Ορεινή Ζάκυνθος: Οι κρυμμένες ομορφιές βρίσκονται στα Βόρεια

2.562

Κι όμως στη Ζάκυνθο δεν θα βρείτε μόνο υπέροχες παραλίες, απόκρημνα βράχια και το πολυφωτογραφημένο Ναυγάγιο. Στα βορειοδυτικά του νησιού ξεδιπλώνεται μια αλλιώτικη και κάπως πιο εναλλακτική ομορφιά.

10 Γραφικά χωριά με πευκόφυτα μονοπάτια, φύση που οργιάζει και τοπίο που σαγηνεύει. Το Κοιλιωμένο, ο Αγ. Λέοντας, η Λούχα, το Γύρι, το Καμπί, η Έξω Χώρα, οι Μαριές, η Αναφωνήτρια, οι Ορθωνιές και οι Βολίμες αποτελούν την άλλη πλευρά της Ζακύνθου. Την εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να συνδυάζουν βουνό και θάλασσα.

Βολιμές: H πρωτεύουσα των ορεινών χωριών

Είναι το μεγαλύτερο ορεινό σε έκταση και πληθυσμό χωριό και εκτείνεται από την κορυφή του όρου Βραχίωνα (Ανω Βολίμες) και καταλήγει στις βόρειες θάλασσες του νησιού (Κάτω Βολίμες). Πιο συγκεκριμένα οι παραλίες Ξύγκια, Μακρύς Γιαλός, Αγιος Νικόλαος( Σχοινάρι) ανήκουν σε αυτό το χωριό.

Το λιμανάκι του κόλπου φιλοξενεί πολλά καϊκάκια που κάνουν τις περιηγήσεις στις Γαλάζιες Σπηλιές των Βολιμών και στο Ναυάγιο. Στην κεντρική παραλιακή οδό υπάρχουν αρκετές καφετέριες και ταβερνάκια, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το γεύμα σας με θέα το μικρό ακατοίκητο νησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην είσοδο του ομώνυμου κόλπου.

Το γραφικό λιμανάκι
Άνω Βολιμές

Ένα ήσυχο χωριό που δεν διακρίνεται για την τουριστική του ανάπτυξη που όμως προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων. Ποδηλατικές και περιπατητικές περιηγήσεις, αναρρίχηση, αλλά και συμμετοχή στις γεωργικές εργασίες.

Το ηλιοβασίλεμα σε αυτήν την περιοχή είναι εντυπωσιακό και μαγευτικό για τους ρομαντικούς και όχι μόνο, προσφέροντας το ιδανικό περιβάλλον για διακοπές για όλο τον χρόνο!

Ο Αγ. Λέοντας και τα μυστικά του

Ο Άγιος Λέων είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Ζακύνθου. Το όνομά του το πήρε από τον επίσκοπο της Κατάνιας της Σικελίας ο οποίος αφού αγιοποιήθηκε έγινε ο Άγιος Λέων και μια εκκλησία οικοδομήθηκε προς τιμήν του στο χωριό τον 14ο αιώνα.

Υπάρχει και ένα άλλο εκκλησάκι που είναι μοναδικό στο νησί καθώς το καμπαναριό του στεγάζεται μέσα σε έναν ανεμόμυλο.

Υπάρχουν μερικά καταστήματα με χειροποίητα τοπικά προϊόντα και η πρόσβαση στο χωριό με αυτοκίνητο είναι εύκολη προσφέροντας ευχάριστα αξιοθέατα στη διαδρομή.

Το χωριό είναι επίσης διάσημο γιατί διαθέτει δυο από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Ζακύνθου, το Πόρτο Ρόξα και τον Λιμνιώνα. Απότομα βράχια που οδηγούν σε βαθιά, κρυστάλλινα και κρύα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και του πράσινου. Αυτό το εντυπωσιακής ομορφιάς φυσικό τοπίο δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Αγ. Λέοντας

Η Αναφωνήτρια και η Μονή

Η Αναφωνήτρια είναι ημιορεινό χωριό της Ζακύνθου σε υψόμετρο 340 μέτρων. Το χωριό πήρε το όνομά του από τη Μονή της Παναγίας της Αναφωνήτριας.

Η Μονή αποτελεί τόπο προσκύνησης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, καθώς εδώ έζησε σαν ηγούμενος ο πολιούχος του νησιού Άγιος Διονύσιος. Εδώ μάλιστα συγχώρεσε το φονιά του αδελφού του. Το μοναστήρι είναι κτισμένο μέσα σε ένα απέραντο καταπράσινο πευκόδασος που ο καθένας από εμάς αξίζει να το θαυμάσει.

Ο περίβολος είναι διαμορφωμένος από κτίσματα και έχει είσοδο στεγασμένη με ημικυλινδρικό πέτρινο θόλο. Ο χαρακτηριστικός της πύργος αμυντικού χαρακτήρα και τετραγωνικής κάτοψης βρίσκεται σε επαφή με την είσοδο για να την προστατεύει, ενώ υφίσταται σήμερα ως καμπαναριό.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει καθολικό με κτιστές πεσσοστοιχίες στα όρια μεταξύ των τριών κλιτών. Στο εσωτερικό του ναού σώζεται σήμερα μια εξαιρετική εικόνα της Παναγίας της Αναφωνήτριας, βυζαντινής προέλευσης, που έφτασε εδώ από την αλωμένη Κωνσταντινούπολη (1453).

Στη Ζάκυνθο μπορείτε να πάτε οδικώς από την Αθήνα μέχρι την Κυλλήνη κι από εκεί να περάσετε απέναντι με πλοίο της Levante Ferries.  Μόλις 3,5 ώρες (συνολικά) και η εξερεύνηση ξεκινά!