Η Χαλκιδική επανασυστήνεται μέσα από τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία της

7

Τα εκλεκτά προϊόντα της Χαλκιδικής παρουσιάστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, 28 Νοεμβρίου στο εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης, στην εκδήλωση « Γεύσεις Χαλκιδικής», που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής σε συνεργασία με τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής.

Τα προϊόντα και οι παραγωγοί της Χαλκιδικής παρουσιάστηκαν σε ένα κοινό που περιλάμβανε ανθρώπους της αγοράς τροφίμων, δημοσιογράφους, εμπορικούς ακόλουθους ξένων πρεσβειών, μέλη επιμελητηρίων και εκπροσώπους της πολιτικής ζωής.

Την εκδήλωση για τη Χαλκιδική, ως τουριστικός προορισμός με πλούσια ιστορία, γαστρονομία και πολιτισμό, προλόγισε η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χαλκιδικής, κ. Κατερίνα Ζωγράφου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βίκυ Χατζηβασιλείου, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής (ΤΟΧ) κ. Γρηγόρης Τάσιος και η πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου.

Η κ. Γκερέκου χαρακτήρισε τη Χαλκιδική ένα από τα διαμάντια της Ελλάδας, έναν τόπο όπου δημιουργεί αναμνήσεις μιας ζωής μέσα από τις γεύσεις, τα αρώματα και τη γαστρονομία της, τη βάση δηλαδή για επαναλαμβανόμενους επισκέπτες της χώρας μας. Η Χαλκιδική, τόνισε, μπορεί να προσφέρει ευζωία, ισορροπία πνεύματος-σώματος, και η Ελλάδα μπορεί να κάνει ένα rebranding με το να είναι ένα παγκόσμιο κέντρο ευζωίας.

Όπως ανέφερε η κ. Ζωγράφου, η Χαλκιδική συνδυάζει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δραστηριότητα των ανθρώπων της, με τα προϊόντα της να βρίσκονται στα περισσότερα νοικοκυριά της Ελλάδας αλλά και να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. «Τα προϊόντα ενός τόπου, δεν είναι απλά το αποτέλεσμα της πρωτογενούς παραγωγής ή της μεταποίησης, αλλά περικλείουν στοιχεία της παράδοσης και του πολιτισμού, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης τουριστικής ανάπτυξης», τόνισε.

Η κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι η εκδήλωση αποτελεί βροντερή δήλωση ότι η Χαλκιδική δεν είναι μόνο ήλιος-θάλασσα και το τιρκουάζ των παραλιών της, αλλά και πολιτισμός, ιστορία, γαστρονομία και τα μοναδικά προϊόντα της τα οποία έχουν τη διαφορετικότητά τους και συνδέονται άρρηκτα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό της περιοχής.

Ο κ. Τάσιος εξήρε τον πρωτογενή τομέα της Χαλκιδικής και ανέδειξε τη σημασία των συμπράξεων στην πολύμορφη προώθηση του προορισμού,

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της Χαλκιδικής και είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πληρέστερη άποψη του τόπου μέσα από τα προϊόντα του.

Οι ελιές, το ελαιόλαδο, τα τυριά και το κρέας, το κρασί, το μέλι, τα αμπελόφυλλα και τα βότανα, η τρούφα και τα άγρια μανιτάρια, οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού, τα κριτσινια, οι πίτες και τα σιροπιαστά γλυκά, οι μπύρες, το τσίπουρο, η μουντοβίνα και το λικέρ, τα χριστουγεννιάτικα έλατα έδωσαν τη γεύση, το χρώμα και τα αρώματα μιας εκδήλωσης που ικανοποίησε όλους, όσοι παρευρέθηκαν στο εμβληματικό Μουσείο Ακρόπολης, απέναντι από τον Παρθενώνα, το σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού.

Στο τέλος της εκδήλωσης, στους προσκεκλημένους προσφέρθηκε ένα μικρό έλατο προερχόμενο από τις φυτείες του Όρους Χολομώντα, από όπου προέρχεται η συντριπτική πλειονότητα των Χριστουγεννιάτων ελάτων στην αγορά.