Καθώς οι τουρίστες αναζητούν όλο και περισσότερο προορισμούς που δίνουν προτεραιότητα σε πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, οι περιοχές που επιτυγχάνουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να εφαρμόσουν πολιτικές που συνάδουν με τις αρχές ESG καθίστανται αυτομάτως πιο δημοφιλείς επιλογές.
Το Global Destination Sustainability Movement (GDSM) παρέχει κάθε χρόνο μια ολοκληρωμένη λίστα με τις κορυφαίες φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις στον κόσμο αξιολογώντας τις πόλεις με βάση τέσσερις θεμελιώδεις τομείς: περιβαλλοντική απόδοση, κοινωνική απόδοση, διαχείριση προορισμού και βιωσιμότητα των παρόχων της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.
Η Ζυρίχη και η Σιγκαπούρη είναι οι ακριβότερες πόλεις στον κόσμο
Η τελευταία έκθεση από το GDSM υπογραμμίζει τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο που έχουν οι πόλεις όταν δίνουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα. Μέσω των σχεδίων δράσης για το κλίμα, της εκπαίδευσης, της συμμετοχής της κοινότητας, των πρωτοβουλιών για τη διαφορετικότητα και των μετρήσιμων αποτελεσμάτων, αυτές οι πόλεις εκπέμπουν θετικά μηνύματα όχι μόνο στις τοπικές τους κοινότητες αλλά και παγκοσμίως.
Το 2023, το GDSM επέκτεινε τη λίστα του για να συμπεριλάβει 100 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των κορυφαίων 20 βιώσιμων προορισμών, η Δανία προηγείται με πέντε πόλεις, ενώ ακολουθεί η Σουηδία με τρεις. Αυτές οι πόλεις έχουν κάνει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού και ενός περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένου τρόπου ζωής.
Η λίστα με τις 10 πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις
1. Γκέτεμποργκ, Σουηδία: Το Γκέτεμποργκ διατηρεί τον τίτλο του ως ο πιο βιώσιμος προορισμός παγκοσμίως, χάρη σε καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως η Πράσινη Ζώνη του Γκέτεμποργκ, η οποία στοχεύει στην πλήρη εξάλειψη των εκπομπών έως το 2030.
2. Όσλο, Νορβηγία: Το Όσλο κατέχει τη δεύτερη θέση στη λίστα λόγω των ισχυρών οικολογικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας και βιοκαυσίμων στις δημόσιες συγκοινωνίες.
3. Κοπεγχάγη, Δανία: Γνωστή για τα καθαρά λιμάνια της και τον φιλόδοξο στόχο της να γίνει η πρώτη ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα πρωτεύουσα στον κόσμο, η Κοπεγχάγη επιδεικνύει τη δέσμευσή της για ένα πράσινο μέλλον.
4. Ελσίνκι, Φινλανδία: Με φιλόδοξους στόχους για την μείωση των εκπομπών και την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα, το Ελσίνκι εδραιώνει τη φήμη του ως ηγέτη στη βιωσιμότητα.
5. Μπέργκεν, Νορβηγία: Το Μπέργκεν ξεχωρίζει για την ευρεία διαθεσιμότητα πράσινων επιλογών μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων και των πορθμείων, καθιστώντας το ένα από τα πιο βιώσιμα λιμάνια παγκοσμίως.
6. Άαρχους, Δανία: Το Άαρχους διαθέτει ένα συμπαγές κέντρο πόλης και εκτεταμένες δημόσιες συγκοινωνίες με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, με στόχο την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2030.
7. Άαλμποργκ, Δανία: Το Άαλμποργκ, που κάποτε ονομαζόταν η πιο ευτυχισμένη πόλη της ΕΕ, αγκαλιάζει περιβαλλοντικές στρατηγικές και φιλοξενεί ένα φεστιβάλ βιωσιμότητας όπου οι ντόπιοι μοιράζονται τα οικολογικά τους έργα.
8. Γλασκώβη, Σκωτία: Η Γλασκώβη στοχεύει να γίνει η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου με ουδέτερες εκπομπές άνθρακα έως το 2030, εφαρμόζοντας πρωτοβουλίες όπως τα έξυπνα φώτα δρόμου LED και την επέκταση των σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.
9. Μπορντό, Γαλλία: Με δέσμευση για την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το Μπορντό προσκαλεί τους τουρίστες να απολαύσουν τους διάσημους αμπελώνες του.
10. Στοκχόλμη, Σουηδία: Η Στοκχόλμη φιλοδοξεί να είναι εντελώς απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα έως το 2040 και είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που η διαχείριση του αεροδρομίου της γίνεται χωρίς ορυκτά καύσιμα.
Αυτές οι πόλεις αποτελούν εμπνευσμένα παραδείγματα για το πώς οι βιώσιμες πρακτικές μπορούν να ενσωματωθούν στην αστική ζωή και να ανοίξουν το δρόμο για ένα πιο πράσινο μέλλον. Επιλέγοντας να επισκεφθούν και να υποστηρίξουν αυτούς τους φιλικούς προς το περιβάλλον προορισμούς, οι τουρίστες μπορούν να συμβάλουν στην παγκόσμια κίνηση προς τον αειφόρο τουρισμό.
πηγή: insider.gr