Αστάνα: η πόλη του μέλλοντος

Η πρωτεύουσα του Καζακστάν εντυπωσιάζει με την ραγδαία της ανάπτυξη και την ιδιαίτερη αισθητική της

1.993

Το Καζακστάν, μια χώρα τόσο άγνωστη στους περισσότερους, αποτελεί μια από τις πέντε χώρες τις Κεντρικής Ασίας (Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργκιζστάν και Τατζικιστάν) και είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο με έκταση 2.724.900 τ.χλμ., και περίπου 17,8 εκατομμύρια πληθυσμό. Συνορεύει με τη Κίνα, τη Ρωσία, την Κιργίζια, το Ουζμπεκιστάν, και το Τουρκμενιστάν και οι επίσημες γλώσσες της είναι η καζάκα και η ρώσικη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αχανή χώρα όπου οι στέπες κυριαρχούν και που τα τελευταία χρόνια ήρθε στο προσκήνιο εξαιτίας της πρωτεύουσας της, Αστάνα.

Η χώρα μεταμορφώθηκε απο την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά, της οποίας ήταν αναπόσπαστο κομμάτι. Η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από το Αλμάτι στην  Αστάνα, η οποία  έγινε και επισήμως η πρωτεύουσα της χώρας στις 10 Δεκεμβρίου 1997. Πολλοί την ονομάζουν  «πόλη του μέλλοντος» και «το επόμενο Ντουμπάι», και δεν έχουν και άδικο. Μια πόλη νέα, μόλις 20 χρόνων άλλα τόσο πρωτοποριακή και σύγχρονη που κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να αποκτήσει μια διεθνή ταυτότητα μέσα απο την κατασκευή γιγαντιαίων ευφάνταστων κτιρίων, μνημείων, πάρκων κλπ. Και όλα αυτά εκεί που μέχρι χθες υπήρχαν απέραντες εκτάσεις καλλιεργειών και κρύο. Πολύ κρύο.

Ακόμη και το όνομα της που σημαίνει μεταίχμιο, κατώφλι, προδίδει τις προθέσεις των δημιουργών της. Όλο αυτό το αρχιτεκτονικό δημιούργημα είναι του Βρετανού αρχιτέκτονα Λόρδου Νόρμαν Φόρστερ ενός εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων του κόσμου.

Η Αστάνα, αποτελεί μια  μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, είναι μια υπέροχη πόλη, εντυπωσιακή, φουτουριστική που μεταμορφώνεται και αλλάζει μέρα με την μέρα. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις να ξεφυτρώνουν αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, σύγχρονα μνημεία και εμπορικά κέντρα, και όλο αυτό μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το κράτος παραμένει κινητήριος δύναμη της οικονομίας, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί κίνητρα σε επιχειρήσεις και πολυεθνικές να εγκατασταθούν στην πρωτεύουσα των Καζάχων.

 

Τι πρέπει να κάνεις πριν φύγεις:

Ο γνωστός πύργος Bay terek, ο οποίος συμβολίζει την συμφιλίωση αλλά και την ανεξαρτησία της πόλης, είναι ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, οπού μπορείτε να ανεβείτε και να απολαύσετε την θεά της πόλης. Στην κορυφή του Bay terek υπάρχει ένα αποτύπωμα του χεριού του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

 

Για όσους αγαπάνε το περπάτημα, η Πράσινη Λεωφόρος του Νερού, είναι το κατάλληλο μέρος. Στην διαδρομή συναντάς ένα  δάσος, σύγχρονα κτίρια, καθώς και τεχνίτη λίμνη οπού μπορείτε να κάνετε και κανό. Στο πεζόδρομο αυτό στεγάζονται γραφεία, εκθεσιακοί χώροι, μαγαζιά και εστιατόρια, οπού μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακή κουζίνα με θέα τον ποταμό.

