Le Monde: Καταρρέει ο τουρισμός στην νότια Ευρώπη -Τι αναφέρει για την Ελλάδα

82

Ένα εκτενές ρεπορτάζ έκανε η γαλλική εφημερίδα, Le Monde, με αφορμή την ραγδαία μείωση του αριθμού των τουριστών, η οποία πλήττει την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. 

Στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία εκφράζονται οι ίδιες ανησυχίες και αγωνίες. Την Δευτέρα 27 Απριλίου, οι χώρες του Νότου της Ευρώπης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου κατά τη διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε για τα θέματα τουρισμού. Ολοι ζήτησαν μια ισχυρή στήριξη στον τομέα, ενώ ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, ζήτησε ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» υπέρ του κλάδου. Και πράγματι, ο τουρισμός έχει χτυπηθεί περισσότερο από όλους.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι απώλειες εισοδημάτων θα είναι της τάξης του 50% για τα ξενοδοχεία το 2020, στο 70% για τα πρακτορεία τουρισμού, και στο 90% για τις αεροπορικές εταιρείες και τις κρουαζιέρες. Μόνο τον μήνα Μάρτιο, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της τράπεζας UBS, οι εισπράξεις κατέρρευσαν κατά 68% στην Ευρώπη, η οποία εκπροσωπεί το ήμισυ της παγκόσμιας αγοράς τουρισμού. Ειδικά στην Ιταλία έπεσαν κατά 95%, στην Ισπανία κατά 77%, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία κατά 70%.

«Η πτώση είναι εξαιρετικά οδυνηρή για τη Νότια Ευρώπη, όπου ο τομέας του τουρισμού εκπροσωπεί μερίδα πλούτου και εργασίας σημαντικότερες από τον Βορρά», αναφέρει η Nadia Gharbi, οικονομολόγος της Pictet AM. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα ο τουρισμός εκπροσωπεί το 13,1% του ΑΕΠ της Ιταλίας, το 14,9% του ΑΕΠ Ισπανίας, το 17,8% του ΑΕΠ Πορτογαλίας, το 20,2% του ΑΕΠ Ελλάδας, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκπροσωπεί το 10% του ΑΕΠ και το 9% του ΑΕΠ Γαλλίας.

Ηδη το 2010, την ώρα της κρίσης χρέους, η Αθήνα και η Λισαβόνα αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων τους και του ΔΝΤ, οι οποίοι τους παραχώρησαν δάνεια με αντάλλαγμα οδυνηρές μεταρρυθμίσεις. Η Ιταλία βυθίστηκε σε οικονομική στασιμότητα, ενώ η Ισπανία, η οποία επλήγη από την φούσκα των ακινήτων, αναγκάστηκε να επιβάλλει πολιτικές λιτότητας. Αλλά από το 2015, αυτές οι οικονομίες ανέκαμψαν μερικώς χάρη στην άνοδο του τουρισμού, σημειώνει ο Jésus Castillo, οικονομολόγος της Natixis. «Επωφελήθηκαν, κυρίως, από την επιστροφή των τουριστών που απέφευγαν πλέον την Βόρεια Αφρική, για λόγους ασφάλειας».

Η εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, πάνω από 45 000 θέσεις εργασίας απειλούνται στα ξενοδοχεία, όπως προβλέπει η ένωση ξενοδόχων της χώρας. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, πολλά εστιατόρια απειλούνται με λουκέτο και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα», αναφέρει ο σεφ Εκτορας Μποτρίνι. Σύμφωνα με τον Γιάννη Ρέτσο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανήλθαν στα 18 δις το 2019. «Τους πρώτους μήνες του 2020, οι εισπράξεις ήταν μόνο 1,7 δις ευρώ», λέει.