Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός: Από την Αθήνα μέχρι το Καστελόριζο – Αναλυτικά οι εκδηλώσεις του 3ημερου

40

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του θεσμού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός παρουσιάζει αύριο, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, τις παρακάτω επτά εκδηλώσεις στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αργολίδα και τα Δωδεκάνησα:

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου

Αττική

Σπουδαία Ερείπια – Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος-19ος αιώνας) από το Εθνικό Θέατρο | Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου | 19.00

Προκρατήσεις εδώ

Επιλογές ταξιδιωτικών και περιηγητικών κειμένων.

Επιλεγμένες αφηγήσεις ξένων ταξιδιωτών και περιηγητών στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, στην προεπαναστατική Ελλάδα αλλά και στο νεότευκτο ελληνικό κράτος. Η αποτύπωση των προσδοκιών, η φαντασιακή πρόσληψη του αρχαίου κόσμου, η επαφή και η εξοικείωση με την πραγματικότητα σε μια σειρά κειμένων σημαντικών προσωπικοτήτων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα εκείνα τα χρόνια.

Συντελεστές:

Σύνθεση / Επιμέλεια Κειμένου: Στέφανος Καβαλλιεράκης, Άγγελος Κουτσολαμπρόπουλος

Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική: Λήδα Μανιατάκου

Κίνηση / Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου

Βοηθός σκηνογράφου: Στέλλα Κελεπούρη

Διανομή (αλφαβητικά): Πάρις Θωμόπουλος, Ελευθερία Παγκάλου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αινείας Τσαμάτης, Δήμητρα Χαριτοπούλου

Θεσσαλονίκη

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού | Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης | 20.00

Προκρατήσεις εδώ

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη μουσική διεύθυνση του Έκτορα Ταρτανή παρουσιάζει έργα των Σαίνμπεργκ, Θεοδωράκη και Χάυντν. Το ατμοσφαιρικό ‘Νυχτερινό’ για έγχορδα και άρπα του πρωτοπόρου Αυστριακού συνθέτη Άρνολντ Σαίνμπεργκ ανοίγει το πρόγραμμα της βραδιάς. Ακολουθεί μελοποιημένη ποίηση και συγκεκριμένα το έργο ‘Έρως & Θάνατος’ του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτελείται από “τέσσερα τραγούδια για τη Μυρτώ” (την αγαπημένη του σύζυγο), σε ποίηση Λορέντζου Μαβίλη και του ίδιου του συνθέτη. Ερμηνεύει η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη. Η συμφωνία αρ.92 του Χάυντν ονομάστηκε ‘της Οξφόρδης’ λόγω της εκτέλεσής της εκεί την ημέρα που ο συνθέτης έλαβε από το Πανεπιστήμιο της πόλης Επίτιμο Διδακτορικό Δίπλωμα.

Πρόγραμμα:

Αrnold Schönberg: Νυχτερινό, για έγχορδα και άρπα

Μίκης Θεοδωράκης: Έρως & Θάνατος, για μέτζο σοπράνο & ορχήστρα εγχόρδων, σε ποίηση Λορέντζου Μαβίλη & Μίκη Θεοδωράκη

Joseph Haydn: Συμφωνία αρ. 92 σε σολ μείζονα, Hob I.92 (‘της Οξφόρδης’)

Συντελεστές:

Διεύθυνση ορχήστρας: Έκτορας Ταρτανής

Μέτζο σοπράνο: Ελένη Βουδουράκη

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου

Αττική

Χορευτικά Σόλι από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής | Μουσείο Ακρόπολης | 11.00

Προκρατήσεις εδώ

Ο χορός θα δώσει το δικό του ξεχωριστό στίγμα στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μια σειρά από χορευτικά σόλι που θα παρουσιαστούν -για πρώτη φορά- σε εσωτερικούς χώρους αρχαιολογικών μουσείων. Ως μια συνομιλία κίνησης και ακινησίας, οι χορευτές θα διηγηθούν καινούριες ιστορίες πάνω σε χορογραφίες των ίδιων αλλά και των Ιωάννας Πορτόλου, Γιάννη Νικολαΐδη και Κωνσταντίνου Ρήγου.

Παρουσίαση όλων των χορευτικών σόλι.

Αργολίδα

Αθηναίων Πολιτεία – από τον Θησέα στον Σόλωνα από το Εθνικό Θέατρο | Αρχαίο Θέατρο Άργους |19.00

Προκρατήσεις εδώ

Το έργο Αθηναίων Πολιτεία είναι μια ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Διογένης Λαέρτιος, κ.ά.) και άλλων ιστορικών-αρχαιολογικών πηγών (επιγραφές, αρχαιολογικά κείμενα), που ανασυνθέτουν -σε επεισοδιακή μορφή- την περιπετειώδη πορεία του Αθηναϊκού πολιτεύματος προς τη δημοκρατία (7ος – 6ος αι. π.Χ.). Πρόκειται για πέντε αυτοτελή, αφηγηματικά «ιστορήματα»– διασκευασμένα σε δραματική μορφή και για θεατρική απόδοση, τα οποία συνέχονται θεματολογικά σε ένα ενιαίο ιστορικό-πολιτικό διακείμενο. Τα κεφάλαια ανα-διηγούνται ιστορίες όπως το Κυλώνειο Άγος, η νομοθεσία του Σόλωνα κ.ά. Οι ιστορίες αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή σε σημαίνοντες αρχαιολογικούς τόπους και μουσεία· τα πλέον ιδεώδη –για την παράστασή τους– «θέατρα».

