Οι Πρέσπες, τα υδάτινα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους βιότοπους της χώρας (αλλά και της Ευρώπης) και έναν από τους τελευταίους φυσικούς παραδείσους που φιλοξενούν πολυάριθμα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.
Η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ, και την Αλβανία. Η Μικρή Πρέσπα βρισκεται κυρίως στη Ελλάδα, ενώ ένα μικρό τμήμα στα δυτικά της ανήκει στην Αλβανία. Απέχουν από την Καστοριά περίπου 36 χιλιομετρα, δηλαδή περίπου σε 35 λεπτά οδήγησης.
Τι να δείτε/τι να κάνετε
Εθνικός Δρυμός των λιμνών
Ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού εκτείνεται σε ολόκληρη τη Μικρή Πρέσπα και σε ελάχιστες εκτάσεις γύρω από τις λίμνες και του δίνει την ταυτότητα ενός μοναδικού υγρότοπου που χαρακτηρίσθηκε το 1973 από τη Συνθήκη Ραμσάρ «Διεθνής Προστατευόμενος Υγρότοπος». Ο υγρότοπος της Μικρής Πρέσπας με τους καλαμιώνες και τα υγρά λιβάδια αποτελεί τον βασικό πυρήνα προστασίας του Εθνικού Δρυμού. Ο δεύτερος πυρήνας περιλαμβάνει το δάσος των αιωνόβιων κέδρων κοντά στο όρος Ντέβας.
Ο Άγιος Γερμανός
Το μεγαλύτερο χωριό της Πρέσπας, ο Άγιος Γερμανός ή Γκέρμαν, αποτελεί σήμα κατατεθέν της Πρέσπας. Εκεί θα συναντήσετε δύο εκκλησίες κολλημένες μεταξύ τους. Αν βρεθείτε εκεί την Κυριακή, θα ακούσετε τους ήχους μιας τελετουργίας που δεν μοιάζει με καμία άλλη.
Αγιος Αχίλλειος
Είναι το χαρακτηριστικό νησάκι της Μικρής Πρέσπας. Πηγαίνεις με τα πόδια από την πλωτή πεζογέφυρα που έχει κατασκευαστεί. Εκεί θα νιώσεις την απόλυτη γαλήνη βιώνοντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Στο νησάκι λειτουργεί ξενώνας και εστιατόριο σε περίπτωση που φτάσεις εκεί μεσημέρι. (Δείτε περισσότερα εδώ.)
Ψαράδες
Ένα αληθινό ψαροχώρι με φιλόξενους κατοίκους. Κάτι διαφορετικό που μπορείς να κάνεις είναι ότι μπορείς να πάρεις βάρκα για βόλτα. Οι ψαράδες του χωριού θα σου κάνουν μιας πρώτης τάξεως ξενάγηση στη λίμνη. Είναι μια εμπειρία που αρέσει πολύ και στα παιδιά. Κάνοντας βαρκάδα θα δεις και τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που βρίσκονται πάνω στους βράχους.
Τα ασκητήρια των Πρεσπών
Με μία από τις βάρκες που βρίσκονται στον οικισμό Ψαράδες, ξεκινήστε μία βόλτα στη Μεγάλη Πρέσπα. Περνώντας ανάμεσα από πελεκάνους και άλλα υδρόβια πουλιά που πλέουν ανέμελα στη λίμνη, φτάνουμε στα ασκηταριά και τις τοιχογραφίες που είναι φωλιασμένα στους βράχους και τα οποία χρονολογούνται από τη μεταβυζαντινή περίοδο.