Ο Έλληνας που έχει ταξιδέψει σε όλες τις χώρες του πλανήτη μιλά στο Passenger.gr

1.359

Τον έχουν χαρακτηρίσει, ως τον “Έλληνας που κατέκτησε τους 2 πόλους», και κατέχει μία θέση στο βιβλίο Guiness ως ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος στον κόσμο! Έχει ταξιδέψει σε όλες τις χώρες, και είναι ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι στον αφιλόξενο τόπο του Βορείου αλλά και του Νοτίου Πόλου, υψώνοντας μάλιστα και την ελληνική σημαία.

Ο Χαράλαμπος Μπιζάς από την Άρτα με εφαλτήριο την αγάπη του για τα ταξίδια και την περιπέτεια, ξεκίνησε κάτι το οποίο για τους περισσότερους αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο…Ξεκίνησε, τον γύρο του κόσμου!

Ο “Έλληνας Μαγγελάνος, μίλησε στο Passenger.gr, για τις εμπειρίες του, για όλες τις δυσκολίες και τις συγκινητικές στιγμές που έζησε, αλλά και για τα επόμενα ταξίδια του.

Πότε ξεκινήσατε τα ταξίδια και σε πόσες χώρες του κόσμου έχετε βρεθεί;

Ξεκίνησα να πρώτο ταξιδεύω όταν ήμουν φοιτητής με το σακίδιο στην πλάτη.Τα πρώτα ταξίδια ήταν στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία κλπ). Όταν ένιωσα αυτοπεποίθηση αποφάσισα το μεγάλο ταξίδι στην Ασία. Πήγα με το οτοστόπ στην Ινδία μέσω Περσίας και Αφγανιστάν.

Στην Σρι Λάνκα ζήτησα από κάποιον Έλληνα καπετάνιο και με προσέλαβε σαν ναύτη. Ταξίδεψα με το πλοίο μέχρι τη Μοζαμβίκη και τη Νότιο Αφρική. Μετά από δυο μήνες καταλήξαμε στη Βαλτιμόρη στην Αμερική. Αφού ξεφορτώσαμε μετάλλευμα σε διάφορα λιμάνια μετά από ένα μήνα επέστρεψα αεροπορικώς στην Ελλάδα. Είχα ακόμη ένα μάθημα να δώσω για να αποφοιτήσω.

Το 2004 ολοκλήρωσα τις επισκέψεις μου σε όλες τις χώρες του κόσμου που τότε ήταν 194. Το 2011 που έγινε ανεξάρτητο το Νότιο Σουδάν πήγα και το επισκέφθηκα ακόμη μία φορά.

Οι συνήθειες ποιου λαού σας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση;

Οι Ιάπωνες είναι ένας λαός που παρ ότι φαινομενικά μοιάζει με τους άλλους Ασιάτες , εν τούτοις είναι ένας ολόκληρος διαφορετικός κόσμος σαν να βρέθηκε στη Γη από άλλον πλανήτη. Δείχνουν ευγένεια, σεβασμό στον συνομιλητή , υποκλίνονται , είναι σχολαστικοί με την καθαριότητα που έχει διαστάσεις θρησκευτικές και δείχνουν τρομερή αφοσίωση στην παράδοση.

Από όσα μέρη έχει επισκεφτεί, ποια τρία θα αξιολογούσατε ως κορυφαία και γιατί;

Για να μην πλατειάζω και χαθεί η ουσία θα τα αναφέρω με αυστηρά κριτήρια εντυπώσεων που κάνουν στον κάθε ταξιδιώτη.

Πρώτη και με διαφορά είναι η Ανταρκτική χάρις στα απίστευτης μεγαλοπρέπειας τοπία. Παγετώνες, βραχώδη τοπία και ατέλειωτη μαγεία με τις χιλιάδες φώκιες, τους πιγκουίνους και τις φάλαινες. Δεν είναι χώρα, είναι το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο του πλανήτη!

Μετά έρχεται η Βενεζουέλα με τα τρομερά τοπία και τα τραπεζοειδή βουνά , τα Τεπούι. Ανάμεσα τους τα συγκλονιστικά Ροράιμα και Αγιαντεπούι από όπου πέφτουν στο χάος οι καταρράκτες Ειντέλ. Τρίτο μέρος είναι η Αγκόλα και ιδιαίτερα ο νότος όπου ζουν οι τελευταίες 12 αυθεντικές φυλές του πλανήτη όπως οι Τούα, οι Μουκμπάλ και οι Νγκεντελεγκε. Χρώματα , κομμώσεις, στολίδια και γλώσσες που ακόμα και οι ανθρωπολόγοι δυσκολεύονται να κατατάξουν σε ομάδες.

