Βρίσκεται μία ανάσα από την Αθήνα και το σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας Ελλάδας. Συνδυάσετε την επίσκεψη σας με κάποια παράσταση, περπατήστε στο λιμάνι και στην παραλία της κοσμοπολίτικης Παλαιάς Επιδαύρου και κάντε καγιάκ στην ξακουστή Βυθισμένη Πολιτεία…Έτοιμοι για ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν;
Τι να δείτε/να κάνετε εκεί
Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου
Κατασκευάστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα και θεωρείται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αρχαία θέατρα στον κόσμο. Αρχικά διέθετε 34 σειρές ενώ στη συνέχεια, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, επεκτάθηκε με επιπλέον 21 σειρές, με συνολική χωρητικότητα 15.000 θεατών. Το θέατρο είναι γνωστό για την ακουστική του, παρέχοντας σε όλους τους θεατές, ανεξαρτήτως θέσης, τέλεια ακρόαση. Επιπλέον, επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007 από το Georgia Institute of Technology, απέδειξε ότι η εκπληκτική ακουστική είναι αποτέλεσμα ενός προηγμένου συστήματος σχεδιασμού, το οποίο λειτουργεί ως εξής: οι σειρές καθισμάτων από ασβεστόλιθο φιλτράρουν τους ήχους χαμηλής συχνότητας και ενισχύουν τους ήχους υψηλής συχνότητας, έτσι ώστε να σβήνουν οι ψίθυροι των θεατών και να εντείνονται οι φωνές των ηθοποιών.
Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, στο θέατρο παρουσιάζονται παραστάσεις στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ.
Βόλτα στο Λυγουριό
Χτισμένο στη θέση της αρχαίας Λήσσας, το κοντινότερο στο Αρχαίο Θέατρο χωριό συγκεντρώνει στις ταβέρνες του τα πλήθη των θεατών μετά από κάθε παράσταση. Δεν είναι, όμως, αυτός ο μοναδικός λόγος να βολτάρεις στα δρομάκια του. Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται δώδεκα βυζαντινά ξωκλήσια, ένα από τα καλύτερα ελληνικά Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, και η περίφημη Πυραμίδα του Λυγουριού, του 4ου μάλλον αιώνα π.Χ. από την οποία επιβιώνει μόνο η βάση της (αν ενδιαφέρεσαι για πυραμίδες, σε πολύ καλύτερη κατάσταση σώζεται αυτή του Ελληνικού, κοντά στο Άργος).
Δέκα χιλιόμετρα έξω από το Λυγουριό, στο δρόμο για το Ναύπλιο, βρίσκεται το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης. Γέφυρα της Καζάρμας θα τη βρεις στους χάρτες. Είναι μυκηναϊκή, χτισμένη από γιγάντιους μεγάλιθους, και χρονολογείται γύρω στο 1300 π.Χ. Δίπλα της, ξεκινά ένα λιθόκτιστο στην αρχή και χωμάτινο στη συνέχεια μονοπάτι, που οδηγεί σε δύο ακόμα μυκηναϊκά γεφυράκια. Η διαδρομή είναι υπέροχη, ιδίως την άνοιξη, με φανταστική θέα στα καταπράσινα λοφάκια και τα λουλουδιασμένα τοπία γύρω της.
Θαλάσσιο Καγιάκ στην Βυθισμένη Πολιτεία
Σε απόσταση αναπνοής από την παραλία “Καλυμνιός”, στην ακτή της Επιδαύρου και σε βάθος μόλις 2 μέτρων απλώνεται η “βυθισμένη πολιτεία”. Μυκηναϊκοί τάφοι, τείχη, θεμελιώσεις κτιρίων, αμφορείς και τμήματα πλακόστρωτων φαίνονται πεντακάθαρα μέσα από τα καταγάλανα νερά, είτε περνώντας με βάρκα είτε κολυμπώντας.
Σε κάποια σημεία σώζεται ακόμα και ο αρχαίος λιμενοβραχίονας. Το εντυπωσιακό κτίριο με τις κυλινδρικές κατασκευές που παραπέμπουν σε αποθηκευτικούς χώρους προϊόντων. Κάποτε φαίνεται ότι ήταν λιμενική εγκατάσταση ή εμπορικός σταθμός. Μπορείτε να να κωπηλατήσετε ή και να βουτήξετε με μάσκα και να κολυμπήσετε στην κυριολεξία μέσα στην… ιστορία.
