Διανύοντας τον πρώτο μήνα του Χειμώνα και με φόντο τις ημέρες των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, διαμορφώνονται ιδανικές συνθήκες για να αναζητήσει κανείς προορισμούς που προσφέρονται για μια μικρή ή μεγαλύτερη απόδραση κατά τις ημέρες των εορτών.
Ο προορισμός, δεν είναι απαραίτητο να είναι μακρινός και το ταξίδι πολυδάπανο για να κριθεί πετυχημένη η απόδραση. Αρκεί ο προορισμός να έχει κάτι να “ πει” και τα μέλη της παρέας να έχουν καλή διάθεση και κοινά γούστα.
Το περιοδικό “ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ” του ΑΠΕ-ΜΠΕ επέλεξε τέσσερις τέτοιους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας και σας τους προτείνει (στο τεύχος που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες σε Αθήνα Θεσσαλονίκη). Θεωρούμε βέβαιο πως υπάρχουν πολλοί ακόμη προορισμοί, εξίσου και ίσως ακόμη πιο ενδιαφέροντες, αλλά ο περιορισμένος χώρος ενός περιοδικού μας “ επιβάλλει” να κάνουμε επιλογή.
Αλεξανδρούπολη
Μια πόλη σύγχρονη, φιλόξενη, με υποδομές και σε πολύ βολική θέση για να γίνει ορμητήριο και για άλλους τριγύρω προορισμούς. Ανάμεσά τους η πόλη του μεταξιού, το Σουφλί σε απόσταση 50 χλμ όπου μπορεί να επισκεφθεί κανείς τα μουσεία μεταξιού και να γνωρίσει από πρώτο χέρι τη διαδικασία που συνδέει τα κουκούλια με τα μεταξωτά… υφάσματα! Μπορεί επίσης να επισκεφθεί το Δάσος της Δαδιάς και να πάρει πληροφορίες από τον Φορέα Διαχείρισης για μια περιήγηση μέχρι ψηλά το παρατηρητήριο. Από εκεί, αν είναι τυχερός, θα δει (με κιάλια εννοείται) αρπακτικά πουλιά, όπως αετούς την ώρα που κάποιοι τους ταΐζουν. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και μια βόλτα με βάρκα στο Δέλτα του ποταμού Έβρου όπου βρίσκονται αυτή την εποχή χιλιάδες φλαμίνγκο και ερωδιοί. Θα είναι παράληψη για όποιον επιλέξει Αλεξανδρούπολη, να μην επισκεφθεί τις Φέρες και την εκεί εκκλησία της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας, δημιούργημα του πρίγκιπα του Βυζαντίου Ισαάκιου Κομνηνού. Στην εκκλησία που θεμελιώθηκε το το 1152 μΧ, εντυπωσιάζει η εξαιρετική αρχιτεκτονική της και οι υπέροχες τοιχογραφίες, όσες σώθηκαν από την οθωμανική περίοδο που ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί. Πρόκειται για αγιογραφίες που διαφέρουν από τα συνήθη δείγματα της βυζαντινής αγιογραφίας.
Κομοτηνή
Μια πόλη ιδιαίτερη όπου ο επισκέπτης μπορεί να “ βιώσει” την αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων και να ξαποστάσει στη μεγάλη στολισμένη πλατεία της. Με ορμητήριο την Κομοτηνή μπορεί να επισκεφθεί τον Άγιο Νικόλαο, μια πολύ ενδιαφέρουσα εκκλησία που αποτελεί Μετόχι του Αγίου όρους. Μπορεί επίσης να γνωρίσει την παραλιακή Μαρώνεια και να επισκεφθεί το Οχυρό Νυμφαίας και το στρατιωτικό μουσείο στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα (17 χλμ από την Κομοτηνή). Κορυφαία επιλογή αποτελεί μια βόλτα στην τουριστική περιοχή του Φαναρίου και την προστατευόμενη λίμνη Βιστωνίδα, έναν από τους ομορφότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας με αναρίθμητα είδη πουλιών.
