Βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη της Πελοποννήσου κι έχει φόντο το Iόνιο πέλαγος. Η Πύλος είναι μια πολιτεία λαμπερή, με γραφικά σπίτια κι ένα λιμανάκι σαν ζωγραφιά!
Είναι γνωστή από την περίφημη ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827) στην οποία η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων ήταν η απαρχή της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον τούρκικο ζυγό. Χτίστηκε το 1828 μετά τη Ναυμαχία από τους Γάλλους μηχανικούς του στρατηγού Mαιζόν και κατοικήθηκε από Mικρασιάτες, Eπτανήσιους και Μοραΐτες. Δανείστηκε το όνομά της από τη γειτονική ομηρική Πύλο του φημισμένου Νέστορα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά με ιδιόμορφο αρχιτεκτονικό σχέδιο.
Πάμε να την εξερευνήσουμε!
Τι να δείτε / να κάνετε στην Πύλο
Νιάκαστρο
Είναι τοποθετημένο στο λόφο πάνω από την Πύλο, φύλακας, μαζί με το Παλαιόκαστρο, του περάσματος του φυσικού λιμανιού της Πύλου. Το κάστρο είναι παιδί των μοντέρνων για την εποχή οχυρωματικών τάσεων, που ήθελε την πλήρη αξιοποίηση των πυροβόλων όπλων (κανονιών) και παράλληλα, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αμυντική προστασία του εσωτερικού οικισμού αλλά και του ίδιου του οικοδομήματος από τα εχθρικά πυρά.
Χτίστηκε το 1573 από τους Οθωμανούς Τούρκους οι οποίοι το κράτησαν υπό τον έλεγχο τους για περισσότερο από έναν αιώνα. Οικοδομήθηκε αμέσως μετά από την ήττα που γνώρισε ο στόλος τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571).
Παλαιόκαστρο
Το Παλιόκαστρο χτίστηκε από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα (προσθήκες έκαναν επίσης Βενετοί και Τούρκοι) στην τοποθεσία του αρχαίου Κορυφάσιου, της αρχαίας έδρας της Πύλου. Βρίσκεται στον ψηλό βράχο πάνω από το σπήλαιο του Νέστορος και αγναντεύει την Βοιδοκοιλιά καθώς και το Πέρασμα της Συκιάς που το χωρίζει από την Σφακτηρία. Το ψηλό σημείο που χτίστηκε το κάστρο έχει μοναδική θέα στην Πύλο αλλά και σε όλη την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και τον όρμο του Ναυαρίνου. Το υψόμετρο και η τοποθεσία του Παλαιόκαστρου του προσέδωσαν στρατηγική σημασία κάνοντάς το στόχο μεγάλης προτεραιότητας για πολλά έθνη. Γενουάτες, Βενετοί, Φράγκοι και Τούρκοι πέρασαν από εδώ.
Οικία Τσικλητήρα
Ο Κώστας Τσικλητήρας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο τοπικός ήρωας-σύμβολο της Πύλου. Αποτελεί σίγουρα μια φυσιογνωμία που εμπλουτίζει τη σημαντική ιστορική παρουσία του τόπου. Ο Τσικλητήρας με τις πράξεις του και τα κατορθώματά του κατάφερε να μνημονεύεται μέχρι και τις μέρες μας. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1908, όπου ήρθε δεύτερος σε δύο αγωνίσματα, και του 1912 κερδίζοντας δύο χρυσά μετάλλια στο άλμα εις ύψος και στο αγώνισμα της εποχής, άλμα εις μήκος άνευ φόρας. Προς τιμήν του έχει ανεγερθεί ανδριάντας στην Πύλο και η οικία του, αφού αγοράστηκε, έχει μετατραπεί σε μουσείο.
Πλατεία Τριών Ναυάρχων
Κέντρο της ζωής της Πύλου και σημείο αναφοράς του τόπου είναι η κεντρική πλατεία των Τριών Ναυάρχων, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο μνημούρι για την θύμηση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, δημιούργημα του γλύπτη Θωμόπουλου. Στη μεγάλη πλατεία αξίζει να απολαύσετε τον ίσκιο που δημιουργούν τα μεγάλα πλατάνια, σχεδόν καλύπτοντας την απ’ άκρη σ’ άκρη. Αναζητήστε τον «πλάτανο του Λυκούδη», έναν αιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία των «Τριών Ναυάρχων» της Πύλου που φυτεύτηκε από τον Πέτρο Λυκούδη το 1880, όταν ήταν φρούραρχος της Πύλου. Γύρω από τη πλατεία, υπάρχουν διάφορα μαγαζιά για τις αγορές σας.
Καμάρες (παλαιό υδραγωγείο)
Ανηφορίζοντας στην εθνική Πύλου – Μεθώνης και καθώς αφήνετε πίσω σας τη θάλασσα του Ναβαρίνου, θα δείτε στο δεξί σας χέρι τις «Καμάρες», τμήμα του παλιού υδραγωγείου που ανεφοδίαζε με φρέσκο νερό το Νιόκαστρο. Πρόκειται για ένα έργο με δύο τμήματα. Το ένα ξεκινούσε από το χωριό Χανδρινού και το άλλο από χωριό Παλιόνερο. Η περιοχή είναι γνωστή και ως «πανηγυρίστρα» εξαιτίας του πανηγυριού που λάμβανε χώρα στο σημείο.
