Το Έβερεστ «ψήλωσε» κατά σχεδόν ένα μέτρο

81

Το ψηλότερο βουνό του κόσμου, το όρος Έβερεστ στα Ιμαλάια «ψήλωσε» κατά σχεδόν ένα μέτρο και έτσι πλέον έχει ύψος 8.848,86 μέτρων, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Κίνας και του Νεπάλ. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν 86 εκατοστά ψηλότερο από όσο είχε υπολογιστεί μέχρι σήμερα.

Οι 2 χώρες ήρθαν επίσημα σε συμφωνία αναφορικά με το ύψος του βάζοντας τίτλους τέλους στις μακροχρόνιες διαφωνίες τους για την υψηλότερη κορυφή του κόσμου που επεκτείνεται στο μεθόριο τους.

Εδώ και χρόνια, το Νεπάλ στηριζόταν σε μετρήσεις Ινδών ερευνητών από το 1950, βάσει των οποίων το Έβερεστ ατένιζε τον κόσμο από τα 8.848 μέτρα, ύψος στο οποίο περιλαμβανόταν και αυτό που προσθέτει το χιόνι. Αυτό λοιπόν για δεκαετίες, θεωρούταν το ”τελεσίδικο” ύψος του όμως μία κινέζικη μέτρηση του 2005 το έβγαλε περίπου 3,7 χαμηλότερο.

Έτσι, τον Μάιο του 2019 το Νεπάλ, όπου βρίσκονται 7 από τις 14 υψηλότερες κορυφές του πλανήτη, έστειλε ερευνητές για μια νέα μέτρηση, μετά τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν μήπως ”σμίκρυνε” το Έβερεστ μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στο Κατμαντού και ακολούθησαν φέτος την άνοιξη οι Κινέζοι, καθώς η περιοχή παρέμενε κλειστή για τους ορειβάτες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το όρος Έβερεστ έχει πάρει το όνομα του από τον George Everest διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας, όταν η τελευταία ήταν ακόμη βρετανική αποικία. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Everest δεν είχε δει ποτέ την υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων. Στη νεπαλική γλώσσα λέγεται Σαγκαρμάθα, στα θιβετιανά Τσομολάνγκμα (που σημαίνει «Θεά Μητέρα της Γης») και στα κινεζικά Τσουμουλάνγκμα.

Το νέο ύψος του Έβερεστ δεν πρόκειται, βέβαια, να έχει κάποια σημαντική επίπτωση, αφού η δεύτερη υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαίων, το K2, είναι κατά 237 μέτρα χαμηλότερο. Αλλά και η νέα μέτρηση μπορεί να είναι προσωρινή, καθώς το ύψος του Έβερεστ μεταβάλλεται κάθε χρόνο λόγω της διαδικασίας ορογένεσης, που δημιούργησε τα Ιμαλάια και συνεχίζεται, καθώς η ινδική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με την ευρασιατική.