Ξάνθη
Άλλος ένας πανέμορφος προορισμός για τούτη την εποχή είναι η πόλη της Ξάνθης και ειδικότερα η παλιά πόλη με τα στολισμένα σοκάκια της και το γιορτινό κλίμα να “ ξεχειλίζει” από παντού. Θες τα παραδοσιακά σπίτια, θες ο φωτισμός, θες τα χρώματα σε τοίχους και αυλές, θες τα λαμπιόνια και οι μυρουδιές που “ χορεύουν” στην ατμόσφαιρα, κάνουν το σκηνικό μαγικό, ρομαντικό και άκρως εορταστικό. Η εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσετε είναι να ζήσετε ένα πρωινό Σαββάτου στο παζάρι της Ξάνθης και στη συνέχεια να τσιμπήσετε μεζέδες στα γραφικά ταβερνάκια της και, βεβαίως να… υποκύψετε στα εξαιρετικά γλυκά της. Στα “ μαστ” μιας απόδρασης στην Ξάνθη περιλαμβάνεται και η γνωριμία με κάποια αξιοθέατα εκτός πόλης. Ανάμεσά τους, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που είναι χτισμένο μέσα στη λιμνοθάλασσα (Πόρτο Λάγος), ο ποταμός Νέστος ή «ποτάμι της ζωής» όπως αλλιώς ονομάζεται, με τους μεγαλοπρεπείς μαιάνδρους στο τμήμα Σταυρούπολης – Τοξοτών και τα αρχαία Άβδηρα, γενέτειρα του Δημόκριτου. Για τη συνέχεια των προτεινόμενων αποδράσεων αλλάζουμε γεωγραφική πλευρά και μετακινούμαστε δυτικότερα της Θεσσαλονίκης. Για την ακρίβεια μεταφερόμαστε στη Δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμεένα στο Νεστόριο του Νομού Καστοριάς.
Νεστόριο
Διαθέτει πολύ καλή τουριστική υποδομή και αποτελεί την ιδανική βάση για ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι πέρα από τα συνηθισμένα.
Η πανέμορφη φύση που το περιβάλλει, η ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων, τα παραδοσιακά χωριά με τα πέτρινα σπίτια και τα λιθόστρωτα καλντερίμια και ο ποταμός Αλιάκμονας ανταμείβουν όσους αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες στη χειμωνιάτικη φύση.
Η Αγία Άννα χτισμένη σε ένα πανέμορφο δάσος, σε υψόμετρο 1500 μέτρων προσφέρεται για μια κοντινή βόλτα και αποτελεί το πέρασμα για το Βυζαντινό μοναστήρι της Τσούκας, μνημείο ξεχωριστό, χτισμένο σε σημείο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, πλάι σε καταρράκτες ενός παραπόταμου του Αλιάκμονα. Το χωριό Πεύκος, ο καλύτερα διατηρημένος παραδοσιακός οικισμός της περιοχής μαζί με την Κυψέλη, αποτελεί υπέροχο δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής. Σε απόσταση έξι χιλιομέτρων βρίσκεται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένο σε ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς.
Και για όσους δίνουν βαρύτητα (και καλά κάνουν) και στους γαστρονομικούς πειρασμούς κάθε περιοχής, αυτοί που γνωρίζουν τονίζουν πως: “ Δυτική Μακεδονία και εξαιρετικό φαγητό είναι έννοιες ταυτόσημες”. Πιάτα που ξεχωρίζουν και δεν πρέπει να στερήσετε από τον εαυτό σας είναι μεταξύ άλλων: γίδα στη γάστρα, ξινός τραχανάς, χοιρινό με πράσο, τουρσί λάχανο, πιπεριά και μελιτζάνα γεμιστή και σαγανάκι με “ Μπάτζιο” ένα ιδιαίτερο, αλμυρό, τοπικό τυρί που συνοδεύει ιδανικά το εκλεκτό τσίπουρο.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