Αλεξάνδρεια: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμιες 2000 ετών με χρυσές γλώσσες

63

Αρχαιολόγοι στη βόρεια Αίγυπτο ανακάλυψαν μούμιες 2.000 ετών που φέρουν χρυσές γλώσσες στο εσωτερικό του στόματός.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αρχαιοτήτων η ομάδα των αρχαιολόγων που εργάζεται στο ναό Ταποσίρις Μάγκνα της Αλεξάνδρειας εντόπισαν 16 λαξευτούς τάφους που χρονολογούνται από την ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Εντός αυτών, βρέθηκαν μούμιες οι οποίες όμως δεν ήταν καλά συντηρημένες.

Οι αρχαιολόγοι, όπως αναφέρει το BBC, εκτιμούν πως στα στόματα των νεκρών τοποθετήθηκαν τα φυλαχτά από φύλλα χρυσού και σε σχήμα γλώσσας ώστε στην μετά θάνατον ζωή να μπορούν να μιλήσουν ενώπιον του δικαστηρίου του θεού Όσιρι.

Σημειώνεται πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο Όσιρις ήταν άρχοντας του Κάτω Λόσμου και δικαστής των νεκρών.

Ο θεός απεικονίζεται επίσης σε επιχρυσωμένες διακοσμήσεις σε ένα είδος χαρτονιού  – ένα υλικό από στρώματα γύψου, λινού και κόλλας – που περιβάλλει μία από τις μούμιες, σύμφωνα με την επικεφαλής αρχαιολόγος Καθλίν Μαρτίνεζ από το Πανεπιστημίου του Σάντο Ντομίνγκο. 

Οι επιχρυσωμένες διακοσμήσεις που βρέθηκαν γύρω από το κρανίο μιας δεύτερης μούμιας απεικόνιζαν ένα στέμμα, κέρατα και ένα φίδι φιδιού και αυτές στο στήθος απεικόνιζαν ένα κολιέ από το οποίο κρεμόταν το κεφάλι ενός γερακιού, σύμβολο που σχετίζεται με τον θεό Ώρος.

Ο Χαλέντ Άμπο Ελ Χαμντ Khaled γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων στην Αλεξάνδρεια, δήλωσε ότι η αρχαιολογική αποστολή στο ναό Ταποσίρις Μάγκνα έφερε επίσης στο φως την ταφική μάσκα μιας γυναίκας, οκτώ χρυσές νιφάδες χρυσού στεφανιού και οκτώ μαρμάρινες μάσκες που χρονολογούνται από την ελληνική και τη ρωμαϊκή περίοδο.

Εντοπίστηκαν ακόμη, σύμφωνα με το Live Science, αγάλματα τα οποία έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, και είναι ευδιάκριτα χαρακτηριστικά προσώπου, κόμμωση και ενδύματα. Όπως επισημαίνεται δε, η όψη των προσώπων είναι επίσημη, σοβαρή.

Το υπουργείο αρχαιοτήτων αναφέρει ότι στο εσωτερικό του ναού είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν πολλά νομίσματα που φέρουν το όνομα και το πορτρέτο της Βασίλισσας Κλεοπάτρας VII.

Η Κλεοπάτρα VII ήταν η τελευταία βασίλισσα της ελληνόφωνης Πτολεμαϊκής δυναστείας, που κυβερνούσε την Αίγυπτο από το 51-30 π.Χ. Μετά το θάνατό της, η Αίγυπτος πέρασε υπό ρωμαϊκή κυριαρχία. 

Πηγές: BBC, Live Science