Ζαχαρομπακλαβάς: Μία συνταγή που μας ταξιδεύει στην Ύδρα

317

Όσοι επισκεφθήκατε την Ύδρα, σίγουρα επιστρέψατε με ένα κουτί ζαχαρομπακλαβά. Ένα είδος αμυγδαλωτού, που στο σχήμα θυμίζει λουκούμι παραλληλόγραμμο.

Υλικά

  • 3 ποτήρια αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα σαν χοντρή άμμο (300γρ. ασπρισμένα)
  • 5 πικραμύγδαλα* ασπρισμένα, αλεσμένα
  • 375γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 βανίλια
  • 85γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ ποτήρι νερό
  • ¾ ποτηριού ανθόνερο
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε και το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνετε στην ίδια κατσαρόλα τα αλεσμένα αμύγδαλα και πικραμύγδαλα, το σιμιγδάλι και τη βανίλια.

Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε λίγο λίγο το ανθόνερο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί και το μίγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αν είναι πολύ σφιχτό, προσθέτετε λίγο ανθόνερο ακόμα. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.

Καλύπτετε μια μακρόστενη πιατέλα ή μια μαρμάρινη επιφάνεια με μπόλικη άχνη ζάχαρη και απλώνετε πάνω της το μίγμα του αμύγδαλου. Του δίνετε σχήμα παραλληλόγραμμο στρώνοντας την επιφάνεια με σπάτουλα και φροντίζοντας να έχει το γλυκό παντού το ίδιο πάχος, 2,5εκ. περίπου. Για να μην κολλάει η σπάτουλα στο μίγμα, τη βρέχετε κάθε τόσο με ανθόνερο.

Αφήνετε τον ζαχαρομπακλαβά να στεγνώσει για 4-5 ώρες. Στη συνέχεια, τον πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη, μέχρι να καλυφθεί εντελώς η επιφάνειά του και τον χωρίζετε σε ίσια κομμάτια, με μυτερό μαχαίρι. Αφήνετε για 2 ώρες ακόμα σε δροσερό μέρος να στεγνώσουν, πριν σερβίρετε.

Tips

Όταν ασπρίσετε τα αμύγδαλα, τα στεγνώνετε απλωμένα πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί για 10 λεπτά σε ζεστό φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα αλέσετε.

Αν δεν βρείτε πικραμύγδαλα, αρκούν μερικές σταγόνες εσάνς αμυγδάλου.

olivemagazine.gr