 

Το Εθνικό Μουσείο του Καζακστάν, νεόδμητο κτίριο με 6 ορόφους, φιλοξενεί διάφορες συλλογές έργων τέχνης, και παρουσιάζει την πλούσια ιστορία και κουλτούρα των Καζάχων.

 

 

Το State Theatre of Opera and Ballet Astana Opera, βρίσκεται στο κέντρο της Αστάνας αποτελεί μια επίσης πολύ καλή επιλογή.

Σχετικά κοντά βρίσκεται και το Nur-Astana Mosque, το μεγαλύτερο τζαμί της Κεντρικής Ασίας. Πολλοί επισκέπτες θα γοητευτούν από το μεγάλο σε μέγεθος κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε πριν από 15 χρόνια. Η είσοδος είναι ελεύθερη, και η εμπειρία είναι αξέχαστη, με απίστευτη αρχιτεκτονική τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό χώρο, όπου επικρατεί κυρίως το λευκό και χρυσό χρώμα.

Για όσους ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν και πέρα της πρωτεύουσας, αξίζει να γίνει στάση στο Borovoe, National Nature Park Borovoe, National Nature Park, που βρίσκεται στο βόρειο Καζαχστάν. Όμορφο μέρος, με δάση, λίμνες και καθαρό αέρα. Η πρόσβαση εκεί είναι αρκετά εύκολη, είτε μέσω λεωφορείου είτε και με ταξί.

Για τους λάτρεις του τένις, αξίζει να επισκεφτείτε το τεράστιο σε μέγεθος συγκρότημα National Tenis Centre, που διαθέτει πάνω από 20 γήπεδα εξωτερικά και εσωτερικά, μη ξεχάσετε μονό το αντηλιακό γιατί η θερμοκρασία μπορεί να φτάνει έως και 40 βαθμούς το καλοκαίρι.

 

Τι θα φας:

Φημισμένα είναι και τα πιάτα της καζάχικης κουζίνας, που αντικατοπτρίζουν την ιστορία και τις παραδόσεις της χωράς. Το ψωμί lepeshka είναι σήμα κατατεθέν ενώ το  φαγητό beshparmak που αποτελείται από βραστό κρέας άλογου σε λεπτό φύλλο ζύμης και πλούσιο λιπαρό ζωμό, το οποίο συνοδεύεται με το δροσιστικό ποτό αριάνι (ξινόγαλα) είναι μια must επιλογή φαγητού προτού φύγεις απο την πόλη.

Πώς θα πας:

Το Καζαχστάν διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο με τακτικές πτήσεις από και προς Αθηνά, με μοναδικό μειονέκτημα την αναγκαστική στάση σε Βιέννη ή Κωνσταντινούπολη, οπού η αναμονή για την επομένη πτήση διαρκεί 3-6 ώρες. Οι πιο τακτικές αεροπορικές είναι η Austrian Airlines  και η Turkish. Όσον άφορα τις μετακινήσεις μέσα στη πόλη, η μετακίνηση με το ταξί είναι η πιο εύκολη και αρκετά οικονομική. Για τους ενδιαφερομένους επισκέπτες από την Ελλάδα η έκδοση Βίζας είναι απαραίτητη, καθώς και η μετατροπή των ευρώ στο τοπικό νόμισμα Tenge.

Κλίμα: Η Αστάνα, βρίσκεται στην 1η θέση ως η πιο κρύα πρωτεύουσα όλου του κόσμου, οπού η θερμοκρασία το χειμώνα φτάνει στους -52C , ενώ οι θερμοκρασίες το καλοκαιριού αγγίζουν το πολύ 35 βαθμούς. Το καλοκαίρι θεωρείτε η πιο κατάλληλη εποχή για να την επισκεφτεί κανείς το Καζακστάν.

Highlight: Όσοι αντέχουν το κρύο μπορούν να επισκεφθούν την Αστάνα τον χειμώνα και να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία ice skating στο παγωμένο ποτάμι της πόλης!