Κένυα: Ήρθε στο φως τάφος νηπίου 78.000 ετών – Τι είπαν οι ειδικοί

15

Μια σπουδαία ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι της Κένυας καθώς δεν πίστευαν στα μάτια τους με αυτό που αντίκρυσαν. Ένα νεκρό παιδί ηλικίας 2.5-3 ετών να κείτεται σε μια σπηλιά στην Κένυα. Μετά από αδιάκοπη έρευνα από αρχαιολόγους, ήρθε στο φως της δημοσιότητας ο αρχαιότερος τάφο του σύγχρονου ανθρώπινου είδους, στην καρδιά ενός τροπικού δάσους.

Οι επιστήμονες ονόμασαν το παιδί ”Μτότο” που σημαίνει παιδί στα σουαχίλι καθώς πέθανε πριν καν κλείσει τα 3 του χρόνια στην περιοχή Πάνγκα για Σαΐντι. Αφού πέθανε, το νεκρό μωρό τοποθετήθηκε σε έναν τάφο τυλιγμένο σε ένα σάβανο, σε εμβρυική στάση, με το κεφάλι του ακουμπισμένο σε ένα εικονικό μαξιλάρι. Έχοντας δει αυτή την διαδικασία ταφής, αυτό ήταν ένα ”σημάδι” στους αρχαιολόγους να καταλάβουν ότι το είδος μας είχε εφεύρει τον τρόπο της τελετής. Ο συγκεκριμένος τάφος, είναι από τους πιο αρχαίους που έχουν βρεθεί ποτέ στην Αφρική, καθώς το ανθρώπινο είδος ξεκίνησε από εκεί. Η ανακάλυψή του, όπως περιγράφεται σήμερα στο περιοδικό Nature, ήταν καρπός μια μακράς διαδικασίας, γεμάτης από εκπλήξεις.

”Κανείς δεν ήξερε αν προέρχονταν από ζώα ή ανθρώπους”

Το 2013, μια ομάδα αρχαιολόγων άρχισε την ανασκαφή στο σπήλαιο, σε ένα σημείο όπου είχαν ήδη βρεθεί στο παρελθόν πολλά προϊστορικά εργαλεία. Μεταξύ άλλων, βρήκαν μια ασυνήθιστη κοιλότητα, όπου υπήρχαν οστά τα οποία όμως διαλύονταν όταν προσπαθούσαν να τα αποκαλύψουν. Το 2017 μια νέα αποκάλυψη ήρθε στο φως και αυτή ήταν όλο το όρυγμα, βρίσκοντας έναν μικρό τάφο σε βάθος τριών μέτρων που περιείχε έναν σωρό αποσυντιθεμένων οστών. ”Κανείς δεν ήξερε αν προέρχονταν από ζώα ή από ανθρώπους. Λόγω του μεγέθους του, κάποιοι θεώρησαν ότι επρόκειτο για οστά πιθήκου”, δήλωσε ο Μίχαελ Πετράλια, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και εκ των συγγραφέων της μελέτης. Οι αρχαιολόγοι αυτή τη φορά όμως δεν ήθελαν τα οστά να διαλυθούν και έλαβαν άμεση δράση, τα τύλιξαν με γύψο και τα έστειλαν απευθείας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ναΐρόμπι, όπου οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν δόντια που έδειχναν να ανήκουν σε άνθρωπο. Ωστόσο, τα ”μαρτύρια” για τα οστά δεν τελείωσαν εκεί γιατί μεταφέρθηκαν σε ένα εξειδικευμένο εργαστήριο του Μπουργκός στην Ισπανία από έναν Κενυάτη ερευνητή. Με τη μέθοδο της τομογραφίας, οι ειδικοί «είδαν» έναν μικρό σκελετό, όπως θυμάται, εμφανώς συγκινημένη ακόμη και σήμερα, η Μαρία Μαρτινόν-Τόρες, η βασική συντάκτρια της μελέτης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών, ο σκελετός δείχνει ότι το παιδί τοποθετήθηκε ξαπλωμένο στο δεξί του πλευρό, με τα πόδια διπλωμένα προς το στήθος. Το κρανίο του είχε αποκοπεί, επειδή φαίνεται ότι το «μαξιλάρι» όπου ακουμπούσε αποσυντέθηκε με τον χρόνο και άφησε ένα κενό, όπου έπεσε αργότερα το κεφαλάκι του παιδιού.

Το σώμα φαίνεται επίσης ότι ήταν τυλιγμένο σε ένα είδος «σάβανου», αλλά οι ειδικοί δεν γνωρίζουν αν ήταν κάποιο δέρμα ζώου ή άλλο είδος φυτικού «υφάσματος». «Το παιδί σκοπίμως τοποθετήθηκε εκεί και έτυχε ιδιαίτερης προσοχής από την κοινότητά του», θεωρεί η ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Ανθρώπινης Εξέλιξης του Μπουργκός. Η εμβρυακή στάση του σώματος ήταν συνηθισμένη πρακτική στους Χόμο Σάπιενς και τους Νετάντερταλ, αλλά το γεγονός ότι τοποθέτησαν τον Μτότο «σαν να κοιμόταν» και τον σκέπασαν με ένα σάβανο «δείχνει μια τρυφερότητα, μια χειρονομία αποχαιρετισμού». επεσήμανε «Μόνο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον νεκρό με τον ίδιο σεβασμό, ακόμη και την ίδια τρυφερότητα, που αντιμετωπίζουν τους ζωντανούς. Ακόμη και όταν πεθαίνουμε, παραμένουμε μέλη της ομάδας μας», υποστήριξε.

Η ανακάλυψη των οστών ενός παιδιού, τόσο καλά διατηρημένων, είναι εξαιρετικά σπάνιο γεγονός στην Αφρική, όπου τα ανθρώπινα λείψανα «μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού», σχολίασε ο Αντουάν Μπαλζό, παλαιοανθρωπολόγος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Στην ήπειρο αυτήν έχουν βρεθεί τα παλαιότερα απολιθώματα του «Σοφού Ανθρώπου», ηλικίας 300.000 ετών. Όμως οι αρχαιότεροι τάφοι, ηλικίας άνω των 100.000 ετών, έχουν βρεθεί στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο φύλο του παιδιού, αυτό που στηρίζουν πάντως είναι ότι ανήκε σε μια κοινότητα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών καθώς στην περιοχή έχουν βρεθεί διάφορα υπολείμματα από αντιλόπες και άλλα ζώα όπως και πέτρινα εργαλεία. Οι ειδικοί έχουν κατά προσέγγιση μια υποτυπώδη εικόνα για το πώς θα ήταν η ζωή του άτυχου νεογνού την εποχή που έζησε και πέθανε.

Δείτε εδώ την ανάρτηση ενός αρχαιολόγου