεμίζουν με παπαρουνόσπορο, μαρμελάδα από διάφορα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή γλυκό τυρί. Είναι μια σπιτική συνταγή με πολλές παραλλαγές.

Και φυσικά μπύρα! Οι Τσέχοι φημίζονται για τη μπύρα τους και έτσι μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από μπίρες σε κάθε γωνιά της Πράγας.

Τι να πάρετε μαζί σας από την Πράγα

Τσέχικες μαριονέτες. Μπορείτε να αγοράσετε μαριονέτες διαφόρων μεγεθών και ποιότητας κυρίως στις τουριστικές περιοχές της Πράγας.

Κρύσταλλα Βοημίας. Είναι ένας παραδοσιακός τύπος γυαλιού που είναι κομμένο και χαραγμένο στο χέρι σε μικρά εργοστάσια σε όλη την Τσεχία.

Αφίσες Mucha. Οι δημιουργίες του καλλιτέχνη Alphonse Mucha βρίσκονται παντού στην Πράγα: από το παλιό δημαρχείο μέχρι τα θέατρα και τα καφέ. Ο Mucha είναι γνωστός κυρίως για τους πίνακες όμορφων γυναικών.

Spa γκοφρέτες. Παραδοσιακές γκοφρέτες της Τσεχίας (lazenske oplatky) με ιστορία. Μπορείτε είτε να τις αγοράσετε φρέσκες από πλανόδιους πωλητές είτε να τις αναζητήσετε σε κάποιο μπακάλικο.

Σουβενίρ που σχετίζονται με τον Kafka. Από κατάστημα του μουσείου, μπορείτε να πάρετε αντίγραφα των βιβλίων, ημερολόγια, καρτ ποστάλ και διάφορα δώρα και συλλεκτικά αντικείμενα εμπνευσμένα από τον Kafka.