Η παραδοσιακή συνταγή της Ρόδου για ένα αλλιώτικο… γιουβέτσι

664

Η τσούκα, παραδοσιακά γίνεται και με κατσικάκι και είναι πραγματικά από τα πιο νόστιμα φαγητά που φτιάχνουν οι Ροδίτες στις γιορτές τους η στα οικογενειακά τραπέζια! Με το μοσχαράκι γίνεται ένα πεντανόστιμο, διαφορετικό γιουβέτσι

Η τσούκα από την Ρόδο, είναι πραγματικά από τα πιο ωραία και ιδιαίτερα παραδοσιακά φαγητά του νησιού. Η γεύση της είναι μοναδική και η τραγανή κόρα που σχηματίζουν τα υλικά στην επιφάνεια του είναι μοναδική.

Υλικά:

  • 1½ κιλό μοσχάρι ή κατσίκι (κομμένο σε μερίδες)
  • 2 φλ. τραχανά ξυνό
  • 1 φλ. πλιγούρι
  • 2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ δυόσμο αποξηραμένο
  • 1½ φλ. χυμό ντομάτα (ή τριμμένη ντομάτα)
  • 1 κ.γλ. κύμινο
  • 1 κ.σ κοφτή αλάτι
  • πιπέρι κατά βούληση
  • 2 φλ. νερό

Εκτέλεση:

Η τσούκα Ρόδου, είναι μια εύκολη παραδοσιακή συνταγή για μοσχάρι με πλιγούρι και τραχανά στη γάστρα. Παραδοσιακά γίνεται με κατσικάκι, αλλά και με μοσχαράκι γίνεται ένα πεντανόστιμο, διαφορετικό γιουβέτσι.

Σε ένα πήλινο σκεύος με καπάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό. Αφού όλα τα υλικά μπουν στο πήλινο τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Τέλος, περιχύνουμε με το νερό. Το νερό πρέπει να σκεπάζει τα υλικά. Ανακατεύουμε ξανά για να σιγουρευτούμε ότι τα υλικά είναι σκεπασμένα με το νερό. Σφραγίζουμε την πήλινη γάστρα (Τσούκα) με καπάκι.

Ψήνουμε τη Ροδίτικη τσούκα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς °C στην κάτω σχάρα, για 2 ώρες. Μετά, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30′ ακόμα,  μέχρι η επιφάνεια να γίνει τραγανή και ρόδινη σαν την κόρα του ψωμιού.

Συνταγή: argiro.gr