Άγιο Όρος: Ψηφιακή περιήγηση στο περιβόλι της Παναγίας

603

Άγιο Όρος ή αλλιώς Το περιβόλι της Παναγίας. Ένας τόπος Παγκόσμιας Κληρονομιάς, επιβλητικός που μπορεί και προσφέρει την απόλυτη γαλήνη και ηρεμία. Δεν χρειάζεται να είσαι θρησκευόμενος για να αισθανθείς τη αύρα του. Λένε ότι την αγαλλίαση που νιώθει κάποιος τις μέρες που βιώνει ως επισκέπτης στο Άγιο Όρος, δεν μπορείς να την βρεις πουθενά αλλού. Δεν είναι τυχαίο ότι για τους περισσότερους αποτελεί εμπειρία ζωής.

Το Άγιον Όρος αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο θρησκευτικό/ προσκυνηματικό προορισμό μετά την Ιερουσαλήμ, για περισσότερους από 300 εκατομμύρια Ορθοδόξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Η είσοδος των γυναικών απαγορεύεται αλλά κάθε άνδρας ανεξαρτήτως θρησκεύματος μπορεί να επισκεφθεί το Άγιο Όρος αρκεί να διαθέτη έγγραφη άδεια.

Συνίσταται από είκοσι Ιερές Μονές από τις οποίες οι 17 είναι Ελληνικές μια είναι Ρώσικη μια Σέρβικη και μια Βουλγαρική. Από το 1988 περιλαμβάνεται στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Ιστορία

Η χερσόνησος του Αγίου Όρους κατά την προχριστιανική εποχή ονομαζόταν Ακτή ή Άθως. Το όνομα Άθως το πήρε από το ομώνυμο όρος που υπάρχει σ’ αυτή και έχει ύψος 2033 μέτρα. Κατά την πρώτη εκστρατεία των Περσών εναντίον της Ελλάδος (491-490 π.Χ.) ναυάγησαν, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής, τα 300 πλοία του γαμπρού του Ξερξη Μαρδονίου στο ακρωτήριο του Άθω και έτσι ματαιώθηκε η εκστρατεία.

Μετά από δέκα χρόνια (481-480 π.Χ.) έγινε η δεύτερη εκστρατεία των Περσών εναντίον της Ελλάδος και της Ευρώπης. Ο Ξερξης, που ήταν ο ίδιος επικεφαλής της εκστρατείας αυτής, για να αποφύγει τον περίπλου του Άθω, φοβούμενος μήπως έχει και αυτός την ίδια τύχη με τον Μαρδόνιο, έκοψε τη χερσόνησο Ακτή στο στενότερο μέρος της και έτσι πέρασε τα πλοία του στη νότια Ελλάδα. Αρκετές πληροφορίες για τις πόλεις και τους κατοίκους τής χερσονήσου Ακτής μάς δίνουν οι ιστορικοί Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Σκύλαξ κ.ά. Έτσι από αυτούς πληροφορούμαστε για τις πόλεις του Άθω: τη Σάνη, το Δίον, την Ολόφυξο, την Ακρόαθω ή Ακροθώους, τη Θύσσο, τη Χαλανδρία, την «Ουρανίαν Πόλιν» (Ουρανούπολη), την Κορασία. Οι πόλεις αυτές ήταν διοικητικά αυτόνομες με ιδιαίτερη Βουλή και Ταμείο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι αποφάσεις της Βουλής υποβάλλονταν στην κρίση του Δημου και ο λαός είχε τον τελευταίο λόγο.

Ο Άθως ως μοναστικό κέντρο

Από τα πρώτα χρόνια της διαδόσεως του Χριστιανισμού το κήρυγμα του Ευαγγελίου μεταδόθηκε και στους κατοίκους της χερσονήσου του Άθω. Η παράδοση μάλιστα αναφέρει ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος έκτισε εδώ τρεις ναούς προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου. Έναν από αυτούς τον έκτισε στο κέντρο της χερσονήσου, στη θέση όπου είναι σήμερα ο Ναός του Πρωτάτου, στις Καρυές. Από την εποχή αυτή φαίνεται ότι σιγά-σιγά αρχίζουν να έρχονται και να εγκαταβιώνουν στην είσοδο της χερσονήσου μοναχοί, να κτίζουν μοναστήρια και να οργανώνονται σε μοναστική κοινότητα. Κατά τον 7ο, 8ο και 9ο αιώνα έχουμε πλέον οργανωμένο μοναχισμό στον Άθωνα.

Ο όσιος Πετρος ο Αθωνίτης θεωρείται από τους παλαιότερους γνωστούς μοναχούς που ασκήτεψαν στον Άθωνα. Ασκήτεψε σε δύσβατη περιοχή του Αγίου Όρους 53 χρόνια. Σε όραμα η Παναγία του υπέδειξε τον τόπο ασκήσεως αλλά και την ιδιαίτερη προστασία Της προς τους μοναχούς του Αγίου Όρους.

Μέσα από τον οποίο θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση (χωρίς κάποια χρέωση) προς όλους τους χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι θα μπορούν με τον τρόπο αυτό να “επισκεφτούν” το Άγιον Όρος.

Γιατί ονομάστηκε περιβόλι της Παναγίας

Κατά μία ρωσική παράδοση φέρεται η ίδια η Θεοτόκος να εμφανίζεται στην περιοχή και οι κάτοικοι να ασπάζονται το Χριστιανισμό. Συγκεκριμένα η Θεοτόκος μαζί με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη παραπλέοντας τον Άθω, πηγαίνοντας στην Κύπρο για να επισκεφθούν το Λάζαρο, λόγω φοβερής θαλασσοταραχής αποβιβάστηκαν στην ακτή όπου βρίσκεται σήμερα η Ιερά Μονή των Ιβήρων. Εκεί η Θεοτόκος θαυμάζοντας το χώρο ακούσθηκε φωνή εξ ουρανού που έλεγε: “Έστω ο τόπος ούτος κλήρος σός και περιβόλαιον σόν καί παράδεισος, έτι δε και λιμήν σωτήριος των θελόντων σωθήναι“.Έτσι το Άγιο Όρος καθιερώθηκε να λέγεται ως “κλήρος και περιβόλι της Παναγιάς”.

Μπορείτε και εσείς να επισκεφθείτε και να περιηγηθείτε στο Άγ. Όρος πατώντας εδώ.