Συντελεστές:

Μετάφραση-Διασκευή: Γιάννης Λιγνάδης

Ιστορική Τεκμηρίωση-Επιμέλεια: Ανδρονίκη Μακρή

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Κοστούμια / Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου

Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης

Διανομή (αλφαβητικά)

Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάνος Βαβαδάκης, Κώστας Κοράκης, Άγγελος Μπούρας, Κατερίνα Πατσιάνη

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου

Αττική

Χορευτικά Σόλι από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής | Μουσείο Ακρόπολης | 11.00

Προκρατήσεις εδώ

Ο χορός θα δώσει το δικό του ξεχωριστό στίγμα στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μια σειρά από χορευτικά σόλι που θα παρουσιαστούν -για πρώτη φορά- σε εσωτερικούς χώρους αρχαιολογικών μουσείων. Ως μια συνομιλία κίνησης και ακινησίας, οι χορευτές θα διηγηθούν καινούριες ιστορίες πάνω σε χορογραφίες των ίδιων αλλά και των Ιωάννας Πορτόλου, Γιάννη Νικολαΐδη και Κωνσταντίνου Ρήγου.

Παρουσίαση όλων των χορευτικών σόλι

Phrasis – Περφόρμανς της χορογράφου Τζένης Αργυρίου από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης | Ολυμπιείο | 18.00

Προκρατήσεις εδώ

Ζώντας σε μία περίοδο που η φυσική απόσταση και η ψηφιακή αποξένωση γίνεται βασικό μέρος των εκφάνσεων της σύγχρονης ζωής, επιδιώκουμε να κρατήσουμε ζωντανή την αναγκαιότητα της φυσικής μας παρουσίας και επικοινωνίας και να βρούμε γέφυρες που συνδέουν τα σώματα σε έναν κοινό τόπο, σε έναν αρχαίο τόπο, σε έναν φυσικό χώρο, στο παρόν, στο παρελθόν και στο μέλλον. Σταθμός στην έρευνα, μελέτη και διαμόρφωση του νέου έργου Phrasis της Τζένης Αργυρίου, αποτέλεσε η σχέση λόγου – σώματος – χώρου, καθώς και οι σχέσεις και ερμηνείες που προκύπτουν από τη διάδραση αυτή. Το έργο αντλεί τα υλικά του από φράσεις, ανώνυμες και επώνυμες, όπως παροιμίες, αρχαία ρητά, ποιητικά μοτίβα, καθώς και από εικαστικά έργα, αρχαία αλλά και πιο σύγχρονα, θέτοντας ως βασικό ερώτημα του πώς η συμπυκνωμένη πληροφορία που εμπεριέχεται σε τέτοιου είδους διαχρονικές εκ-φράσεις μπορεί να αποδοθεί σήμερα, σωματικά, λεκτικά και φωνητικά. Τι συμβαίνει όταν η γνώση μεταφράζεται και τροφοδοτεί την εμπειρία της κίνησης του σώματος; Πώς μπορούν οι κινήσεις να μεταφραστούν σε εικόνες, λέξεις, νοήματα και αντίστροφα;

Το έργο Phrasis αποτελείται από θραύσματα-φράσεις που συνδέονται μεταξύ τους, όχι με μια γραμμική συνέχεια αλλά σαν αυτόνομα τμήματα ενός ενιαίου έργου. Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν τα δύο πρώτα αποσπάσματα, το απόσπασμα Phrasis to go, ένα quartet εμπνευσμένο από ιερούς γεωμετρικούς σχηματισμούς, αρχιτεκτονικές συμμετρίες και επαναλήψεις μοτίβων και το απόσπασμα Phrasis to built, ένα σόλο εμπνευσμένο από γλυπτά και ζωγραφικές αναπαραστάσεις διαφορετικών εποχών με έντονη τη χρήση χειρονομιών, κλασσικών, σύγχρονων αφαιρετικών αλλά και θρησκευτικών μορφών.

Το έργο αποτελεί μέρος μια ευρύτερης έρευνας της καλλιτέχνιδος που συνεχίζεται και νέα αποσπάσματα θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο μιας σειράς νέων περφόρμανς του ΕΜΣΤ σε διάλογο με εικαστικά έργα από τη συλλογή του Μουσείο.

Συντελεστές:

Σύλληψη – Χορογραφία: Τζένη Αργυρίου

Ερμηνευτές: Νάνσυ Σταματοπούλου, Ερμής Μαλκότσης, Νίκος Δραγώνας, Χαρά Κότσαλη, Joseph Nama

Επιστημονικός συνεργάτης – επιμελητής: Δάφνη Βιτάλη

Δραματουργική επεξεργασία: Armin Kerber

Ενδυματολογική επιμέλεια – καλλιτεχνικός συνεργάτης: Όλγα Μπρούμα

Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Βασίλης Γεροδήμος

Μουσική σύνθεση: Μαρία Σιδέρη

Βοηθός Σκηνοθέτη / Συντονιστής Κοινού: Όλγα Μαρουδή

Συντονισμός Παραγωγής: Delta Pi

Παραγωγή: Άμορφη

Δωδεκάνησα

Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη από την Εθνική Λυρική Σκηνή | Λιμάνι Καστελλόριζου | 20.00

Προκρατήσεις εδώ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη, επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.

Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ερμηνεύουν:

Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη

Πιάνο:

Γιάννης Μπελώνης

Κρουστά:

Στέφανος Θεοδωράκης-Παπαγγελίδης

 Χρήσιμες πληροφορίες

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού  συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1, 5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.