Γράφει ο Βασίλης Κούρος*
Είναι το ψηλότερο κάστρο στη Γαλλία και αποπνέει μία μεσαιωνική και μυστηριώδη γοητεία και όχι άδικα! Κατά το παρελθόν ένας κάτοικος του διέπραξε ένα έγκλημα πάθους με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να θέλουν να μάθουν τι έχει πραγματικά συμβεί…
Είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι στο Μεσαίωνα;
Αυτό το αριστοκρατικό κάστρο του Μπρισάκ βρίσκεται στην κοινότητα Brissac-Quincé της Δυτικής Γαλλίας στο Maine et Loire. Έχει καταγραφεί ότι χτίστηκε τον 11ο αιώνα και έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. ΄Όπως πολλά κάστρα σε όλο τον κόσμο, έτσι και το Μπρισάκ, έχει το ”δικό του” φάντασμα. Αυτή είναι η «Λα Ντάμ Βέρτε» ή αλλιώς Πράσινη Κυρία, η οποία λέγεται ότι είναι το φάντασμα μιας άπιστης συζύγου που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της τον 15ο αιώνα.
Η ιστορία του Κάστρου
Το 1502, το Brissac αγοράστηκε από τον René de Cossé, διορίστηκε κυβερνήτης του Maine και Anjou από τον βασιλιά François I, και από τότε παρέμεινε στην οικογένεια Cossé-Brissac. Καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ενός Θρησκευτικού Πολέμου που διεξάγονταν εκείνη την περίοδο και αργότερα ξαναχτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Jacques Corbineau, του οποίου στόχος ήταν, να δημιουργήσει ένα ψηλό και εντυπωσιακό κτίριο. Δυστυχώς, το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και σήμερα η πρόσοψη είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών στυλ με μεσαιωνικούς πύργους και αναγεννησιακές σουίτες. Την ίδια περίοδο, ο Βασιλιάς Λούις ΧΙΙ και η μητέρα του, η Μαρία ντε Μεντίτσι, συμφιλιώθηκαν σε ένα δωμάτιο που ακόμη και σήμερα είναι ορόσημο για την ιστορία της Γαλλίας. Το νέο κτίριο υπέστη ζημιά ξανά, και κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, λεηλατήθηκε εκείνη τη χαοτική περίοδο. Ο πύργος λέγεται ότι εγκαταλείφθηκε για τον επόμενο μισό αιώνα. Στα μέσα του 19ου αιώνα, το κάστρο βρισκόταν και πάλι στα χέρια των Δούκων του Brissac και έγιναν ριζικές αλλαγές.
Ο μύθος της La Dame Verte η αλλιώς Κυρίας με το Πράσινο Φόρεμα
Γύρω στο 1462, πραγματοποιήθηκε ένα συνοικέσιο μεταξύ της Σάρλοτ και ενός ευγενή με μεγάλη περιουσία που ονομάζονταν Ζακ Ντε Μπρεζ. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο εν λόγω γάμος διοργανώθηκε για πολιτικούς λόγους καθώς δεν υπήρχαν συναισθήματα και από τις δύο μεριές. Στην ουσία έγινε για να ενώσουν την δύναμη και την περιουσία τους οι οικογένειες τους. Από τότε που έγινε ο γάμος τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά, οι δυσκολίες χτύπησαν νωρίς την πόρτα, δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε τίποτα και ήταν δύο τελείως διαφορετικές προσωπικότητες. Η Σάρλοτ αγαπούσε πολύ τις ασχολίες του σπιτιού ενώ ο Ζακ ήθελε να ήταν μονίμως έξω και να διασκεδάζει.
