Σφολιάτσα ή Μαστιχάκι: Το γλυκό που μας ταξιδεύει στη Σύρο!

564

Τα εδέσματα Σύρου αλλά και όλων των νησιών μας είναι μοναδικά. Δοκιμάστε την παραδοσιακή αυτή συνταγή:

Υλικά Συνταγής

Για το σιρόπι
3½ φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 σφηνάκι ανθόνερο

Για τη γέμιση

4 αυγά
½ φλ. ζάχαρη
1 φλ. αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα
1 φλ. αλεύρι
1½ φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ μαστίχα Χίου (σκόνη)
1/4 φλ. ανθόνερο
1 φλ. βούτυρο μαλακωμένο
1 φλ. γάλα
ένα πακέτο φύλλο κρούστας

Για το άλειμμα των φύλλων

βούτυρο λιωμένο και ανακατεμένο με λίγο ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Για τη σφολιάτσα Σύρου, φιάχνουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη. Αφού πάρει βράση, περιμένουμε 8 λεπτά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ανθόνερο. Βράζουμε πλέον 2΄ και εν συνεχεία το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Σε μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το τριμμένο αμύγδαλο, το σιμιγδάλι, τη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά την ζάχαρη για πέντε λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα. Ρίχνουμε το βούτυρο να ενωθεί καλά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι με τα αμύγδαλα λίγο, λίγο και εναλλάξ με το γάλα και το ανθόνερο. Αφού ενωθούν καλά σταματάμε το μίξερ.

Βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε τα 6 φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα- ένα, να εξέχουν από το ταψί γύρω γύρω. Προσθέτουμε το μείγμα μέσα και το ισιώνουμε με μαρίζ. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα φύλλα που περισσεύουν, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα, διπλωμένα στη μέση.

Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε το φύλλο σε κομμάτια, ψήνουμε να ροδοκοκκινίσει.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνω πέντε λεπτά, εν συνεχεία το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντας λίγο, λίγο με κουτάλα σε τρεις δώσεις, μόλις τραβήξει την πρώτη συνεχίζουμε την δεύτερη, ομοίως και την τρίτη, αφού απορροφήσει το σιρόπι και κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

argiro.gr