Μέσα από έναν πλήρη ταξιδιωτικό οδηγό, η αρθρογράφος Shivani Ashoka παρουσιάζει την Αθήνα, αποθεώνοντάς την!
«Το σπίτι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη χαιρετίζεται όχι μόνο ως η γενέτειρα της δημοκρατίας, αλλά και ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού και της φιλοσοφίας», γράφει, εξηγώντας ότι η Αθήνα πήρε το όνομά της από την θεά Αθηνά, του πολέμου και της σοφίας. «Η συχνά αναμεμειγμένη πικρία είναι σημάδι της αστάθειας των τελευταίων χρόνων και, αντί να παραδεχτεί την ήττα, η σύγχρονη Αθήνα έχει αναβαθμιστεί και αναδημιουργηθεί ως πηγή έμπνευσης για την επόμενη γενιά καινοτομιών», περιγράφει η αρθρογράφος του Independent, ξεχωρίζοντας στη συνέχεια τα τρία βασικά «συστατικά» της Αθήνας: τους ανθρώπους της, το φαγητό και την τέχνη.
Η πρώτη πρόταση της Shivani Ashoka είναι η βόλτα στην «ένδοξη Ακρόπολη», αναφέροντας ότι η καλύτερη ώρα για την επίσκεψη στον Παρθενώνα είναι είτε γύρω στις 08:00 το πρωί, είτε στο ηλιοβασίλεμα. Στη συνέχεια προτείνει στους αναγνώστες να επισκεφθούν το Μουσείο της Ακρόπολης τον «τελευταίο αρχαιολογικό θρίαμβο της πόλης» όπως επίσης και το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Αναφέρεται στη Ρωμαϊκή Αγορά, τη βιβλιοθήκη του Ανδριανου, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, τον Κεραμεικό (τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο), το Λύκειο του Αριστοτέλη και το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Στη συνέχεια προτείνει ξενοδοχεία κοντά στη θάλασσα, εστιατόρια και ταβέρνες για φαγητό, μπαράκια για ποτό και τα καλύτερα σουβλατζίδικα στο κέντρο της Αθήνας.
Η διαμονή στην Αθήνα
Συγκεκριμένα, κάνει αναφορά στο 18 Micon Str., μια πρώην αποθήκη που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο στου Ψυρρή. Εάν πάλι οι ταξιδιώτες θέλουν την ελευθερία του Airbnb, αλλά την εξυπηρέτηση ενός ξενοδοχείου, η επιλογή της αρθρογράφου είναι το The Foundry. Προτείνει, δε, να βρεθούν στον κήπο του τελευταίου ορόφου και να απολαύσουν την μπύρα τους, ενώ χάνονται στη μαγεία του ηλιοβασιλέματος.
Από τη λίστα δεν λείπει το NEW Hotel, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, το οποίο ανήκει σε έναν κορυφαίο συλλέκτη, γι’ αυτό και σε κάθε γωνιά βρίσκονται έργα τέχνης. Το ξενοδοχείο διαθέτει ένα από τα καλύτερα brunch της πόλης, το NEW Taste, αλλά και ένα από τα instagram-ικά δωμάτια.
Φαγητό στην Αθήνα
Ο δρόμος της γεύσης βγάζει την αρθρογράφο στα Εξάρχεια και το Warehouse, ένα «γοητευτικό wine bar», καλώντας όσους βρεθούν εκεί να συμβουλευτούν το προσωπικό σχετικά με το φαγητό, το οποίο είναι οικονομικό και γευστικό.
Αποφεύγοντας τις «τουριστικές παγίδες», όπως τις αποκαλεί, φτάνει στο «Οπως Παλιά», ένα εστιατόριο-στολίδι στη Βεΐκου. «Θα δείτε τους περισσότερους Αθηναίους να τρώνε τεράστιες μερίδες χταποδιού, αλλά αν δεν πεινάτε, παραγγείλετε μισό λίτρο τοπικό λευκό κρασί για περίπου τρία ευρώ και τσιμπήστε από τα μικρά πιάτα (οι ντολμάδες και το καλαμάρι είναι εξαιρετικά)», αναφέρει.
Από τη λίστα της Ashoka δεν θα μπορούσε να λείπει πρόταση για σουβλάκι, με τον Θανάση να είναι ο δικός της αγαπημένος. «σας προειδοποιώ, οι μερίδες είναι τεράστιες. Οι μισές, είτε σε σουβλάκι, είτε σε γύρο ή κεμπάπ, είναι περισσότερο από αρκετές για ένα άτομο».
Η γευστική διαδρομή συνεχίζεται γύρω από το Σύνταγμα, με την αρθρογράφο να προτείνει το Spitjack για κοτόπουλο και κοκτέιλ, το Sushimou, και το Nolan, το Asian-fusion εστιατόριο που είναι talk of the town. Τελευταία πρόταση είναι η Cookoovaya, η δημιουργία Αθηναίων σεφ, που, όπως γράφει, «κατάφερε να εντυπωσιάσει ακόμα και τους πιο σκληρούς κριτικούς με την καθαρή, σύγχρονη ελληνική κουζίνα».
Για καφέ και ποτό
Μία από τις επιλογές της συντάκτριας είναι οι 360 μοίρες, όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα της Ακρόπολης, της Βιβλιοθήκης του Αδριανού και της πλατείας Μοναστηρακίου.
Επίσης , παρομοιάζει το Athénée, το παλιό Zonars με το Café de Flore του Παρισιού, αναφέροντας «Καθίστε έξω με έναν φρέντο εσπρέσο και παρακολουθήστε έναν διαφορετικό κόσμο να περνά», σημειώνει.
Επιστρέφοντας στο Μοναστηράκι, ξεχωρίζει το T.A.F The Art Foundation, γράφοντας ότι «εάν πάτε πρωί, θα έχετε τη δυνατότητα να περιπλανηθείτε στο εξαιρετικό concept store στο ισόγειο καθώς και να ανακαλύψετε ταλέντα από τη ζωντανή σύγχρονη σκηνή αθηναϊκής Τέχνης: υπάρχει ένας επάνω χώρος γκαλερί που φιλοξενεί εκδηλώσεις και εγκαταστάσεις καλλιτεχνών».
Όσο για το πού διασκεδάζουμε τα βράδια, η απάντηση που δίνει η αρθρογράφος είναι το Perianth Hotel. «Πράγματα συμβαίνουν» και «στο Six d.o.g.s, ένα avant-garde hotspot του Μοναστηρακίου που είναι πραγματικά ένα πολιτιστικό κέντρο μέρα-νύχτα. Φιλοξενεί εκθέσεις, συναυλίες πάρτι και σόου», αναφέρει.
Τελευταία και καλύτερα…
Στο τέλος του άρθρου γίνεται αναφορά στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος που όπως τονίζει «έγινε γρήγορα κόμβος για τα πιο συναρπαστικά και δημιουργικά ταλέντα της Αθήνας, συμπεριλαμβάνοντας το κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο θεωρείται ‘αρχιτεκτονικός θησαυρός’, την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή».