Στο χωρίο Lawers που βρίσκεται κοντά στη Loch Tay των Χάιλαντς της Σκωτίας, μπήκε πωλητήριο έναντι του ποσού 125.000 λιρών (περίπου 146.00 ευρώ). Ωστόσο οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να γνωρίζουν, σύμφωνα με το allthatsinteresting, ότι το χωριό είναι κυρίως ερείπια, με πολλή πράσινο και ιδιωτική παραλία.
Μπορεί οι ντόπιοι να λένε ότι το χωρίο είναι στοιχειωμένο από την “Lady of Lawers”, παρόλα αυτά δεν παύει να εντυπωσιάζει με την ομορφιά του.
Ο μύθος της “Lady of Laweres”
Σύμφωνα με τους ντόπιους, υπάρχει και το φάντασμα μιας γυναίκας η οποία ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να δει το μέλλον. Σύμφωνα με την τοπική ιστορία, πρόκειται για τη Mary Campbell, κόρη του Sir James Campbell, που ζούσε κοντά στη Loch Tay, τον 17ο αιώνα. Μάλιστα, είχε κάνει πολυάριθμες προβλέψεις στη μητρική της, τη γαελική γλώσσα και πολλές από αυτές βγήκαν αληθινές γι αυτό και κατείχε τον σεβασμό όλου του χωριού.
Οι προβλέψεις της και “τα κακά που ήρθαν”
Το 1669, όταν οι κάτοικοι του χωριού ήθελαν να χτίσουν μια εκκλησία η “Lady of Lawer” προέβλεψε ότι «τα πετρώματα δεν πρέπει ποτέ να μπουν στη στέγη της εκκλησίας». Και μια καταιγίδα χτύπησε τη βάρκα που τα μετέφερε, βυθίζοντάς την. Και όταν φύτεψε ένα δέντρο τέφρας κοντά στην εκκλησία είπε: «Όταν το δέντρο φτάσει στο ύψος του αετώματος, η εκκλησία θα χωριστεί». Με τους ντόπιους να μην εκπλήσσονται όταν, το 1833, το δέντρο μεγάλωσε και η οροφή της εκκλησίας έπεσε ενώ καταιγίδα κατέστρεψε την εκκλησία σε τέτοιο βαθμό που οι κάτοικοι έπαψαν να τη χρησιμοποιούν.
«Το κακό θα ερχόταν σε όποιον έβλαπτε το δέντρο που φύτεψα» είπε και ο John Campbell την αγνόησε, έκοψε το δέντρο τη δεκαετία του 1870 και αντίποινα του δεν άργησαν να έχουν επίπτωση σε κάποιον αφού λίγο μετά, ο βοηθός του τρελάθηκε και το άλογο του πέθανε.
Μόνο το φάντασμα της “Lady of Lawers” έμεινε
Επιπλέον φέρεται να είχε προβλέψει τις Εξώσεις των Χάιλαντς όταν οι κάτοικοι έφυγαν από την περιοχή τον 18ο αιώνα. «Η γη πρώτα θα γεμίσει με σκόνη και μετά οι άνθρωποι της θα ξεριζωθούν. Τα σπίτια θα είναι τόσο μακριά το ένα από το άλλο που ο κόκορας δεν θα ακούει του γείτονά του», είπε και πράγματι, το χωριό της έχανε όλο και περισσότερους κατοίκους.
Το 1841 έμεναν μόλις 17 κάτοικοι ενώ μέχρι το 1891 έγιναν 7 και κανείς δεν ζούσε πλέον μέχρι το 1926.
Ένα πανέμορφο χωριό είτε στοιχειωμένο, είτε όχι
Σε μία έκταση τριών στρεμμάτων, έχει ημιαρχαία δάση, ερειπωμένα πέτρινα ερείπια και ιδιωτική παραλία στη Loch Tay, με τον αγοραστή να παίρνει τα δικαιώματα αλιείας. Επίσης, ανάμεσα στα ερείπια είναι η εκκλησία του 1669, ένας πέτρινος μύλος και ένας κλίβανος.
«Αυτή είναι μια εξαιρετικά σπάνια ευκαιρία να αγοράσετε ένα μέρος της κληρονομιάς της Σκωτίας σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της χώρας», δήλωσε ο Jon Lambert, του οποίου το πρακτορείο επιβλέπει την πώληση του χωριού. «Η πώληση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να γίνει κανείς ιδιοκτήτης και θεματοφύλακας μιας περιοχής υπέροχα πλούσια σε ιστορία, ρομαντισμό και παράδοση. Το χωριό του Lawers είναι φανταστικό», πρόσθεσε.