Η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας
Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι μια περιοχή με τεράστια οικολογική σημασία! Μια ζώνη προστασίας για πληθυσμούς πουλιών και ζώων. Μεγάλος αριθμός αργυροτσικνιάδων ζουν και αναπαράγονται εδώ. Μεταξύ άλλων θα βρείτε εδώ και τους αφρικανικούς χαμαιλέοντες– το μόνο μέρος στην Ευρώπη! Στο κοντινό παρελθόν η περιοχή της λιμνοθάλασσας γλύτωσε από ολοκληρωτική καταστροφή. Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης έγιναν σε όλη την χώρα έργα αποστράγγισης των υγροτόπων με στόχο την απαλλαγή από το βλαπτικό «έλος» και την δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Για τον λόγο αυτό έγινε εκτροπή των τοπικών ποταμών που κατέληγαν στην λιμνοθάλασσα και που προμήθευαν με γλυκό νερό όλο το οικοσύστημα της λίμνης κάτι που οδήγησε στην αύξηση της περιεκτικότητας σε αλάτι με καταστροφικές συνέπειες για την χλωρίδα και την πανίδα.
Η πολιτική αυτή ευτυχώς άλλαξε έστω και την τελευταία στιγμή. Η ισορροπία άρχισε να αποκαθίσταται σιγά σιγά τα τελευταία χρόνια με παρεμβάσεις φορέων και συλλογικοτήτων αλλά παραμένει ο κίνδυνος!
Καταρράκτης Καλαμάρης
Πολύ κοντά στη Γιάλοβα, θα δείτε μια πινακίδα στα αριστερά σας με τις κατευθύνσεις που οδηγούν στη Σχοινόλακκα. Θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτό το δρόμο μέχρι να φτάσετε σε μια διχάλα και τη σχετική πινακίδα που οδηγεί στο καταρράκτη Καλαμάρη. Σε αυτό το σημείο ξεκινάει ένας χωματόδρομος, στο τέλος του οποίου θα πρέπει να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και να περπατήσετε το μονοπάτι προς τον καταρράκτη. Το μονοπάτι είναι στενό και καλύπτεται από άγρια βλάστηση! Σε περίπου 15 λεπτά με τα πόδια, θα φτάσετε σε ένα μεγάλο ξέφωτο που σχηματίζεται από άφθονα πλατάνια. Διασχίστε την μικρή γέφυρα κατά μήκος του μονοπατιού που οδηγεί στον καταρράκτη και στη λίμνη. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, δεν θα βρείτε πολύ νερό, ίσως μόνο μερικά μικρά ρυάκια που τρέχουν στο βράχο και στάζουν μέσα στη λίμνη.
Extra Tip: Αν είστε του τρεξίματος, τότε η Πύλος θα αποτελεί μοναδικό προορισμό για εξάσκηση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι διαδρομές τρεξίματος του Navarino Challenge περνούν από εκείνο το σημείο.
Extra Tip: Εαν επιθυμείτε την απόλυτη εμπειρία διαμονής αλλά και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, το Costa Navarino έχει για εσάς όλα όσα χρειάζεστε.
Ώρα για βουτιές!
Βοϊδοκοιλιά
Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς είναι ίσως η διασημότερη παραλία της Μεσσηνίας και μια από τις ωραιότερες σε όλη την Ελλάδα! Το όνομα της παραλίας προέρχεται από το Βουφράς, «εκεί που ζουν τα βόδια». Αναφέρεται ακόμα σε αρχαία επιγραφή και ως Βούβοτα – Βοϊδοκοιλιά. Η προφανέστερη βέβαια ονομασία ίσως να προέρχεται και από τη μεγάλη καμπυλότητα που σχηματίζει ο κόλπος και το ότι μοιάζει με κοιλιά βοδιού.
Πέρασμα της Συκιάς
Στο τέρμα της παραλίας του Διβαρίου (Διβάρι/Ντιβάρι), στη σκιά του Παλιόκαστρου, βρίσκεται το Πέρασμα της Συκιάς. Πρόκειται για μια στενή λωρίδα θάλασσας που χωρίζει τη νήσο Σφακτηρία από τη στεριά και που μαρτυρά τη φυσική προέλευση του νησιού. Ένας όμορφος συνδυασμός από ρηχά, κρυστάλλινα νερά και μια μικρή λωρίδα αμμουδερής ακτής.
Ντιβάρι ή Χρυσή Ακτή
Το Διβάρι/Ντιβάρι ή Χρυσή Ακτή είναι μια από τις πλέον γνωστές παραλίες της Πυλίας. Πρόκειται για μια τεράστια σε μήκος παραλία, μέσα στην ζώνη προστασίας Natura. Το Διβάρι βρίσκεται γεωγραφικά απέναντι από την Πύλο. Στο πίσω μέρος της παραλίας είναι η περιοχή της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας με σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας.
Η παραλία βρίσκεται μετά τον οικισμό της Γιάλοβας, συνεχίζετε στον επαρχιακό δρόμο και στο αριστερό σας χέρι έπειτα από 400-500 μέτρα θα συναντήσετε ταμπέλα που θα σας κατευθύνει προς την παραλία.
Γιάλοβα
Χρυσοκίτρινη άμμο και πεντακάθαρα νερά διαθέτει η Γιάλοβα. Πρόκειται για μία οργανωμένη παραλία, με ομπρέλες ξαπλώστρες και δυνατότητα ενοικίασης wind surf και κανό. Σήμα κατατεθέν το ναυαγισμένο βαπόρι. Μείνετε μέχρι το απόγευμα για να απολαύστε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα.
Τι να φάτε
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις όπως καγιανά με παστό, γίδα βραστή, μπακαλιάρο. Επίσης μη ξεχάσετε τα θεσπέσια τοπικά εδέσματα, τις δίπλες, τα λαλάγγια και τα λαδοκούλουρα. Φυσικά πάρτε μαζί σας τις περίφημες ελιές Καλαμών, αλλά και το εξαιρετικής ποιότητας μέλι.
Εσάς σας άνοιξε η όρεξη;
(Πληροφορίες από pylos.info)