Σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο μετατρέπεται το κτήριο της ιστορικής «Απογευματινής»

43

Σε πολυτελές boutique ξενοδοχείο θα μετατραπεί το κτίριο που φιλοξενούσε μέχρι το 2010 τα γραφεία της ιστορικής εφημερίδας «Απογευματινή». Κάπως έτσι το κτίριο που παραμένει κενό εδώ και χρόνια, με εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης, αλλάζει σελίδα. Βρίσκεται στην οδό Φειδίου 12, πίσω ακριβώς από το ξενοδοχείο Titania και πολύ κοντά στην πλατεία Ομονοίας.

Όπως αναφέρουν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Gavalas Architects, που εκπονεί τη μελέτη, θα δημιουργηθούν 35 δωμάτια και σουίτες με έντονο το υδάτινο στοιχείο, με στόχο να δημιουργηθεί ένας πόλος πρασίνου και φυτικής εσωστρέφειας.

Συνολικά θα δημιουργηθούν 35 δωμάτια και σουίτες με έντονο το υδάτινο στοιχείο, ενώ η κεντρική όψη επί της Οδού Φειδίου θα μετασχηματιστεί σε ένα καμβά λεκτικής υπενθύμισης του παρελθόντος. Το κατάλυμα επιφάνειας 2.780 μ2, θα φέρει το brand name «Urban Hotel Athens» ενώ οι σχετικές φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο site του αρχιτεκτονικού γραφείου είναι αρκετά εντυπωσιακές.

Η εφημερίδα Απογευματινή και η μακρά ιστορία της

Το πρώτο φύλλο της Απογευματινής κυκλοφόρησε στις 20 Οκτωβρίου του 1952, με εκδότες τα αδέλφια Νάσο και Σάκη Μπότση, που ταυτόχρονα ήταν και συνιδιοκτήτες της πρωινής εφημερίδας Ακρόπολις. Τα ηνία της εφημερίδας διατήρησαν έως το θάνατό τους το 1980 (πέθαναν με χρονική απόσταση 20 ημερών). Στη συνέχεια η εφημερίδα πέρασε στο Ίδρυμα Μπότση, που στο μεταξύ είχε δημιουργηθεί, και με νέο εκδότη τον Νίκο Μομφεράτο, μέχρι το 1985, χρονιά που δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη.  Η διαδοχή της έκδοσης πέρασε στον Πάνο Καραγιάννη, μέχρι το 2002, οπότε και μεταβιβάστηκε στον Κώστα Σαραντόπουλο, της οικογένειας εργολάβων Σαραντόπουλου. Η εφημερίδα εκδιδόταν καθημερινά στην Αθήνα με πανελλαδική κυκλοφορία.

Το 1975 πολλά από τα στελέχη της Απογευματινής, αποχώρησαν και μαζί με άλλους συντάκτες προχώρησαν στην έκδοση της Ελευθεροτυπίας, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 1983, γνώρισε και δεύτερη μεγάλη διαρροή από στελέχη τα οποία προχώρησαν στην έκδοση του Ελεύθερου Τύπου.

Τον Σεπτέμβριο του 1984, κυκλοφόρησε και η Απογευματινή της Κυριακής, μάλιστα σε μικρό (tabloid) σχήμα, κάτι που ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα (από τις 29 Σεπτεμβρίου 1986) και το καθημερινό φύλλο. Από το 1954 έως το 1982, η Απογευματινή ήταν εκείνη που διοργάνωνε τα ετήσια καλλιστεία για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς. Την περίοδο της ακμής της, πουλιόντουσαν 122.000 φύλλα, ενώ ο καλύτερα κυκλοφοριακά μήνας της ιστορίας της ήταν ο Ιούνιος του 1974, που πουλήθηκαν  272.031 φύλλα!

Στα τέλη του 2010, η εταιρεία Κ. Σαραντόπουλου, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, γράφοντας τον επίλογο σε μια εφημερίδα, που άφησε «εποχή».  Τώρα για το κτίριο της οδού Φειδίου, ξεκινά μια νέα «εποχή».