Θεοφάνια στο Τάρπον Σπρινγκς – Το… ελληνικό χωριό της Φλόριντα με τους χιλιάδες Έλληνες σφουγγαράδες

345

Tο Τάρπον Σπρινγκς (Tarpon Springs) που αποκαλείται και ως «ελληνικό χωριό» είναι μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Φλόριντα με πολύ έντονη παρουσία Ελληνοαμερικανών. Πάνω από 3.000 οικογένειες δηλώνουν ότι έχουν ελληνική καταγωγή σε μια πόλη 23.500 κατοίκων.

Μάλιστα, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα των ΗΠΑ λόγω του ελληνικού χαρακτήρα του και του θερμού κλίματος της Φλόριντας.

Τα πάντα εκεί θυμίζουν Ελλάδα. Τα ψαροκάικα, οι ομιλίες, η συμπεριφορά του πληθυσμού, οι μυρωδιές των φαγητών και βέβαια οι πωλήσεις σπόγγων που θυμίζουν την παράδοση των πρώτων Καλύμνιων που πήγαν εκεί πριν από έναν και πλέον αιώνα. Σκεφτείτε ότι μια από τις κεντρικότερες λεωφόρους λέγεται… «Δωδεκανήσου».

Η αρχή φαίνεται πως έγινε το 1905 όταν στην περιοχή βρέθηκε ο Γιάννης Κόκκορης με καταγωγή από το Λεωνίδιο, ο οποίος παρουσίασε στους ντόπιους την τεχνική συλλογής των σπόγγων και την εκμετάλλευσή τους. Ο υποθαλάσσιος πλούτος έφερε εκεί και πολλούς άλλους Έλληνες, κυρίως νησιώτες. Μεταξύ τους και πολλούς Καλύμνιους σφουγγαράδες.

Το χωριό πήρε το όνομά του από ένα είδος ψαριού, το «tarpon».

Θεοφάνια στη Φλόριντα…

Παραδοσιακά, η μεγαλύτερη γιορτή για όλους – και όχι μόνο τους Ορθόδοξους – στο Τάρπον Σπρινγκς είναι τα Θεοφάνια. Ο εορτασμός γίνεται στον εντυπωσιακό ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, ενώ η καθαγίαση των υδάτων που ακολουθεί προσελκύει χιλιάδες πιστούς και επισκέπτες.

Υπενθυμίζεται ότι στο Τάρπον Σπρινγκς των ΗΠΑ βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Θεοφάνια, μία μέρα προτού περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον Ντ. Τραμπ.