Ful Medames: Το Αιγυπτιακό brunch που τρώγεται όλες τις ώρες της ημέρας

348

Αυτό το παραδοσιακό “πρωινό” με αποξηραμένα φασόλια είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της Αιγύπτου και το συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές σε Λιβύη και Αιθιοπία. Τρώγεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και σε οποιοδήποτε μέρος. Από εστιατόρια μέχρι και στα street food!

Η Ιστορία του

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το Ful medames. Πολλοί λένε πως χρονολογείται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και άλλοι θεωρούν πως είναι τόσο παλιό όσο και οι Φαραώ. Σύμφωνα με ένα αρχαίο τους ρητό: «Τα φασόλια ικανοποιούσαν τους Φαραώ και ήταν τόσο αναζωογονητικά, που τους έκαναν να ζουν πολλά χρόνια». Μάλιστα, σύμφωνα με έναν τοπικό μύθο, οι ανταγωνιστές των Βασιλιάδων χρημάτιζαν κρυφά ανθρώπους για να κλέψουν τα πολύτιμα όσπρια. Συναντάμε πολλούς τύπους αποξηραμένων φασολιών – μικρών, μεσαίων και μεγάλων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Όσοι έχουν ταξιδέψει ως τώρα στο Κάιρο, έχουν αναφέρει πως έχουν μείνει πολύ ευχαριστημένοι με τη γεύση τους, ειδικά με τις κονσέρβες, τις οποίες τις βελτιώνουν με διάφορα μπαχαρικά.

Υλικά

2 φλιτζάνια μικρά ful medames
Αλάτι
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
ένα μικρό μπουκάλι λάδι
3 λεμόνια κομμένα σε τετράγωνα
πιπέρι
4-6 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες
Νιφάδες τσίλι
Κύμινο

Εκτέλεση

Ο χρόνος μαγειρέματος ποικίλλει ανάλογα με την ποιότητα των φασολιών.

Συνήθως παίρνει 2 με 1/2 ώρες. Μαγειρέψτε τα στραγγισμένα φασόλια, ρίξτε αλάτι στην κατσαρόλα και κλείστε το καπάκι. Προσθέστε λίγο νερό ακόμα για να μαλακώσουν τα φασόλια. Χρειάζονται 2 με 1/2 ώρες σιγοβράσματος σε απαλή φωτιά. Όταν τα φασόλια μαλακώσουν, αφήστε να απορροφηθεί το νερό. Αφού απορροφηθεί, ανακατέψτε τα φασόλια για να πυκνώσει η σάλτσα. Βάλτε τα φασόλια σε ένα μπολ σούπας και πασπαλίστε τα με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τώρα ήρθε η ώρα που ρίχνετε μέσα στα φασόλια το λάδι. Στη συνέχεια, προσθέστε το χυμό που στείψατε από τα τετράγωνα λεμόνια, ρίξτε λίγο ακόμη αλατοπίπερο και τέλος προσθέστε το θρυμματισμένο σκόρδο, τις νιφάδες τσίλι και το κύμινο.

Λαχταρίσατε τη συνταγή; Αυτό που μπορείτε να κάνετε – πέρα από να τη δοκιμάσετε στο σπίτι σας – είναι να κλείσετε ένα εισιτήριο μέσω της EgyptAir, και με την πρώτη ευκαιρία να πάτε στο Κάιρο για να απολαύσετε το πιάτο!

(συνταγή από Epicurious )