Στις 31 Μαΐου 1477 ο Ζακ επέστρεψε από ένα ταξίδι κυνηγιού ζώων, μίας που ήταν θηρευτής. Δείπνησαν το βράδυ και αργότερα πήγαν στα κρεββάτια τους. Ξημερώματα της 1ης Ιουνίου, ένας υπηρέτης του κάστρου ξυπνάει τον Ζακ για να του μαρτυρήσει ότι η γυναίκα του διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις με έναν άγνωστο άντρα. Το όνομα του ήταν Peirre de Lavergne. Συγχυσμένος, έπιασε τη σύζυγο του επ αυτοφώρω και την ίδια στιγμή δολοφόνησε και τους δύο με μένος. Κάποιοι ιστορικοί εικάζουν ότι χρησιμοποίησε το σπαθί του πληγώνοντας τον καθένα με 100 χτυπήματα. Μία άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι η Σάρλοτ στραγγαλίστηκε και ο Πιρ γλίτωσε τρέχοντας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δυο τους δεν ξανασυναντήθηκαν ύστερα από τότε.
Ο ετεροθαλής αδερφός της Σάρλοτ, εξοργίστηκε τόσο πολύ όταν έμαθε τι έπαθε η αδερφή του, και ορκίστηκε πώς θα έπαιρνε εκδίκηση. Ο Ζακ συνελήφθη και ο τότε βασιλιάς του χάρισε τη ζωή και δεν προχώρησε στον αποκεφαλισμό του. Ο Ζακ χαρούμενος από την απόφαση του βασιλιά, ένοιωθε ευγνώμων και του παραχώρησε όλα τα υπάρχοντα του, συμπεριλαμβανομένου και του Μπρισάκ. Συμπληρωματικά, όταν ο Ζακ δολοφόνησε την Σάρλοτ αλλά και τον εραστή της μέχρι να πάρει ο βασιλιάς την μεγάλη απόφαση, έβλεπε εφιάλτες κάθε βράδυ με την πρώην σύζυγο του και τον εραστή της. Άκουγε έντονα τις κραυγές όταν οι 2 τους έρχονταν πιο κοντά.
Μαρτυρίες οικογενειών που έχουν δει και ακούσει την La Dame
Οι οικογένειες που ζούσαν μέσα ανά το πέρασμα του χρόνου αλλά και σημερινοί επισκέπτες, ισχυρίστηκαν ότι είδαν την Πράσινη Κυρία στο δωμάτιο του εσωτερικού παρεκκλησιού που διέθετε το κτίριο. Αποδόθηκε αυτό το όνομα γιατί λόγω του φορέματος που φορούσε, δεν έχει καταστεί σαφές αν ήταν το ίδιο φόρεμα που πέθανε ή όταν παντρεύτηκε. Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι περιγράφουν αλλόκοτες εικόνες όπου στη θέση των ματιών και της μύτης της, υπήρχαν τρύπες. Πιστεύεται ότι η La Dame στοιχειώνει το μέρος στο οποίο είχε αυτό το τέλος. Ακούγονται κραυγές πόνου την ώρα που δολοφονήθηκε κάθε βράδυ έως την αυγή της επόμενης ημέρας.
Σουίτες ανοιχτές για το κοινό για όσους θέλουν να διανυκτερεύσουν
Το κάστρο του Μπρισάκ σήμερα διοικείται από τον Charles-André de Cossé-Brissac, Μαρκήσιο του Μπρισάκ. Είναι ο μεγαλύτερος γιος του σημερινού Δούκα. Επίσης, φιλοξενεί πολλά ειδικά event. Κάθε χρόνο, το φεστιβάλ Val de Loire πραγματοποιείται εκεί. Επίσης, παρέχονται περιηγήσεις. Δύο σουίτες είναι ανοιχτές στο κοινό για να διανυκτερεύσουν εάν επιθυμούν να μείνουν. Μια από τις πιο πολυτελείς σουίτες του είναι διαθέσιμη αν θέλει το κοινό να διανυκτερεύσει.
Τολμάτε να μείνετε εκεί μετά από αυτές τις μαρτυρίες;
Δείτε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του κάστρου:
Αν σας αρέσει η μεταφυσική, περισσότερα άρθρα θα βρειτε εδώ, και εδώ
* Ο Βασίλης Κούρος είναι τελειόφοιτος φοιτητής ΙΕΚ Δημοσιογραφίας