Πού δοκιμάσατε το πιο νόστιμο φαγητό;

Χωρίς περιστροφές και πολλές εξηγήσεις, στο Αζερμπαιτζάν. Μια κουζίνα παραγνωρισμένη που δεν δημιούργησε brand name όπως η Ιταλική, η Ελληνική, η λιβανεζική ή ακομα και η ουζμπεκική. Είναι πλημμυρισμένη με αρωματικά βότανα και χόρτα , συνδυασμούς που είναι καταπληκτικοί.

Ποια εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη;

Το ότι έμεινα στο νησί Νιουαφοόυ του Ειρηνικού 15 μέρες. Το αεροπλάνο δεν ήλθε ποτέ για την πτήση της επιστροφής. Μοιραία έμεινα περιμένοντας οτιδήποτε μέσο θα με έφερνε πίσω στην πρωτεύουσα της Τόνγκα για την 40 ωρών πτήση επιστροφής στην Ελλάδα. Βολεύτηκα όσο καλλίτερα μπορούσα στην κατοικία του ιερέα του Νιουαφόου και άρχισα να γνωρίζομαι με τους Πολυνήσιους που με αγκάλιασαν κι με έκαναν μέλος της κοινωνίας τους. Σκούπιζα την εκκλησία , πήγαινα στον όρθρο στις 5 το πρωί και ήμουν ο προσκεκλημένος του νησιού. Νοιάζονταν για μένα. Την 15 η μέρα εμφανίστηκε ο….«Αγιος Χαράλαμπος» . Ένα ταλαιπωρημένο μικροσκοπικό φεριμποτ που έκανε 30 χρόνια την διαδρομή Πέραμα –Σαλαμίνα και τώρα βρήκε νέα καριέρα στον Ειρηνικό. Πολλοί κλάψαμε την ημέρα που έφυγα απ το νησί των πρωτόπλαστων.

7.Ποια είναι τα επόμενα ταξίδια που σχεδιάζετε και ποιος είναι ο επόμενος σας στόχος;

Τα ταξίδια μου εδώ και αρκετό καιρό έχουν στόχο λαούς και φυλές που εξακολουθούν να αντιστέκονται στην δυτικοποίηση και περιοχές του κόσμου με εξωγήινα τοπία.

Τέτοια είναι οι φυλές των Μπαουζί στην Δυτική Νέα Γουινέα , τα όρη Τιμπεστί στο Βόρειο Τσαντ, το νησί Midway, το Wake , το Kure to Bikini και το νησί Heard,  οι καταρρακτες Χιριχιριμο στη Κολομβία , οι Κουγκε στο Γκαμπόν. Ο κρατήρας Νταρβαζα στο Τουρκμενισταν και Νιυρακόνγκο στο Δημοκρατικό Κονγκο. Το πάρκο Οντζαλα στο Κονγκό , οι φυλές της Νιγηρίας και άλλα. Το κοντινότερο ταξίδι από σήμερα που είναι προγραμματισμένο για την χερσόνησο Ταϋμύρ της Αρκτικής Ρωσίας για να ακολουθήσω τους νομαδες Ντολγκάνους που αναζητούν βοσκοτόπια για τους ταράνδους.

4. Ποια θα ήταν η γνώση που θα θέλατε να μεταφέρετε στους Έλληνες πολίτες μετά από τόσα ταξίδια;

Πρώτα θα έλεγα ότι «ο πλανήτης δεν πλάστηκε μόνο για εμάς» ! Όταν ταξιδεύουμε να αφήνουμε στο σπίτι μας τις συνήθειες μας και προσπαθούμε να βιώσουμε τον κόσμο όπως αυτός είναι χωρίς να αγωνιζόμαστε να τον φέρουμε στα μέτρα μας. Το παστίτσιο της μαμάς μας θα το ξαναβρούμε όταν γυρίσουμε στην Ελλάδα. Αν πας και γυρίσεις χωρίς να σου έχει αφήσει τίποτε ένα ταξίδι , τότε κλείσε ένα ωραίο ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις.

Δοκίμασε τοπικές γεύσεις , άκου προσεκτικά τους ήχους της γλώσσας των ντόπιων και απόλαυσε το κρύο ή τη ζέστη όπως οι ντόπιοι.Τότε θα τους καταλάβεις καλύτερα και θα κάνεις τον εαυτό σου σοφότερο.