Ανακαλύπτοντας την Νέα Επίδαυρο
Είναι χτισμένη στην εσωτερική πλευρά ενός απόκρημνου βράχου, έτσι ώστε να μη φαίνεται από την θάλασσα- παρ’ όλο που είναι σχεδόν δίπλα της- για να αποφεύγει τις επιθέσεις των πειρατών. Είναι, επίσης, γνωστή από τα βιβλία της Ιστορίας, ως το μέρος όπου πραγματοποιήθηκε η Α’ Εθνοσυνέλευση του επαναστατημένου ελληνικού κράτους, τον Δεκέμβριο του 1821 –η εθνοσυνέλευση εκείνη που αποφάσισε πως θα ήταν γαλανόλευκη η σημαία.
Σήμερα, η Νέα Επίδαυρος είναι ένα όμορφο χωριό, με κόκκινες κεραμιδοσκεπές να σκεπάζουν τα σπίτια της, και ένα βενετσιάνικο κάστρο να στεφανώνει την κορυφή της. Ένα πλακόστρωτο μονοπάτι θα σας φέρει εδώ πάνω, μετά από ένα 10λεπτο περπάτημα –τα τελευταία μέτρα είναι κάπως απότομα, και το κάστρο επιβιώνει σε μάλλον μέτρια κατάσταση, αλλά η θέα θα σας ανταμείψει.
Το φαράγγι του Βόθυλα
Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, το φαράγγι Βόθυλα είναι μια από τις ωραιότερες περιπατητικές διαδρομές ολόκληρου του νομού. Το μονοπάτι που το διασχίζει ξεκινά κοντά στην Πλατεία Α’ Εθνοσυνέλευσης, έχει μήκος 4 χιλιόμετρα και μέτρια δυσκολία (κάποια βραχώδη σημεία χρειάζονται προσοχή στην κατάβαση). Διασχίζει, όμως, ένα καταπληκτικό φυσικό τοπίο, πλάι σε παλιούς νερόμυλους, κάτω από πλούσια βλάστηση και ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια. Η θέα στην παραλία και τον κάμπο της Επιδαύρου από το τέλος του φαραγγιού, ανάμεσα σε δύο καταπράσινους λόφους, είναι πραγματικά φαντασμαγορική.
Επίσκεψη στη Μονή Παναγίας Πολεμάρχας
Κοντά στον οικισμό της Νέας Επιδαύρου, σε μια ερημική παραλία με πεύκα και ελαιόδεντρα, βρίσκεται η διαλυμένη μονή της Πολεμάρχας. Ιδρυτής της μονής υπήρξε ένας μοναχός που ονομαζόταν Αντώνιος. Ο Αντώνιος, που ήταν μοναχός στη μονή Αγνούντας, επιθυμώντας να απομονωθεί από τους συνασκητές του, εγκαταστάθηκε στην ερημική παραλία της Πολεμάρχας. Εκεί τον ακολούθησαν δυο νεότεροι μοναχοί, ο Νήφων (μετέπειτα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως) και ο Ιωσήφ. Σύμφωνα με την παράδοση, μόνοι τους έφτιαξαν τον πρώτο πυρήνα της μονής γύρω στο 1400. Η μονή έφτασε σε ακμή τις επόμενες δεκαετίες με τη βοήθεια του Πατριάρχη Νήφωνα, οι αλλεπάλληλες όμως πειρατικές επιδρομές ανάγκασαν τους μοναχούς να εγκαταλείψουν την Πολεμάρχα και να αποσυρθούν στη μονή Καλαμίου, στην ενδοχώρα της Επιδαυρίας. Έκτοτε η μονή δεν ξαναλειτούργησε.
Σήμερα από το συγκρότημα σώζεται το καθολικό, αλλά και αρκετά κελλιά και προσκτίσματα. Το καθολικό είναι χτισμένο στον τύπο της τρίκλιτης, καμαροσκέπαστης βασιλικής με δίρριχτη κεραμοσκεπή στέγη. Τα κλίτη χωρίζονται με χαμηλές τοξοστοιχίες που βαίνουν σε πεσσούς και φέρουν πεταλόσχημες καμάρες που ενισχύονται κατά διαστήματα από σφενδόνια κατασκευασμένα από κομμένους ασβεστόλιθους και πωρόλιθους. Στα ανατολικά φέρει μια ημικυκλική αψίδα, δυσανάλογα μικρή σε σχέση με το μέγεθος του ναού.
Πώς θα πάτε στην Επίδαυρο
Με αφετηρία την Αθήνα, ακολουθήστε την Ολυμπία Οδό. Μετά από 2 ώρες και 15′ θα έχετε φτάσει και θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε όλα τα αξιοθέατα!