Συνταγή για αφράτους λουκουμάδες: H ελληνική εκδοχή των ντόνατς!

136

Μικρές στρογγυλές χρυσαφένιες μπουκίτσες, αφράτες και με μελένια γεύση. Φτιαγμένοι στο χέρι και με μεράκι, για να χαρίσετε στον ουρανίσκο σας γεύσεις που απογειώνουν.

Οι λουκουμάδες με μέλι είναι ουσιαστικά η ελληνική εκδοχή των ντόνατς. Οι παραδοσιακοί λουκουμάδες αμέσως μετά το τηγάνισμα βυθίζονται στο αρωματικό ζεστό μέλι και γαρνιρίζονται με κανέλα και καρύδι ή καβουρντισμένο σουσάμι. Για τους λάτρεις της σοκολάτας (όπως εγώ) σερβίρετε τους λουκουμάδες με μια μοναδική και πλούσια σως σοκολάτας και απογειώστε τη γεύση!

Υλικά

Για τους λουκουμάδες
    • 240 γρ. χλιαρό γάλα
    • 240 γρ. χλιαρό νερό
    • 15 γρ. ξηρή μαγιά (2 φακελάκια)
    • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 2 κ.σ. ζάχαρη
    • 1 κοφτό κ.γλ. αλάτι
    • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
    • λάδι για τηγάνισμα
Για το γαρνίρισμα
    • 350 γρ. μέλι
    • κανέλα σε σκόνη
    • καρύδια ψιλοκομμένα
Για την σως σοκολάτας
  • 200 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη
  • 110 γρ. νερό
  • 75 γρ. ζάχαρη ψιλή

Οδηγίες

  1. Για να ετοιμάσετε τους παραδοσιακούς λουκουμάδες αρχίστε με την ζύμη. Στο μπολ του μίξερ προσθέστε το νερό και την μαγιά. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι και περιμένετε για 5 λεπτά μέχρι η μαγιά να διαλυθεί εντελώς. Προσθέστε στο ίδιο μπολ τα υπόλοιπα υλικά για την ζύμη. Χτυπήστε το μείγμα στο μίξερ (με το σύρμα) σε δυνατή ταχύτητα, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να χυλώσει. (Μπορείτε να το χτυπήστε και στο χέρι με ένα σύρμα, μέχρι να γίνει λείο το μείγμα). Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό σημείο για τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να φουσκώσει.
  2. Για να τηγανίσετε τους λουκουμάδες προσθέστε σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα αρκετό λάδι (για τηγάνισμα). Ζεστάνετε το λάδι. Δοκιμάστε αν το λάδι έχει κάψει ρίχνοντας μέσα λίγο από το χυλό. Αν το δείτε να τσιτσιρίζει, είναι έτοιμο.
  3. Βουτήξτε ένα κουτάλι της σούπας σε νερό και πάρτε κουταλιά από τον χυλό και ρίξτε τον στο καυτό λάδι. Επαναλάβετε, βρέχοντας πάντα πρώτα το κουτάλι έτσι ώστε να γλιστράει ο χυλός εύκολα, μέχρι η επιφάνεια του τηγανιού να γεμίσει με λουκουμάδες.
  4. Όσο οι λουκουμάδες τηγανίζονται, χρησιμοποιήστε μία τρυπητή κουτάλα για να τους βυθίζετε και να τους γυρνάτε, έτσι όλες οι πλευρές να ροδίσουν. Βγάλτε τους λουκουμάδες σε ένα πιάτο που το έχετε στρώσει με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι. Επαναλάβετε με τον υπόλοιπο χυλό.
  5. Όταν ολοκληρώσετε, τοποθετήστε τους λουκουμάδες σε μία μεγάλη πιατέλα, περιχύστε τους με ζεσταμένο μέλι και πασπαλίστε τους με την κανέλα και τα καρύδια.
  6. Αν έχετε διάθεση για λίγη σοκολάτα, γαρνίρετε τους λουκουμάδες με σως σοκολάτας. Για να ετοιμάσετε τη σως, προσθέστε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη και το νερό και σιγοβράστε. Σιγοβράστε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί πλήρως. Προσθέστε την τεμαχισμένη σοκολάτα και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
  7. Περιχύστε την ζεστή σοκολάτα πάνω στους λουκουμάδες, πασπαλίστε με θρυμματισμένα καρύδια ή αμύγδαλα και απολαύστε!

Πηγή: tastycooking.gr