Παραδοσιακό νηστίσιμο σάμαλι από τις Σέρρες

594

Εύκολο νηστίσιμο σάμαλι χωρίς γιαούρτι όπως το φτάχνουν στις Σέρρες.

Συστατικά

  • 1 κούπα + 2/3 της κούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένη μαστίχα με λίγη ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι μπέϊκεν
  • Μισό κουταλάκι σόδα
  • Μισό κουταλάκι αμμωνία διαλυμένη σε μια κούπα νερό
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1 κούπα ζάχαρη

Σιρόπι

  • 3 ½ κούπες ζάχαρη
  • 2 ½ νερό

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Μέσα σε μια κούπα βάζουμε σιμιγδάλι ψιλό, σιμιγδάλι χοντρό, την ζάχαρη, την κοπανισμένη μαστίχα, το μπέϊκεν, την σόδα, την αμμωνία διαλυμένη σε μια κούπα νερό και τέλος το χυμό πορτοκάλι.
  • Ανακατεύουμε ελαφρώς για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα στο πυρέξ 31×20 εκατ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν βουτυρώνουμε το πυρέξ.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Αφού κρυώσει το κόβουμε σε κομμάτια και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Τέλος, ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο κρύο γλυκό σιγά σιγά. Το σερβίρουμε αφού απορροφήσει όλο το σιρόπι.

akispetretzikis.com