Tο μπαρμπουλέ ένα τραγανό έδεσμα που φτιάχνεται από αμύγδαλα καβουρδισμένα μέσα σε καραμέλα μελιού, που κόβεται σε μικρά μπαστούνια, από τις πιο παραδοσιακές συνταγές της Κεφαλονιάς.
Υλικά
-
2 κούπες αμύγδαλα ασπρισμένα
-
2 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
-
λίγο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Άσπρισμα αμυγδάλων:
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε κατσαρολάκι με νερό. Τα βράζουμε για 1-2 λεπτά. Τους βάζουμε λίγο κρύο νερό για να μπορούμε να τα πιάνουμε.
Τα στραγγίζουμε και πιέζοντας το αμύγδαλο ανάμεσα από τον αντίχειρα και τον δείκτη η φλούδα ανοίγει και το λευκό αμύγδαλο “γλιστράει” έξω. Για να μπουν στη συνταγή μας πρέπει να είναι στεγνά.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε για να μην κολλήσει. Η ζάχαρη θα αρχίσει να λιώνει. Τότε αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγα λίγα τα ασπρισμένα αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα θα ροδίσουν. Όταν το μίγμα γίνει ρευστό και πάρει ρόδινο χρώμα είναι έτοιμο.
Έχουμε προετοιμάσει επιφάνεια, κατά προτίμηση μαρμάρινη, αλείφοντάς τη με λίγο χυμό λεμονιού. Πάνω σε αυτήν ρίχνουμε το καυτό μίγμα απευθείας από την κατσαρόλα. Προσοχή καίει!
Αλείφουμε πλάστη με λίγο χυμό λεμονιού και ισιώνουμε το μίγμα μέχρι να φτάσει σε πάχος περίπου ενάμιση εκατοστό. Στη φωτογραφία ένα αγαπημένο χεράκι βοηθάει σε αυτό το στάδιο!
Όσο είναι ακόμη ζεστό το κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια όπως το παστέλι. Θέλει δύναμη! Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα ή ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Έτοιμα τα μπαρμπουλέ μας!
Συνταγή: cookpad.com
Θέλετε να απολαύσετε το υπέροχο αυτό έδεσμα στην αυθεντική του μορφή; Κλείστε εισιτήριο με τη Levante Ferries και απολαύστε την πλούσια γαστρονομία του νησιού με φόντο τις ομορφιές του τόπου!