Πεντανόστιμη καρυδόπιτα με σοκολάτα – Και η νηστίσιμη εκδοχή της

165

Μια μοναδική συνταγή για τo αγαπημένo γλυκό. Καρυδόπιτα με σοκολάτα και σιρόπι, γνωστό και ως “μελαχρινή”. Αντί για καρύδια πειραματιστείτε και με άλλους ξηρούς καρπούς και βρείτε τον αγαπημένο σας συνδυασμό.

Υλικά για 6-8 άτομα

Για την καρυδόπιτα
300 γραμμάρια γάλα ζεστό
100 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
200 γραμμάρια βούτυρο
2 χούφτες ολόκληρα καρύδια για το γαρνίρισμα
350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά καλά χτυπημένα
300 γραμμάρια ζάχαρη
300 γραμμάρια καρυδόψιχα
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο

Για το σιρόπι
500 γραμμάρια ζάχαρη
250 γραμμάρια νερό
2-3 σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση

Για την καρυδόπιτα

Στο μεσαίο μάτι της κουζίνας βάζετε μια κατσαρόλα νερό, ζεσταίνετε σε δυνατή θερμοκρασία και από πάνω από τη κατσαρόλα τοποθετείτε ένα γυάλινο μπολ και ρίχνετε στο μπολ τα κομμάτια της σοκολάτας για να την λιώσετε (μπεν μαρί).

Έπειτα ρίχνετε το βούτυρο, το ζεστό γάλα και το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
Χτυπάτε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τα προσθέτετε στο μείγμα.
Στο τέλος ρίχνετε 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα, 1/2 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο και 1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο και τα καρύδια.

Ανακατεύετε απαλά και ρίχνετε σε νούμερο 26 ταψί βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
Πάνω από το μείγμα της καρυδόπιτας ρίχνετε διάσπαρτα ολόκληρα καρύδια αν θέλετε.
Μόλις τη βάλετε στο φούρνο την ψήνετε για 45 λεπτά σε αντίσταση.

Για το σιρόπι

Ταυτόχρονα βράζετε για 15 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι για να γίνει το σιρόπι, το αφήνετε να κρυώσει και περιχύνετε το γλυκό ζεστό.

Και για όσους νηστεύουν…

1 φλ. Ηλιέλαιο
1 1/2 φλ. ζάχαρη
2 φλ. καρύδια
4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλ. Χυμό πορτοκάλι
1/2 φλ. Κονιάκ
1/2 κουτ. γλ. κανέλα
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο
3 κουτ. γλ. μπέικιν
1 κουτ. γλ. σόδα

Για το σιρόπι:
250 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
Σιρόπι σοκολάτας παχύρευστο

Για την επικάλυψη:
250 γρ. κουβερτούρα
4 κ.σ. ηλιέλαιο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατευουμε ολα τα υλικα μαζι, τα βαζουμε σ’ενα ταψι και ψηνουμε στους 180° για περιπου 40 λεπτα στον αερα…

Για το σιροπι: βαζουμε ολα τα υλικα σ’ενα κατσαρολακι και τα βραζουμε για 2-3 λεπτα… σιροπιαζουμε το γλυκο μόλις βγει απο τον φουρνο…. το σιροπι να’ναι χλιαρο….

Για το γλασσο: Λιώνουμε την σοκολάτα με το ηλιέλαιο και το απλώνουμε πάνω στο γλυκό…

xrysessyntages.gr