Άγιος Αχίλλειος: Το παραμυθένιο νησάκι των Πρεσπών

431

Οι Πρέσπες, τα υδάτινα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους βιότοπους της χώρας (αλλά και της Ευρώπης) και έναν από τους τελευταίους φυσικούς παραδείσους που φιλοξενούν πολυάριθμα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Εκεί, καταμεσής της Μικρής Πρέσπας, θα δείτε ένα μικρό και παράλληλα πανέμορφο νησάκι. Στον Άγιο Αχίλλειο θα πάτε με τα πόδια από την πλωτή πεζογέφυρα που έχει κατασκευαστεί  και θα νιώσετε την απόλυτη γαλήνη βιώνοντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία!

Στον μοναδικό οικισμό των μόλις 23 μόνιμων κατοίκων του νησιού στέκουν μόνο 11 σπίτια. Κάποια ερειπωμένα και όλα στοιχειωμένα από ένα θρύλο που λέει ότι, αν χτιστεί ένα καινούριο σπίτι στο νησάκι κάποιο από τα παλιά θα πέσει… Αυτοκίνητα δεν υπάρχουν πάνω στο νησί και στο λιμανάκι του οικισμού δένουν τις βάρκες τους οι ντόπιοι.

Η γέφυρα έχει μήκος 650 μέτρα

Στο νησί υπήρχε ρωμαϊκός και βυζαντινός οικισμός, ο οποίος σύμφωνα με επιγραφές που ανακαλύφθηκαν ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Λύκη. Στο νησάκι υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, από τις οποίες σημαντικότερη είναι η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ., κτισμένη από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας και στην οποία φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγίου Αχιλλείου.

Άλλες εκκλησίες στο νησί είναι η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων (11ος αιώνας), ο ναός του Αγίου Δημητρίου (14ος αιώνας), η βασιλική του Αγίου Γεωργίου (15ος αιώνας) και η εκκλησία της Παναγίας Πορφύρας.

Στο νησάκι λειτουργεί ξενώνας και εστιατόριο σε περίπτωση που φτάσετε εκεί μεσημέρι.

Τι να κάνετε/να δείτε στον Άγιο Αχίλλειο

Το μέρος προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες όπως ποδηλασία εντός και εκτός του νησιού, κανό στην λίμνη, περπάτημα στο βουνό και σε μονοπάτια Ε6. Για τους μικρούς φίλους, διοργανώνονται ωριαία εργαστήρια ζωγραφικής και χειροτεχνίας σε γκρουπάκια κατόπιν συνεννόησης.

Στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου εκτρέφουν σπάνιες φυλές ζώων όπως τα βουβάλια Κερκίνης, η βραχυκερατική αγελάδα και ο ελληνικός χοίρος. Τα περισσότερα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής και μια περιήγηση στο νησάκι αρκεί για να τα συναντήσετε. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Βασιλική Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών

Κεντρική φωτο: Discover Greece