Περίσσεψαν σοκολατένια αυγά; 3 ιδέες για να φτιάξετε πεντανόστιμα γλυκά

4.880

Το Πάσχα τελείωσε, όχι όμως οι πασχαλινές λιχουδιές. Σας έχουν περισσέψει σοκολατένια αυγά; Ώρα να δημιουργήσετε!

Brownies

Υλικά Συνταγής
120 γραμ. σοκολάτα (από σοκολατένια πασχαλινά αυγά-σπασμένα σε κομμάτια-όχι γάλακτος)
220 γραμ. βούτυρο σε κομμάτια
3 μεγάλα αυγά
220 γραμ. ζάχαρη
2 βανίλιες
4 κ.σ λικέρ μέντα
2 πρέζες αλάτι
130 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ (κοσκινισμένο)
12 σοκολατάκια με γέμιση μέντα
6 σπασμένες καραμέλες μέντας (πράσινες)
λίγο βούτυρο και λίγο κακάο για το ταψί

Εκτέλεση
Για το γλυκό με τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά που περίσσεψαν, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο να γίνουν κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσουν για 10΄.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το λικέρ, το αλάτι και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε την κρύα λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και απλά διπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε τετράγωνο ταψί 24×24 και πασπαλίζουμε με κακάο. Τινάζουμε το περιττό κακάο.

Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις για 45΄. Καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού με τα τετράγωνα σοκολατάκια μέντας και ξαναψήνουμε για 1΄να λιώσουν.

Με μία σπάτουλα αλείφουμε τα λιωμένα σοκολατάκια ώστε η γέμιση μέντας να πάει παντού.

Πασπαλίζουμε με τις πράσινες σπασμένες καραμέλες. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

Σοκολατόπιτα

Υλικά Συνταγής

250 γραμ. σοκολάτα από σοκολατένια αυγά
250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
2 βανίλιες
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. κακάο άγλυκο
½ φλ. καρύδια χοντροκομμένα ή φουντούκια
½ φλ. σταφίδες ή άλλο αποξηραμένο φρούτο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη σοκολατόπιτα με σοκολατένια αυγά που περίσσεψαν, κοσκινίζοντας πρώτα το αλεύρι και το κακάο. Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τα σοκολατένια αυγά. Βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα, τις βανίλιες, τ’ αυγά, το αλεύρι και το κακάο.

Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε 3 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και 4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Χρησιμοποιούμε ταψί 30 εκ. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, το τσαλακώνουμε και το βρέχουμε.

Το ανοίγουμε (τώρα είναι πολύ μαλακό και εύκαμπτο). Το στρώνουμε στο ταψί, το αλείφουμε με 1 κ.σ. μαλακό βούτυρο. Αδειάζουμε τη σοκολάτα στο ταψί. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και τις σταφίδες. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 15 λεπτά.

Το ξεφορμάρουμε μαζί με τη λαδόκολλα. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Το σερβίρουμε με παγωτό ή χτυπημένη κρέμα.

Εναλλακτικά μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα σε 8 ατομικές φόρμες καλά βουτυρωμένες και αλευρωμένες. Αυτές ψήνονται 8 λεπτά στους 200 βαθμούς C στον αέρα.

Όταν βγάζουμε τη σοκολατόπιτα από το φούρνο πρέπει να είναι μαλακή στη μέση, σχεδόν υγρή.

Κέικ με σοκολατένια Πασχαλινά αυγά

Υλικά

1 πακέτο Φαρίν απ
250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. γάλα σκέτο
100 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 λωβό βανίλιας ή 8-10 σταγόνες υγρή βανίλια
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
400 γρ. ζάχαρη (2 κούπες)
4 αυγά
Σοκολατένια αυγά σπασμένα σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση

Βάζετε το βούτυρο με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για 4-5 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.

Χαμηλώνετε στη μεσαία ταχύτητα και προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά. Χτυπάτε μέχρι να ομογενποιηθεί.

Προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και τη βανίλια.

Κλείνετε το μίξερ και ρίχνετε το μισό αλεύρι. Χτυπάτε στην χαμηλή ταχύτητα μέχρι να το πάρει όλο και προσθέτετε το υπόλοιπο.

Κατεβάζετε τον κάδο και ρίχνετε μέσα τα σοκολατένια αυγά τα οποία έχετε σπάσει σε κομματάκια. Ανακατεύετε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ

Ψήνετε για περίπου 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC στον αέρα.

Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, το αφήνετε να κρυώσει 10-15 λεπτά και το ξεφορμάρετε. Αφήνετε να κρυώσει άλλα 30 λεπτά ακουμπισμένο σε μια σχάρα του φούρνου.

 

Δείτε εδώ τι μπορείτε να κάνετε και με το τσουρέκι που περίσσεψε.