Αυξάνεται η ζήτηση για σομελιέ… νερού

27

«Όλα τα νερά δεν είναι ίδια. Τουλάχιστον όχι για τους σομελιέ νερού, οι οποίοι ξεχωρίζουν ακόμα και μικροδιαφορές στη γεύση» αναφέρει η Deutsche Welle σε εκτενές της ρεπορτάζ, απατώντας σε ερωτήματα για το τι ακριβώς κάνει ένας σομελιέ νερού, και για το αν είναι προτιμότερο το γυάλινο μπουκάλι από το πλαστικό…

Nερό η σαμπάνια;

Αν έχει να επιλέξει μεταξύ ενός καλού νερού και μιας πανάκριβης σαμπάνιας ο Μάρτιν Μέτσινγκερ επιλέγει, συχνά, το νερό. Ο 57χρονος είναι ένας από τους 160 σομελιέ νερού στη Γερμανία. Δοκιμάζει ένα από τα νερά που βρίσκονται μπροστά του σε ένα τραπέζι, αργά και απόλυτα συγκεντρωμένα. «Ελαφρά ανθρακούχο, με ουδέτερη μυρωδιά», αποφαίνεται ικανοποιημένος, αφήνοντας το ποτήρι πάλι στο τραπέζι. Το νερό πέρασε το τεστ!

Ο Μάρτιν Μέτσινγκερ αντιμετωπίζει με χαμόγελο όσους εκπλήσσονται όταν πληροφορούνται την ύπαρξη σομελιέ νερού. «Μα το νερό είναι ζωτικής σημασίας. Πολύ από εμάς πίνουν ελάχιστο και κυκλοφορούν στους δρόμους αφυδατωμένοι», λέει με μια δόση ειρωνείας και προσθέτει: «Το νερό ήταν πάντοτε ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής του ανθρώπου. Το μεταλλικό είναι το επιστέγασμα. Πρόκειται για πολιτιστικό αγαθό».

Τι όμως ακριβώς κάνει ένας σομελιέ νερού; Και πώς γίνεται κανείς σομελιέ;

Ο Μάρτιν Μέτσινγκερ δείχνει σε δύο φουσκωμένα ντοσιέ σε ράφι πίσω απ΄ το γραφείο του: «Έπρεπε να μάθω όλα όσα περιέχουν όταν έδωσα εξετάσεις στο Ινστιτούτο Doemens στο Μόναχο, όπου διδάσκουν οι κορυφαίοι ειδικοί της γερμανικής βιομηχανίας νερού. Με τις εξειδικευμένες του γνώσεις ο σομελιέ συμβουλεύει παραγωγούς νερού ποιό είδους νερού να ρίξουν στην αγορά: «Κάνω και προτάσεις για την τιμή, διότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και οι επιχειρηματίες πρέπει να επιτύχουν». Ακόμα και ιδιώτες συμβουλεύει ο γερμανός ειδικός αν, για παράδειγμα, θέλουν να ξέρουν ποιό νερό, ταιριάζει με ένα πιπεράτο φιλέτο.

Ποιο νερό πρέπει να διαλέξουμε

Στα σουπερμάρκετ, τα νερά καλύπτουν πολλά ράφια. Ποιο να διαλέξουμε κύριε Μέτσινγκερ; Ο ειδικός γελά: «Είναι σαν να ρωτάτε τον γιατρό πώς να γίνεται καλά. Σε όσους πάσχουν από μυϊκό πιάσιμο προτείνω νερό με περισσότερο μαγνήσιο, σε εκείνους που θέλουν γερά κόκαλα προτείνω νερά με ενισχυμένο ασβέστιο και σε όποιον έχει δυσκολίες με την πέψη, νερό με πάνω από 1.000 μικρογραμμάρια θειϊκού άλατος».

Τα νερά δεν είναι μεταξύ τους ίδια, πιστεύει ο Αρμιν Σενεμπέργκερ, επίσης σομελιέ νερού: «Πάντοτε οι άνθρωποι έπιναν αναψυκτικά, καφέδες και μπύρες. Η επιδίωξη για πιο υγιεινό τρόπο ζωής επανέφερε στο προσκήνιο το νερό».

Πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι;

Ο ειδικός εργάζεται ως σύμβουλος στη βιομηχανία νερού, τη γαστρονομία ή ενδιαφερόμενους ιδιώτες, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται υπέρ της υψηλότερης κατανάλωσης νερού σε σχολεία και χώρους εργασίας.

Στο ερώτημα αν ένα νερό είναι πιο γευστικό από γυάλινο μπουκάλι, απαντά: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι πόσα χιλιόμετρα έκανε το νερό για να φθάσει στο ράφι και πόσες φορές ξαναχρησιμοποιήθηκε το μπουκάλι. Πολλές φορές βλέπω στις παραλίες πλαστικά μπουκάλια για ώρες μέσα στον ήλιο. Συνήθως το νερό από γυάλινο μπουκάλι έχει πιο ουδέτερη γεύση».

Πληροφορίες από Deutche Welle